Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 21:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 26 czerwca 2013, 09:23 
czeladnik
czeladnik

Veteran5 napisał(a):
KiG napisał(a):
Ograniczone dowody działania rakotwórczego - to oficjalnie.

Pragnę zwrócić uwagę na słowo "ograniczone"!

A ja na słowo DOWODY!

"Ograniczony dowód działania rakotwórczego. Oznacza on uznanie przez Grupę Roboczą pozytywnego związku pomiędzy narażeniem na czynnik czy mieszaninę lub zespół czynników charakterystycznych dla określonego procesu technologicznego, a rakiem u ludzi za związek przyczynowy, ale nie można wykluczyć wpływu przypadku, błędu lub czynnika zakłócającego, z możliwym do przyjęcia poziomem ufności." cytat z http://www.ciop.pl/10726

Dla mnie takie środki odpadają - kwestia wyboru. A wybór jest.

Nie znam badań nad rakotwórczym działaniem frytek, chipsów czy mięsa z grilla w porównaniu to takiego działania środka ochrony roślin z oznaczeniem R40. Ale podskórnie czuję, że nieporównywalnie bardziej niebezpieczne są ŚOR...

-- Śr cze 26, 2013 6:23 pm --

radecki napisał(a):
Tak samo jak Folpan w SNL.

Dlatego zamiast mieszaniny jak w SNL, stosuję samą azoksystrobinę. Pod względem działania rakotwórczego jest ona bezpieczna. I do tego, jak dla mnie i do tej pory, wystarczająco skuteczna.

PostNapisane: piątek, 28 czerwca 2013, 23:00 
Kiper
Kiper

Tak jeszcze w ramach uzupełnienia posta Mietka:
KiG napisał(a):
A ja na słowo DOWODY!

Tym samym popełniasz błąd logiczny(albo logiczno-językowy, ale nie mam pewności)! Wyrwanie tego słowa z kontekstu może znacząco zmienić znaczenie. Dobrym przykładem jest tu dowód anegdotyczny, który pomimo nazywania dowodem, prowadzi do wyciągnięcia błędnych wniosków(http://pl.wikipedia.org/wiki/Dow%C3%B3d_anegdotyczny). Czy rozumiesz dobrze przedstawiony przez Ciebie fragment? Oznacza on mniej-więcej tyle, że istnieją przesłanki, że dana substancja może mieć działanie rakotwórcze, ale przesłanki te mogą być wynikiem przypadku(podobny przypadek tutaj: http://cordis.europa.eu/fetch?CALLER=PL_NEWS&ACTION=D&DOC=3882&CAT=NEWS&QUERY=0126c0161ff4:531c:07968bc9&RCN=29259). W praktyce do oznaczenia substancji sformułowaniem "ograniczone dowody działania rakotwórczego" wystarczy przedstawienie dowodów takiego działania na jeden gatunek np. myszy. Tutaj chciałbym przestrzec przed ekstrapolowaniem wyników badań z jednego gatunku na drugi gatunek. Aby uzasadnić dlaczego przestrzegam chciałbym przedstawić pewien przykład:
Kod:
Kawa palona, rozpuszczalna, oraz bezkofeinowa wykazują silne działanie mutagenne. (...)a kawa i herbata zawierają kofeinę(filiżanka kawy ok. 100 mg), która jest inhibitorem syntezy naprawczej DNA i może się przyczynić do zwiększenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych.
Powyższe obserwacje poczyniono w badaniach prowadzonych na mikroorganizmach oraz zwierzętach. Sugerowały one, że herbata i kawa stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia człowieka, zwłaszcza że oba te napoje są spożywane w dużych ilościach na całym niemal świecie. Badania epidemiologiczne, których wyniki stały się dostępne dziesięć lat później pokazały, jak zawodna bywa ekstrapolacja danych z jednych gatunków na inne. Nie tylko nie znaleziono przekonujących dowodów na to, że istnieje związek między codziennym piciem herbaty i kawy a zwiększoną liczbą zachorowań na nowotwory(...). Kofeina, uznawana dawniej za związek szkodliwy, stała się ważnym (ze względu na duże spożycie) sprzymierzeńcem w profilaktyce nowotworów, przede wszystkim jako substancja przeciwdziałająca nadwadze, stanowiącej dobrze udokumentowany czynnik ryzyka wielu chorób trapiących ludzkość, w tym chorób serca i chorób nowotworowych.

