Teraz jest sobota, 7 czerwca 2025, 12:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 22 czerwca 2012, 21:36 
nowicjusz
nowicjusz

Witam !
Mam 3 problemy i brak jednoznaczych rozwiązań ponieważ zbyt krutko siedzę w temcie.
1. Młode listki zółką , stulaja się do środka - na blaszkę zewnętrzną - i obumierają. Nie widzę obydwu mączniaków, przędziorków i ich kolegów. Były kiedyś ale wyprowadziłem towarzystwo magusem. Mączniaki załatwiałem w kilkudniowych /5-6/ odstępach Mildexem, Domarkiem, Infinito i Dithanem . Listki obumierają nie na wszystkich krzewach. Załaczam zdjęcia mikroskopowe - może się przydadzą ? /zdjęcia - mały liść/.
2. Coś jakby rdza. Jednolity , rdzawy kolor na dużych liściach. Nie układają sie równo z naczyniami. Nie wypadaja dziury. Czasem dołaczają "spalone brzegi" liścia . Załaczam zdjęcia z podpisem rdza.
3. Ostatnio pojawiły sie w wielu miejscach , na wielu krzakach "wyrostki. Bywają na rozdzielajacych się łodygach, bywają niezależnie w różnych miejscach. Wygladają jak korzenie - czasem na 1,5 metra wysokości a czasem przy samej ziemi. Co to jest - nie widziałem tego jeszcze. Rozciąłem jedną z łodyg i zrobiłem zdjęcia wewnątrz , zewnątrz i mikroskopowo.
Nigdzie na internecie nie trafiłem na wzmiankę o czymś takim. Nic się nie rusza. Nie widać obcego ciała , Wyrostek /moja nazwa robocza :D / wyrasta z wnętrza łodygi. Najczęściej jest ich wiele w jednym niewielkim odcinku. Załaczam zdjęcia - wyrostki.
Proszę uprzejmie o spostrzeżenia i ew. porady. /nie wszystkie zdjęcia można zamieścić - więc mogę przesłąć pocztą wiele innych/.

Załączniki:
Komentarz: w razie konieczności prześlę dalsze...
Mały liść 003.jpg
Mały liść 003.jpg [ 112.74 KiB | Przeglądane 1203 razy ]
wyrostki 2.jpg
wyrostki 2.jpg [ 43.19 KiB | Przeglądane 1203 razy ]
rdza 1.jpg
rdza 1.jpg [ 25.72 KiB | Przeglądane 1203 razy ]

PostNapisane: piątek, 22 czerwca 2012, 22:16 
Ekspert
Ekspert

Wyjaśnienie do zdjęcia z wyrostkami znajdziesz tutaj uprawa/narosla-na-winogronach-t2888.html?hilit=powietrzne%20korzenie

Te rdzawe krawędzie na liściach to może być efekt koncentracji preparatów z licznych oprysków, które zastosowałeś.

PostNapisane: sobota, 23 czerwca 2012, 06:48 
Ekspert
Ekspert

Czy ta winorośl nie rośnie czasami na zbyt mokrym terenie?Żółknięcie, zwijanie się liści no i te korzenie powietrzne na to wskazują.

PostNapisane: sobota, 23 czerwca 2012, 07:45 
nowicjusz
nowicjusz

...raczej nie, chociaż staw jest ok 30 m od winogron, ale winorośle rosną 5-6 m nad poziomem stawu.
Czy te korzenie należy uznać za szkodliwe dla rośliny i próbować je usuwać ?

PostNapisane: sobota, 23 czerwca 2012, 07:51 
nowicjusz
nowicjusz

...dzięki za info odnośnie korzeni powietrznych . Trochę się uspokoiłem chociaż nie wyglądają zbyt ładnie :) . Ale, ale ... czy mam rozumieć że te odmiany są modyfikowane genetycznie czy coś ? ....

PostNapisane: sobota, 23 czerwca 2012, 08:20 
Ekspert
Ekspert

Tak myślę, że tworzenie się tych korzeni ma związek z widocznymi szczególnie na latoroślach pęknięciami, które wyglądają jak nacięcia. Winorośl ma to do siebie, że zdecydowanie łatwiej ukorzenia się w miejscach pokaleczonych. Ale skąd te pęknięcia?

PostNapisane: niedziela, 24 czerwca 2012, 06:19 
Ekspert
Ekspert

Moim zdaniem te pęknięcia powstają właśnie na wskutek wytwarzania korzeni.U mnie kilka krzewów wytwarzało takie korzenie na wilgotnych stanowiskach w mokrych latach.Być może przenoszenie korzeni wyżej jest reakcją obronną winorośli na wysoki poziom wód gruntowych.To taka moja osobista teoria nie poparta żadnymi dowodami.Ja u siebie te korzenie usunąłem,na razie nie odrastają.

PostNapisane: niedziela, 24 czerwca 2012, 07:05 
Ekspert
Ekspert

andrew54 napisał(a):
Moim zdaniem te pęknięcia powstają właśnie na wskutek wytwarzania korzeni.

Też tak myślałem, ale zastanawia mnie wyraźnie widoczne w dolnej części zdjęcia pękniecie latorośli bez korzeni.

PostNapisane: niedziela, 24 czerwca 2012, 11:04 
nowicjusz
nowicjusz

...są różne etapy powstawania tych korzeni /wyrostków/. Pierwszy etap to lekkie zgrubienie łodygi, dość nieregularne. Potem wyraźne pofałdowanie. Wewnątrz , po przełamaniu jeszcze nic specjalnego nie widać. Miejscami zwiększa się grubość zewnetrznej tkanki łodygi. Następny etap to powstawanie wyodrębnionych skupisk tkanki zewnętrznej. W tym momencie następuje pękanie wzdłużne skórki na zwnątrz. Obraz mikroskopowy nic specjalnego nie pokazuje oprócz wyłaniającej się tkanki korzonków - wyrastajacej z głównego pnia i majacej identyczny wygląd. Skóra łodygi pęka niezależnie od tego czy jest stara /brązowa/ czy też zielona. W końcu zaczyna się łuszczyć. Nie wszystkie zgrubienia zmieniają się w korzenie i przebijają skórkę . Część z nich pozostaje wewnątrz. Łodyga wygląda wtedy niejednolicie , z bąblami - czasem na dłuższych odcinkach - nawet 20 - 30 cm. Są odcinki gdzie korzenie przebijają sie na całej takiej długości łodygi. Nie wiem tylko czy te korzenie będą rosnąć tak jak np. u storczyków ? Usuwanie wszystkich korzeni powietrznych na wszyskich krzewach to byłaby dopiero robota :((

PostNapisane: niedziela, 24 czerwca 2012, 11:21 
Ekspert
Ekspert

Masz okazję zrobić kilka sadzonek bez wysiłku :). Wycinaj latorośla i wsadzaj do ziemi :).

PostNapisane: niedziela, 24 czerwca 2012, 12:39 
nowicjusz
nowicjusz

..no i fajnie - pozdrawiam...

Strefa czasowa: UTC + 1