Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 05:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 28 lipca 2012, 21:19 
Ekspert
Ekspert

Tak, to urok tego lata. Dziś zauważyłem podobne jagody na Timurze i je oberwałem i wyrzuciłem. Dziwne jest to, że liście są w porządku, bez objawow chorob grzybowych. Czyżby szara pleśń atakowała same owoce :?:

PostNapisane: niedziela, 29 lipca 2012, 17:29 
Ekspert
Ekspert

Dziś około 20 jagód na Kiszmiszu zaporoskim i kilka na Wiktorii oberwałem bo podobnie wyglądały i obie odmiany już chcą dojrzewać.

PostNapisane: niedziela, 29 lipca 2012, 18:10 
Ekspert
Ekspert

Zauważyłem też coś podobnego jak u Piotra , na kilku jagodach swojego krzewu Nero (rośnie w półcieniu, w pobliżu jabłoni)
Jagody oberwałem a jedną poddałem inkubacji na szarą pleśń (w zamk.słoiku)
pozdr.ZB

PostNapisane: niedziela, 29 lipca 2012, 20:39 
przedszkolak
przedszkolak

też coś podobnego dziś znalazłem na Kodriance w gruncie. 2 jagody miały takie brązowe ogniska ale nie od strony szypułki tylko na przeciwnym biegunie, owoce w tych miejscach twardsze od "czystej" części jagody. Wyrzuciłem te dwie, reszta grona jak i cała roślina wygląda zdrowo

PostNapisane: niedziela, 29 lipca 2012, 21:14 
Ekspert
Ekspert

Na takiej "patelni", jak choćby u mnie, mogą się pojawiać oparzenia słoneczne na odsłoniętych gronach. Można taką przypadłość brać pod uwagę szukając przyczyny, zwłaszcza jeśli jagody mają różne plamy czy uszkodzenia tylko z jednej, nasłonecznionej strony.

PostNapisane: niedziela, 29 lipca 2012, 22:18 
Ekspert
Ekspert

alkor napisał(a):
Na takiej "patelni", jak choćby u mnie, mogą się pojawiać oparzenia słoneczne na odsłoniętych gronach. Można taką przypadłość brać pod uwagę szukając przyczyny, zwłaszcza jeśli jagody mają różne plamy czy uszkodzenia tylko z jednej, nasłonecznionej strony.

No właśnie. Również zauważyłem, ze dzieje się to głównie na jagodach wystawionych na oddziaływanie promieni słonecznych. Nie wiązałem tego z oparzeniami, a raczej z tym że proces dojrzewania w takich jagodach jest wcześniejszy, a tym samym rozwój szarej pleśni wcześniejszy. Wczoraj miałem trochę gradu i obserwacja zjawiska gnicia jagód u odmian w gruncie trochę się skomplikowała bo pojawiły się uszkodzenia i zgnilizny gradowe.

PostNapisane: wtorek, 31 lipca 2012, 07:19 
czeladnik
czeladnik

Stawiam na szarą pleśń zwłaszcza że jagody winorośli rzadko ulegają poparzeniom słonecznym.
A uzupełniając to ten rok jest wyjątkowy jeśli chodzi o objawy chorób,które rzadko pokrywają
się z tymi z opisów i znanymi mi z moich obserwacji.

PostNapisane: wtorek, 31 lipca 2012, 09:43 
Ekspert
Ekspert

Ja na nic nie stawiam, nie twierdzę że to nie jest szara pleśń, nie będę strzelał, zwłaszcza że co niektórzy zgłaszający problem nie pokazali nawet zdjęć. Piszę wyraźnie żeby jedynie brać taką możliwość szukając przyczyny. Szara pleśń bezwzględnie i koniecznie wymaga zwilżenia owoców które zaczynają dojrzewać. U mnie żaden z wymaganych warunków nie został spełniony, a znalazłem kilka zielonych jagód z plamami po jednej stronie. A czy oparzenia słoneczne to rzadkie zjawisko to nie wiem, bo nie prowadzę statystyk, mnie się kilka razy w "karierze" trafiło.
Na Lubelszczyźnie czy Podkarpaciu zimy bywają surowe, ale upalne i słoneczne lato to też nie rzadkość.

PostNapisane: czwartek, 2 sierpnia 2012, 08:53 
mistrz
mistrz

Coś jest na rzeczy, w poprzednich latach nie obserwowane:
Piesnia:
Załącznik:
01082012-1-2.jpg
01082012-1-2.jpg [ 141.78 KiB | Przeglądane 5192 razy ]

King Ruby:
Załącznik:
01082012-3.jpg
01082012-3.jpg [ 105.54 KiB | Przeglądane 5192 razy ]

Symptomy:
1.Uszkodzone jagody od strony większego nasłonecznienia(zachód), raczej nieosłonięte przez liście.
2.Na Piesni od góry jagód, a King Ruby na końcach.
3. W sezonie wystąpił już 3 lub 4 razy grad który spowodował uszkodzenia zawiązków, obite jagody od góry również zagniwały ale to było dużo wcześniej.
4.Ze względu na dobra pogodę i brak czasu nie wykonałem oprysku przed kwitnieniem.
5. Cały rok jest ekstremalnie suchy, niema problemu z trawą pod krzewami i w międzyrzędziach- sama usycha :D .
Osobiście obstawiam że to sprzyjająca pogoda i brak wody jest przyczyną takich uszkodzeń.
Jakieś pomysły?
Osobną kwestią są niedobry na Piesni które rokrocznie się pojawiają:
Załącznik:
01082012-2.jpg
01082012-2.jpg [ 212.26 KiB | Przeglądane 5192 razy ]

Wynika badania gleby wręcz wzorcowe, równowaga między pierwiastkami zachowana, Ph ok, dodatkowo przed kwitnieniem trochę podsypałem Yara&Mila, problem pojawia się co roku, w obecnym ze względu na suszę jeszcze się nasila.
Na innych odmianach zdarzają się takie objawy ale w dużo mniejszym nasileniu. Może podkładka ma taki negatywny wpływ( niestety nie wiem jaka, ale sadzonka jest na podkładce).