Cytowany fragment pochodzi z: Z.E. Sikorski, "Chemia żywności, tom 3 ? odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności", WNT, Warszawa 2007, str. 133-134.
Polecam wszystkim chętnym przeczytanie całego rozdziału czwartego - strony 114-148. Publikację da się zdobyć w internecie :wink:

KiG napisał(a):
Nie znam badań nad rakotwórczym działaniem frytek, chipsów czy mięsa z grilla w porównaniu to takiego działania środka ochrony roślin z oznaczeniem R40. Ale podskórnie czuję, że nieporównywalnie bardziej niebezpieczne są ŚOR...

Może źle szukałeś... Co prawda porównanie rakotwórczości np. chipsów z jakimś ŚOR(a zwłaszcza z jego zawartością w dojrzałych już owocach, po 2-3 miesiącach od oprysku) może nawet nie być. Jednak wystarczy, żebyś zapytał wujka google o akrylamid, o którym wspominałem, aby natychmiast znaleźć informacje, że udowodniono jego działanie rakotwórcze(oraz neurotoksyczne), oraz, że powstaje podczas obróbki termicznej żywności bogatej w skrobię(np. wspominane kartofle). Jeśli chodzi o smakołyki z grilla, to mamy do czynienia z WWA(wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne) powstającymi w wyniku pirolizy tłuszczów. A jak się postarasz, to nawet wodą się otrujesz :wink:

EOT

Edit: dodałem linka, o którym zapomniałem :wink:

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: sobota, 29 czerwca 2013, 09:17 
czeladnik
czeladnik

Veteran5 napisał(a):
Tak jeszcze w ramach uzupełnienia posta Mietka:
KiG napisał(a):
A ja na słowo DOWODY!

Wyrywając słowo "dowody" chciałem zwrócić uwagę na Twoje bezsensowne wyrwanie słowa "ograniczone". Taka słowno-intelektualna prowokacja miała być. Myślałem, że załapiesz...

Definicja "ograniczonych dowodów działania rakotwórczego" mówi wprost o ludziach a nie o innych gatunkach czy interpolowaniu wyników z innych gatunków. Zresztą nawet gdyby tak było...
Za przyjętymi kryteriami oceny rakotwórczości stoi między innymi Międzynarodowa Agencję Badań nad Rakiem. Radzę zachować więcej pokory.

Jeśli myślisz, że koncerny chemiczne (potężne, globalne przedsiębiorstwa) pozwoliłyby sobie na wpisanie ostrzeżeń, że ich produkty mają ograniczone działanie rakotwórcze bo powodują raka np. u białej myszy, przy braku wystarczających dowodów na takowy wpływ na zdrowie człowieka to też popełniasz błąd. I żeby nie było niejasności, zwracam uwagę na słowo "wystarczających" - wystarczających to nie znaczy pewnych, nie budzących wątpliwości, bezdyskusyjnych, stuprocentowych. Bo takie może będą za 100 lat...

Frytki, chipsy, herbata, kawa nie mają R40. Dla mnie odwoływanie się do frytek to ucieczka od tematu, rozwadnianie wątku. Ba... "nawet wodą"... Mnie taka logika (a właściwie jej brak) razi - wpadasz w pułapkę, którą próbujesz nastawić na innych.

OK. EOT.

PostNapisane: środa, 10 lipca 2013, 21:23 
Kiper
Kiper

Tak w ogóle to są zarejestrowane następujące środki ochrony (w uprawie winorośli oczywiście na terenie PL)
Affirm 095 SG benzoesan emamektyny - 9,5 g Insektycyd
Agro Pirymikarb 500 WG pirymikarb - 500 g Insektycyd
Dithane NeoTec 75 WG mankozeb - 75 % Fungicyd
Pirimor 500 WG pirymikarb - 500 g Insektycyd
Ridomil Gold MZ Pepite 67,8 WG mankozeb - 64 %, metalaksyl-M - 3,8 % Fungicyd
Rovral Aquaflo 500 SC iprodion - 500 g Fungicyd
Switch 62,5 WG cyprodynil - 375 g, fludioksonil - 250 g Fungicyd
Topas 100 EC penkonazol - 100 g Fungicyd
Lista wzięta z wyszukiwarki ministerstwa rolnictwa.....
http://www.minrol.gov.pl/pol/Informacje ... ony-roslin

PostNapisane: czwartek, 11 czerwca 2015, 18:38 
mistrz
mistrz

Mam pytanie: czy można zastosować oprysk Switch+Miedzian? Niestety nie znalazłem żadnych informacji o łączeniu, a nie będę miał czasu pryskać osobno...

