Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 10:24

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 7 listopada 2010, 12:57 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 27 czerwca 2009, 01:00
Posty: 793
Lokalizacja: Tychy
Misza napisał(a):
:shock: Warto sprawdzić zanim się takie coś napisze.

Sprawdzałem na wiki(zarówno angielskiej i polskiej) i tak tam piszą. Polska: -> http://pl.wikipedia.org/wiki/Srebro#.C5.9Arodki_ostro.C5.BCno.C5.9Bci
Może nie jest to zbyt wiarygodne źródło, ale dla mnie jest to szybko dostępna i w miarę przyzwoita encyklopedia.
Nie jestem chemikiem, więc sprzeczał się nie będę.

Edit: fakt, na angielskim wiki jest ta informacja oznaczona jako dyskusyjna. :oops:

_________________
Pozdrawiam,
Jakub
__________________
Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 7 listopada 2010, 23:43 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 442
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
Tak sobie myślę to srebro koloidalne może być całkiem niezłe
wiązki srebra są toksyczne dla bakterii, wirusów, glonów i grzybów, podobnie jak związki innych metali ciężkich, takich jak ołowiu, miedzi czy rtęci. Jednakże w przeciwieństwie do nich, nie są one aż tak szkodliwe dla ludzi.
To srebro koloidalne jest całkiem trwałe,zaletą jest to ,że długo utrzymuje się.
Jakie stężenia stosować?
Według prawa Lewisa,-KATION SREBRA JEST KWASEM
"Szczególnie mocnymi kwasami są jony metali przejściowych .
Wzrost ładunku dodatniego jonu oraz zmniejszenie promienia jonowego powiększają moc kwasu".
Fakt ten wykorzystano w nanotechnologii,tworząc koloidy srebra.
przypuszczalne późniejsze losy w glebie:
tworzy nietrwałe osady węglanu srebra,które po zastosowaniu siarki przechodzi w nierozpuszczalny
czarny osad siarczku srebra
w obecności amoniaku ,powietrza ,wody,wytwarza się nierozpuszczalny ciemnobrunatny tlenek srebra.
Wniosek:
wydaje się atrakcyjne zastosowanie srebra koloidalnego raz na kilka lat pod warunkiem że nie zostanie wypłukany przez azotany(czytaj nadmierne nawożenie)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 8 listopada 2010, 14:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Chemię, to ja miałam ze sto lat temu w szkole średnie i wierzę Ci na słowo (pisane)
WinnicaUdziejek napisał(a):
Jakie stężenia stosować?

Tak sobie kombinuję, czy nie w takim samym stężeniu, co miedzian...
Tylko, czy srebro koloidalne nie będzie wykazywać fitotoksyczności, jak miedzian w niektórych fazach rozwoju winorośli?

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 8 listopada 2010, 15:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Lekko się dziwię, że opryski organicznymi śor, zarejestrowanymi na winorośli w różnistych krajach świata budzą na forum tyle obrzydzenia, a oprysk nigdzie na niczym nie zarejestrowanym srebrem, do tego najprawdopodobniej zupełnie nieskutecznym, budzi tyle zainteresowania.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 8 listopada 2010, 15:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Macieju, ano ciekawi mnie to, tym bardziej, że sama nie posiadam prawie żadnej wiedzy chemicznej.
Nie byłoby tematu, jakby ten środek był gdzieś opisany szerzej. Niestety, wszędzie spotykam informację typu "nie ma wystarczających badań" i "działanie znane od tysiącleci". Normalnie aż się wierzyć nie chce, że środek znany od tak dawna nie doczekał się szerszych badań.
Co do skuteczności, to się nie wypowiem, bo sprawdzała raczej nie będę właśnie ze względu na brak wiedzy.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 8 listopada 2010, 19:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Małgorzato,
też nie posiadam prawie żadnej wiedzy chemicznej, jednak logika podpowiada, że gdyby srebro miało sens jako śor, było by stosowane od wieków. Przecież jest znane ludzkości od tysiącleci.
Inna rzecz, że antyseptyczne działanie srebra znane jest od bardzo dawna i jest wykorzystywane - nie przypadkiem wytwarza się srebrne i posrebrzane sztućce, naczynia, protezy...

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 8 listopada 2010, 21:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Maciej napisał(a):
Małgorzato,
(...) logika podpowiada, że gdyby srebro miało sens jako śor, było by stosowane od wieków. Przecież jest znane ludzkości od tysiącleci.
Inna rzecz, że antyseptyczne działanie srebra znane jest od bardzo dawna i jest wykorzystywane - nie przypadkiem wytwarza się srebrne i posrebrzane sztućce, naczynia, protezy...

Mnie logika podpowiada, że tu chodziło o koszty, a nie o skuteczność. Miedź jest znacznie tańsza.
Co do antyseptycznych właściwości srebra, to zaprzestano używania go po odkryciu antybiotyków, więc może to jest powód braku badań, bo były "lepsze" środki.
No nic, szkoda, że nikomu nie udało się niczego konkretniejszego znaleźć...

