Witam !
Mam 3 problemy i brak jednoznaczych rozwiązań ponieważ zbyt krutko siedzę w temcie.
1. Młode listki zółką , stulaja się do środka - na blaszkę zewnętrzną - i obumierają. Nie widzę obydwu mączniaków, przędziorków i ich kolegów. Były kiedyś ale wyprowadziłem towarzystwo magusem. Mączniaki załatwiałem w kilkudniowych /5-6/ odstępach Mildexem, Domarkiem, Infinito i Dithanem . Listki obumierają nie na wszystkich krzewach. Załaczam zdjęcia mikroskopowe - może się przydadzą ? /zdjęcia - mały liść/.
2. Coś jakby rdza.
Jednolity , rdzawy kolor na dużych liściach. Nie układają sie równo z naczyniami. Nie wypadaja dziury. Czasem dołaczają "spalone brzegi" liścia . Załaczam zdjęcia z podpisem rdza.
3. Ostatnio pojawiły sie w wielu miejscach , na wielu krzakach "wyrostki. Bywają na rozdzielajacych się łodygach, bywają niezależnie w różnych miejscach. Wygladają jak korzenie - czasem na 1,5 metra wysokości a czasem przy samej ziemi. Co to jest - nie widziałem tego jeszcze. Rozciąłem jedną z łodyg i zrobiłem zdjęcia wewnątrz , zewnątrz i mikroskopowo.
Nigdzie na internecie nie trafiłem na wzmiankę o czymś takim. Nic się nie rusza. Nie widać obcego ciała , Wyrostek /moja nazwa robocza

/ wyrasta z wnętrza łodygi. Najczęściej jest ich wiele w jednym niewielkim odcinku. Załaczam zdjęcia - wyrostki.
Proszę uprzejmie o spostrzeżenia i ew. porady. /nie wszystkie zdjęcia można zamieścić - więc mogę przesłąć pocztą wiele innych/.