sajko71 napisał(a):
Izolda napisał(a):
...
Czy musze sie pozbyc krzewu? Czy odratuje jeszcze moje winogrono?
Czy z powodu pcheł pozbywasz się psa? Czy ratujesz psa a pozbywasz się pcheł?
Na szpeciela Ortus nie okazuje się zbyt skuteczny. Ważna jest szybka reakcja i dokładność pokrycia oprysku (też od spodu liścia). Niektórzy proponują Ortusa + Nissorun a spece z "świata nauki" sugerują jako skuteczne opryski Momento 100SC . Niestety ten środek w litrowych opakowaniach.
Instystut Ogrodnictwa ze Skierniewich, w PROGRAMIE OCHRONY WINOROŚLI
UPRAWIANEJ W POLU z 2023 wskazuje na Szpeciela: Limocide, Prev-AM, Prev-BIO, Pesticol (olejek pomarańczowy). Dodają: "Preparaty siarkowe stosowane do zwalczania mączniaka prawdziwego ograniczają szpeciela." (Podejrzewam, że najbardziej chodzi o bardzo wczesny wczesny 3% na "startujące" pąki).
Movento 100SC

jako akarycyd trzeba zwiększyć dawkę, ja na roztocza w truskawce stosowałem potrójną po zbiorach owoców oczywiście (roztocze siedzą w pąkach i fizycznie nie można do nich dopryskać nawet ze strumieniem powietrza)
Tutaj o wiele łatwiej pod liście dotrzeć chyba że rozwija się też w pąkach
jest jeszcze abamektyna i milbemektyna, po tych obu jak i po nissuronie z ortusem zabieg trzeba powtórzyć po 7 dniach a najlepiej dwukrotnie.
olejek pomarańczowy też stosowałem w preparacie Prev-B2, już go chyba niema, przędziorki ograniczał ale obowiązkowe dokładne pokrycie liści od spodu, no i jest ekologiczny, bez karencji