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 9 listopada 2010, 00:43 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 442
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
Kiedyś nie znano nanotechnologi ,jest to stosunkowo bardzo młoda dziedzina nauki.
Ma wiele perspektyw

tak propos
Jeszcze tak niedawno podświadomie
kpiłem sobie z ludzi którzy kupowali to nanosrebro,teraz sam myślę o tym poważnie by dołączyć do grona ludzi
w których płynie niebieska krew i pić nie srebro koloidalne tylko wino własnej roboty.
Może zachoruję na Argyrię


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 9 listopada 2010, 08:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
WinnicaUdziejek napisał(a):
Kiedyś nie znano nanotechnologi...

Znano, znano, tylko się to tak ładnie nie nazywało. Cała klasyczna fotografia oparta jest na emulsjach halogenków srebra, a wszystkie ciemne miejsca na starych fotografiach to maleńkie cząstki srebra (te czarne plamy na Twoim fartuchu zresztą też). Układy koloidalne, warstwy monomolekularne i cała masa innych zjawisk w skali nano i mikro są znane, badane i stosowane od wielu lat.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 22 marca 2017, 21:07 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): sobota, 26 listopada 2016, 23:31
Posty: 750
Lokalizacja: Krościenko Wyżne
Odgrzewam temat po latach.
W związku, że jestem zwolennikiem srebra koloidalnego w diecie człowieka postanowiłem odszukać czegoś pod kątem ochrony roślin. Znalazłem pewien preparat używany przez plantatorów malin i truskawek. Zastanawiam się, czy dla naszych krzaczków byłoby coś pomocne w walce z grzybami? Najważniejsze jest to, że środek nie wymaga karencji.
To co znalazłem, najmniejsze opakowanie to 1 litr. Trochę dużo jak dla uprawy amatorskiej. Poniżej kilka linków dotyczących środka.

http://www.huwasan.pl/index.php?s=53&m=130&g=109

http://www.eko-uprawy.pl/warzywnictwo/warzywnictwo-baza-wiedzy/293-ekologiczna-dezynfekcja-i-nie-tylko

http://www.huwasan.pl/index.php?s=61&m=119&g=111

http://sklepogrodniczy.isu.pl/?id=pokaz_produkt&id_prod=105152

http://sklepogrodniczy.isu.pl/?id=pokaz_produkt&id_prod=105152

_________________
Przydomowa mikroWinnica Siekierników, 80 krzewów. Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 23 marca 2017, 10:14 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Pod koniec ubiegłego roku ukazały się bezsprzeczne dowody/publikacje iż nanosrebro (a kolidy ze srebrem zawsze zawierają drobną frakcję) jest szkodliwe dla ludzi.
Link do pierwszego streszczenia jaki mi w googlach wyskoczył: Naukowcy ostrzegają.
Pocieszający jest fakt, że zarówno jony jaki i koloidy srebra są w środowisku mało trwałe. Te pierwsze aktywnie wiążą się ze wszystkim co popadnie, te drugie aglomerują tworząc zwykła rdzę.
Współczuję ludziom, którzy w własnej woli suplementują się jakimkolwiek metalami, im cięższymi tym gorzej, wyznając teorię co cię nie zabije to cię wzmocni.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 23 marca 2017, 11:40 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): sobota, 26 listopada 2016, 23:31
Posty: 750
Lokalizacja: Krościenko Wyżne
Dla człowieka ma znaczenie, czy jest to srebro jonowe, czy niejonowe. W sumie srebro jest w sumie zagrożeniem dla koncernów farmaceutycznych i to one kilka lat temu wydały wojnę.
Oczywiście przy okazji zgadzam się, że każda przesada bywa szkodliwa.

_________________
Przydomowa mikroWinnica Siekierników, 80 krzewów. Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 30 marca 2017, 19:16 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 19 lutego 2015, 02:48
Posty: 1
Lokalizacja: podkarpackie
Witam,
Jeśli mogę dołączyć się do tematu. Osobiście pryskam winorośle 3 razy w sezonie srebrem koloidalnym na przemian ze środkiem CABRIO TOP firmy BASF. Srebra daję 20 ml na 10 L wody mam 60 odmian winorośli i nigdy nic się nie stało złego. Oprócz winorośli pryskam nim głównie sałatę w gruncie od kilku ładnych lat a uprawiam jej ok 60000 szt. rocznie ale stężeniem 15 ml na 10 L wody. Jedyne na co trzeba uważać to ręce podczas rozrabianie cieczy do pryskania. Robimy to w rękawiczkach bo po srebrze na rękach pozostaje biały nieprzyjemny nalot przez ok 2 dni.
Pozdrawiam
Jakub


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 1 kwietnia 2017, 09:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Mam pytanie trochę obok. Otrzymałem od aptekarz za 1 butelkę czerwonego wina, 0,3 kg chlorku magnezu, do celów spożywczych.
Może ktoś podpowie jak go wykorzystać przy uprawie winorośli, a może jeszcze do czegoś.
Aptekarz nie zna się na winorośli, ale wspominał że mogę wykorzystać. Mówił że powinienem wiedzieć.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 1 kwietnia 2017, 11:47 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 20 stycznia 2008, 01:00
Posty: 137
Lokalizacja: opolskie
Pewnie można wykorzystać go do nawożenia dolistnego przy niedoborach magnezu. Podobnie w uprawach jabłoni stosuje się chlorek wapnia w stężeniu 0,5 %. Pozdrawiam Bogumił


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO