dziadek2 napisał(a):
Cytuj:
I wszystko się zgadza.
Przy prawidłowej profilaktyce w czasie sezonu wegetacyjnego najbardziej narażone na MP są końcowe pąki i liście ze względu na zaniechanie oprysków przed zbiorami.
Zbyszku, a prowadzisz uczciwą profilaktykę na MP już od bodajże 5 - 6 liści i co najmniej do połowy sierpnia - bo jeśli nie, to ta cała pisanina też za bardzo sensu nie ma.
Nie wiem czy to uczciwa profilaktyka którą stosuję ma MP ? Ale staram się jak mogę
Wg oceny fitopatologów istnieją 3 różne stopnie zagrożenia MP a link podałem już we wcześniejszym poscie, powtórzę jednak :
http://www.winogrona.org/index.php?titl ... MP-bio.JPGOceniam stopień zagrożenia i stosuję odpowiednią profilaktykę wg w/w linku.
Czy ta cała pisanina ma sens ?
Do tej pory byłem przekonany,że ma sens ta dyskusja
Ale po Twojej wypowiedzi też mam wątpliwości
Cytuj:
Ja nawet jakbym się bardzo starał, to MP i tak pewnie ma szansę zimować w pąkach, na łozach przeznaczonych na owocowanie - jeśli jest na jagodach to czemu miałby darować pąkom
post180330.html?hilit=m%C4%85czniak%20prawdziwy#p180330Otóż to, czemu miałby darować pąkom ? On nie daruje pąkom. Dopóki pąk jest zielony (niedojrzały) to ulega infekcji tak samo jak lisć i młody przyrost (pęd).
Ale pasierby i młode przyrosty zalecane jest usuwać pod koniec lata. Resztę zainfekowanych pąków usuwam przy cięciu na przedwiośniu.
Miałem sporą infekcję MP (2015) na odmianie ‘Regent’, bo nie była niczym pryskana przez kilka poprzednich lat. Jesienią zastosowałem Topsin a wiosną Siarkol. Ale nie jestem przekonany o skuteczności takich zabiegów. Uległem presji tego forum, czego żałuję.
Dawniej była moda na mycie wiosną lozy siarką. Teraz jest to wyśmiewane nawet
Przyszła następna moda na Topsin.
Niczym konkretnym nie uzasadniona poza tym ,że „Gdzieś to kiedyś przeczytałem... może tutaj, pisze o tym Kuba (Olmek), a On raczej zawsze wie o czym pisze, choroby-i-szkodniki/pryskac-jeszcze-t6284-30.html#p129628”
Romku, „Wiara czyni cuda” podobno

Ja czekam dalej na wyniki badań w temacie :
skuteczność oprysków fungicydem topsin przeciw MP na bezlistne krzewy winorośli