Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 05:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 6 grudnia 2010, 20:45 
nowicjusz
nowicjusz

Mam takie drobne pytanie. Uprawiam winorośl pod szkłem. Czy szklarnię, w której rosną krzewy winne, można odkażać przez tzw. siarkowanie, czyli spalanie siarki, oczywiście w odpowiedniej tj. zimowej porze roku? Czy mimo raczej krótkotrwałego i słabego oddziaływania dwutlenek siarki nie uszkodzi pąków?
Siarkowałem kiedyś moje szklarnie, jeszcze bez winorośli. Zima była łagodna, rosły w niej spore siewki gwiazdnicy pospolitej, starca wiosennego i paru innych jednorocznych chwastów. Po siarkowaniu miały jedynie uschnięte brzegi liści, ale żyły. Celowo ich nie wyrwałem, by sprawdzić, co dalej. Wiosną normalnie wznowiły wzrost. Natomiast poza nimi zginęły wszelkie widoczne drobnoustroje z pokrywającym szyby nalotem pierwotka włącznie - z pewnością zatem zarodniki i przetrwalniki szkodliwych grzybów też.
Czy ktoś ma doświadczenia z tym sposobem odkażania lub poczynił jakieś obserwacje?

PostNapisane: środa, 8 grudnia 2010, 14:10 
nowicjusz
nowicjusz

Doswiadczen nie mam zadnych z siarkowaniem z winorosla wewnatrz.
Ze wzgledu na fakt, ze sam sie do tego zabiegu przygotowuje, to mnie takze interesuja wnioski i obserwacje osob, ktore siarkowania dokonaly.

Ze swojej strony okrylem (i czesc zakopalem) tegoroczne krzaki. Zakladam, ze te, ktore zostaly przykryte ziemia beda niewrazliwe na dzialanie zwiazkow siarki, natomiast te, ktore owiniete tylko recznikami moga ucierpiec. Innych zabezpieczen nie planuje stosowac.

Pozdrawiam

PostNapisane: środa, 29 grudnia 2010, 12:51 
czeladnik
czeladnik

Wdł mnie nie ma potrzeby siarkowania w szklarni czu tunelu . W szklarni od 5 lat nic nie chorują , a tunele mam 2 lata i też nic niepokojącego nie zauważyłem . Temperatura skutecznie zabija choroby grzybowe . Na skrzydlate mam patent . Zabki małe do jesieni są wspaniale wypasione Pozdrawiam

PostNapisane: środa, 29 grudnia 2010, 18:42 
nowicjusz
nowicjusz

U mnie też nie chorują w zasadzie na nic, żadnych mączniaków ani śladu. Uciążliwa jest jednak szara pleśń, która skutecznie niszczy dużą część owoców, a wysoka temperatura latem jeszcze jej sprzyja, niestety. Tylko z myślą o niej pytałem. I pomyślałem sobie, że zaryzykuję jednak i spalę w szklarniach trochę siarki. Pączków uszkodzić nie powinna, a jeśli uszkodzi, będę to przynajmniej wiedział na pewno.

PostNapisane: środa, 29 grudnia 2010, 19:04 
czeladnik
czeladnik

Masz szara pleśń dlatego że jest za mokro i za gesto . Nie miałem problemów bo nie podlewam , winorośle same czerpią wode z głębi ziemi . Pozdrawiam

PostNapisane: środa, 29 grudnia 2010, 19:55 
Kiper
Kiper

Harryangel napisał(a):
Uciążliwa jest jednak szara pleśń, która skutecznie niszczy dużą część owoców, a wysoka temperatura latem jeszcze jej sprzyja, niestety... I pomyślałem sobie, że zaryzykuję jednak i spalę w szklarniach trochę siarki.

Siarka nie działa na szarą pleśń. Pomoże na mączniaka prawdziwego.
O SP dobry artykuł Masz tu - http://www.klinikaroslin.com/index.php? ... &Itemid=19

PostNapisane: środa, 29 grudnia 2010, 20:22 
Ekspert
Ekspert

RobertM napisał(a):
Harryangel napisał(a):
Uciążliwa jest jednak szara pleśń, która skutecznie niszczy dużą część owoców, a wysoka temperatura latem jeszcze jej sprzyja, niestety... I pomyślałem sobie, że zaryzykuję jednak i spalę w szklarniach trochę siarki.

Siarka nie działa na szarą pleśń. Pomoże na mączniaka prawdziwego.
O SP dobry artykuł Masz tu - http://www.klinikaroslin.com/index.php? ... &Itemid=19

Znaczy się kup Topsin i wszystko pryśnij w okresie bezlistny, podłoże też. Przy okazji zmniejszysz ryzyko wystąpienia mączniaka właściwego.

PostNapisane: środa, 29 grudnia 2010, 20:40 
czeladnik
czeladnik

w szklarni ? Topsin ? po diabła !!!!!!!!!!

PostNapisane: środa, 29 grudnia 2010, 20:43 
Ekspert
Ekspert

wielkamalpa1 napisał(a):
w szklarni ? Topsin ? po diabła !!!!!!!!!!

A coś więcej niż "po diabła"?
Dlaczego nie?

PostNapisane: środa, 29 grudnia 2010, 20:56 
czeladnik
czeladnik

Robercie M- Harryangel pytał o spalanie siarki a nie o oprysk siarką. W procesie spalania siarki powstanie dwutlenek siarki, który następnie łączy się z parą wodną lub z wodą na konstrukcji i winoroślach dając kwas siarkawy. Kwas ten we większym stężeniu zabija wszystko co żyje. Nie wiem jak spalać aby nie zaszkodziło winorośli a zniszczyło patogeny i szkodniki. Nie słyszałem jeszcze by ktoś palił siarkę w obsadzonych obiektach. Ja bym się nie odważył. Poza tym kwas niszczy konstrukcję.

Pozdrawiam Zbyszek z Leszna
Południowa Pyrlandia
----------------------------------------------------------------------------
Nowoczesne to nie to co nowe, lecz to co lepsze. Dotyczy to też winoogrodników
i odmian winorośli.

Strefa czasowa: UTC + 1