PostNapisane: czwartek, 11 czerwca 2015, 21:00 
Ekspert
Ekspert

Znalazłam taką tabelkę, gdzie jest podane, żeby nie mieszać miedzianu.

http://www.everris.com/pl/Home/About-Ev ... mieszania-

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2015, 00:17 
Ekspert
Ekspert

jokaer napisał(a):
Znalazłam taką tabelkę, gdzie jest podane, żeby nie mieszać miedzianu.

http://www.everris.com/pl/Home/About-Ev ... mieszania-

Ale w tym nie ma Switcha.

PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2015, 05:16 
Ekspert
Ekspert

Tabelka polega na informacji, że nie można mieszać, lub można mieszać środki z czymś tam...
Dlatego też wyszłam z założenia, że lepiej go nie łączyć, bo z kolei zawsze wiedziałam, że miedzian nie lubi łączenia.

Switch też jest podany jak najbardziej.

W starych tabelach, praktycznie z niczym nie można mieszać miedzianu.
Jednak tabele jakie ja mam, nie dotyczą mieszania fungicydu z fungicydami.
Bo w ogóle nie wiem czy jest taka tabelka, ja nie moge znaleźć.

Natomiast zawsze wiedziałam, żeby miedzianu nie łączyć raczej z niczym.

W tym artykule też warto przeczytać ogólne uwagi o mieszaniu http://www.e-sadownictwo.pl/artykuly/ra ... nie-miesza

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2015, 07:56 
Ekspert
Ekspert

Chodziło mi o to że nie ma podanej pary Switch + Miedzian.
Nie twierdzę że można mieszać :wink:

PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2015, 09:02 
Ekspert
Ekspert

Grzegorz - ale w jakim terminie chciałbyś łączyć Switch z miedzianem? - w końcu kwitnienia? Miedzian w trakcie kwitnienia to , moim zdaniem zły pomysł. Może zamiast miedzianu użyj Rannmana? Oczywiście na ziemniaki :D

PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2015, 09:07 
Ekspert
Ekspert

Nie używam wogóle, nawet ostatnio pytałem czy ktoś stosuje do winorośli i kiedy.

PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2015, 09:24 
nowicjusz
nowicjusz

Switch z odżywką ( florowit, biohumus) oczywiście mogę zmieszać?

PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2015, 09:58 
Ekspert
Ekspert

redfox napisał(a):
redfox

Chodziło mi o to, że w tabelce nie ma wskazania do mieszania miedzianu z reklamowanym środkiem.
Swith tak ,można i nie można bo jest + i -

Nigdzie nie ma tabelek odnośnie łączenia fungicydów z fungicydami.

Nawet w mojej starej książce.
Natomiast jest przestroga, że miedzian z uwagi na miedź :) nie lubi połączeń z wieloma środkami.

Miedzian działa kontaktowo. Swith systemicznie chyba, ja wybralabym zupełnie inny kontaktowy środek, jeśli w ogóle bym łączyła.
Bo uważam, że nie ma sensu łączyć "armaty" z " wiatrówką", czyli switha z miedzianem.
Czasem i ta wiatrówka dobra, ale po co sobie zamykać drogę do kolejnych oprysków. ( tu mam na myśli powtarzalność danym preparatem,)

edit

Sprawdziłam Switch jest preparatem o działaniu wgłębnym i kontaktowym głównie przeciw szarej pleśni.

-- piątek, 12 czerwca 2015, 10:58 --

Kindorgo napisał(a):
Switch z odżywką ( florowit, biohumus) oczywiście mogę zmieszać?

Wychodzi na to, że wolno mieszać

tabelka

http://www.e-sadownictwo.pl/porady/24-p ... dolistnych

Najpierw daje się nawóz, potem środek.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2015, 11:31 
Ekspert
Ekspert

redfox napisał(a):
Nie używam wogóle, nawet ostatnio pytałem czy ktoś stosuje do winorośli i kiedy.

No bo przecież Ranman dopuszczony na ziemniaki. :D Niemcy za to stosują na winorośli Mildicut zawierający 25g/l Cjazofamidu, w Ranmanie 400 SC jest 400g/l Cjazofamidu. Mildicut jest dobrym środkiem profilaktycznym przeciwko m. rzekomemu, jednym z bezpieczniejszych dla środowiska. Wraz z adiuwantem (np. z buteleczki B z zestawu Ranman TwinPack lub kupionym oddzielnie: Slippa, Silwet Gold) jest szeroko rozprzestrzeniany po powierzchni liści i trudno zmywalny po wyschnięciu.

PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2015, 12:10 
mistrz
mistrz

Dziękuję za informację o miedzianie, chciałem nim pryskać bo dzisiaj u mnie popada. W takim razie będzie tylko Switch na SP, która w zeszłym roku zepsuła mi część gron.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1