Andrzej

PostNapisane: sobota, 4 sierpnia 2012, 14:42 
Kiper
Kiper

Jak słusznie zauważył Michał i Andrzej są to uszkodzenia powodowane słońcem. Zaobserwowałem coś takiego u siebie zaledwie kilka razy w ciągu kilkunastu lat uprawy i to tylko w wyjątkowo upalne lata. Kilka takich jagód trafiło się sporadycznie - jedynie na nieosłoniętych liśćmi gronach. Po oberwaniu uszkodzonych jagód reszta ładnie dojrzewa . Spodziewam się tego i w tym roku , bo i upały nieprzeciętne .

Pozdrawiam.
Mariusz.

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297

PostNapisane: sobota, 4 sierpnia 2012, 22:04 
Ekspert
Ekspert

Kilkudniowa inkubacja nie potwierdziła szarej pleśni ?
U mnie to tylko kilkanaście jagód na takich odmianach jak : Nero, MF, LM, Regent - wszystkie czerwone ?!!!!!
Jak dla mnie to margines niewarty uwagi.
Skłaniam się do opinii Michała i Mariusza, bo nic innego mi tu nie pasuje ?!
pozdr.Zbyszek

Załączniki:
Komentarz: słońce czy grad ?
Obrazki2.08.12 014.jpg
Obrazki2.08.12 014.jpg [ 50.93 KiB | Przeglądane 1799 razy ]

PostNapisane: środa, 12 czerwca 2019, 22:58 
Ekspert
Ekspert

Co roku pryskam na szarą pleśń w okresie kwitnienia. Najczęściej Switch.

Mam jednak taką wątpliwość, A NAWET DWIE.
1. Czy pryskać jedynie kwiatostany czy całość?
2. Czy pryskać sukcesywnie (z dnia na dzień inne) jedynie kwitnące odmiany czy lecieć całość. Część jeszcze nie kwitnie.

Do tej pory pryskałem jak leci wszystkie odmiany i całość zielonego ale w moim przypadku mógłbym się pokusić o oprysk selektywnie. Nie mam tego za dużo.

PostNapisane: czwartek, 13 czerwca 2019, 08:42 
Ekspert
Ekspert

Odpowiedz na swoje wątpliwości znajdziesz czytając o cyklu rozwojowym SP. Do infekcji pierwotnej kwiatów (jagód) może dojść tylko wtedy gdy patogen ma możliwość dostania się do dna kwiatowego, a to jest możliwe tylko w fazie kwitnienia. Jedno jest pewne oprysk po zakończeniu kwitnienia nie ma sensu. Na ile skuteczny jest oprysk bezpośrednio przed kwitnieniem ? Możliwe, że podziała na zarodniki oczekujące na otwarcie "drogi" do dna kwiatowego" . Najlepszym momentem jest faza kwitnienia bo wtedy środek dostaje się nawet do już wcześniej zainfekowanych kwiatów.

PostNapisane: czwartek, 13 czerwca 2019, 12:18 
Kiper
Kiper

kapitan napisał(a):
. . . Na ile skuteczny jest oprysk bezpośrednio przed kwitnieniem ? Możliwe, że podziała na zarodniki oczekujące na otwarcie "drogi" do dna kwiatowego" . Najlepszym momentem jest faza kwitnienia bo wtedy środek dostaje się nawet do już wcześniej zainfekowanych kwiatów.

Po mojemu nie do końca tak to wygląda.
Kolego Gdeb oprysk bezpośrednio przed kwitnieniem jest jak najbardziej potrzebny, wskazany, a wręcz obowiązkowy w zwalczaniu sz.p. gdy jest wilgotno, występują mgły, czy utrzymująca się poranna rosa. To z tego powodu, że nie trafisz z opryskiem idealnie w pełni kwitnienia, bo tego się nie da zrobić, chyba że masz tyle krzewów, że będziesz pryskał każdego z osobna. Oprysk przed kwitnieniem ma ubić sz.p. aby nie miało co wniknąć w kwiat, a wystarczy rosa, aby szara jak jest, wniknęła w ranę po odpadających kołpaczkach. Kolejny w fazie pełni kwitnienia. I nie zgodzę się z Kapitanem, że po kwitnieniu oprysk na sz. p. nie ma sensu - ma, jest konieczny bezpośrednio przed zamykaniem się gron, aby nie rozwijała się w ich wnętrzu, gdzie ś.o.r. się nie dostaną.

PostNapisane: czwartek, 13 czerwca 2019, 14:11 
Ekspert
Ekspert

U mnie najbardziej podatną na sz.pl. była odmiana 'Phoenix'.
W tym roku wczesną wiosną wykopałem ostatni krzew kolekcyjny.
Siedlisko mam raczej suche,opady ok.500mm, brak rzek i zbiorników wodnych w promieniu ok. 5km, mgły występują dopiero pod koniec pierwszej dekady października.
Nie stosowałem jeszcze nigdy przez kilkanaście lat nic przeciw sz.pl.
Występuje sporadycznie przy b. mokrej jesieni, co się czasami zdarza.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1