Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 00:08

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Siarkol
PostNapisane: czwartek, 13 sierpnia 2015, 10:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
dziadek2 napisał(a):
Też bym wolał aby siara nie była wyczuwalna, ale ostatni raz w tym sezonie użyłem siarki 22 maja a jeszcze teraz robiąc coś przy krzewach wyczuwam ten zapach na rękach i nie ma to nic wspólnego z zapachem piro.

No tak. Siarka dopóki utrzymuje się na liściach i gronach śmierdzi jak skarpety lucyfera :mrgreen:
W nastawie, ta siarka która nie przereaguje wypadnie z osadem i nie ma wpływu na aromat gotowego wina, ta która przereaguje da SO2 i siarczyny, nie ma znaczenia czy z siarki elementarnej czy z piro. Z doświadczenia własnego i innych kolegów wiem, że o ile poziom siarczynów oraz wolnego i ogólnego SO2 jest taki, ze drożdże startują, to w gotowym winie nie czuć nic . Oczywiście trzeba uważać tak samo jak przy nastawach przesiarkowanych początkowo piro - czyli szybsze obciągi znad I osadu, krótsza fermentacja miazgi, dodatek odżywki, wstępne napowietrzanie miazgi, moszczu, żeby nie wyszedł z tego siarkowodór.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkol
PostNapisane: czwartek, 13 sierpnia 2015, 14:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
DarekRz napisał(a):

W nastawie, ta siarka która nie przereaguje wypadnie z osadem i nie ma wpływu na aromat gotowego wina, ta która przereaguje da SO2 i siarczyny, nie ma znaczenia czy z siarki elementarnej czy z piro.


Darek, mam wątpliwości, czy siarka w nastawie ma jakąkolwiek szansę na utlenienie się. Wprawdzie drożdże są w stanie wyprodukować enzymatycznie pewne ilości SO2, ale czy potrafią skorzystać z siarki cząsteczkowej ? Mam natomiast wrażenie (nieuzasadnione :wink: ), że to raczej może iść w drugim kierunku, czyli H2S.
Innym problemem może być zbyt duża zawartość siarki koloidalnej w Siarkolu, czy innym "czymś", bo przecież zakres frakcji jest dośc szeroki i wypadnięcie z osadem może być utrudnione.

Wracając do karencji, nie bardzo wiem w jaki sposób siarka cząsteczkowa miałaby przeszkodzić drożdżom w podjęciu fermentacji, zarówno ze względu na swój chemiczny charakter jak również na ilość :shock:

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkol
PostNapisane: czwartek, 13 sierpnia 2015, 17:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 17 grudnia 2009, 01:00
Posty: 1048
Lokalizacja: Tychy, pałac --> Moszna 2014
dziadek2 napisał(a):
Też bym wolał aby siara nie była wyczuwalna, ale ostatni raz w tym sezonie użyłem siarki 22 maja a jeszcze teraz robiąc coś przy krzewach wyczuwam ten zapach na rękach i nie ma to nic wspólnego z zapachem piro.

Romek, pewnie za dużo dowaliłeś tego piekielnego produktu ;)

_________________
.......\\\\\\ ///
........( @ @ )
-oOOo-(_)-oOOo->
pozdrawiam Castleman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkol
PostNapisane: piątek, 14 sierpnia 2015, 22:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 kwietnia 2008, 01:00
Posty: 1209
Lokalizacja: Brzozów Podkarpacie
Romku, to tak jak u mnie w wiosennym myciu siarkolem, też nie odważałem środka ale ciecz była lekko mętna, ale za to do tej pory nie musiałem poprawiać. Piszę głównie o deserówkach, bo z Aurory i Izy wina nie robię.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkol
PostNapisane: wtorek, 18 sierpnia 2015, 16:17 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 596
Lokalizacja: Lubuskie
2 lata temu od ostatniego oprysku Siarkolem do zbioru nie miałem kropli deszczu. W efekcie zbierałem z oparach siarki (podobno przedsmak tego co mnie kiedyś czeka :twisted: ). Też się obawiałem jak pójdzie fermentacja, konsultowałem to nawet z Maciejem na bieżąco. Ostatecznie ruszyła bez problemu, tylko faktycznie dośc szybko zauważyłem, że H2S wyczuwalny. Ściągałem znad osadu szybciej niż zwykle i w gotowym winie nic nie bylo czuć.

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkol
PostNapisane: sobota, 5 marca 2016, 21:17 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): czwartek, 29 października 2015, 10:03
Posty: 663
Lokalizacja: południowe mazowsze
vanKlomp napisał(a):
luk3Z napisał(a):
Ostatnio zrobiłem oprysk myjący 3% roztworem Siarkolu Extra na dwóch małych sadzonkach,

Jak dałeś 3% siarkol po liściach i do tego jeszcze w takiej temperaturze to marne szanse, ze sadzonki to przeżyją. Na zielone daje się 0.3% i pryskamy wieczorem kiedy jest niższa temperatura.


Uściślijmy dla osób "zaznajomionych" z Siarkolem. W fazie pąka "wełniasteogo" 3% roztwór Siarkolu w temperaturze powyżej 10*C tak na poczatek wegetacji?

_________________
pozdrawiam Sebastian
----------------------
Moje TOP odmiany : Prieobrażenie, Golicyn, Prima, Katrusia, Super Ekstra, Bajkonur, Orion Bielika, Garold


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkol
PostNapisane: niedziela, 6 marca 2016, 12:48 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 3 maja 2010, 20:01
Posty: 374
Lokalizacja: okolice Chrzanowa k/Krakowa
Zostało mi sporo SIARKOLu EXTRA 80 WP. Ale data ważności środka minęła rok temu.

Co takiego dzieje się z siarką po upływie okresu ważności? np. czy utlenia się do jakiś szkodliwych związków, których stosowanie wpłynie niekorzystnie na krzew lub człowieka?

_________________
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkol
PostNapisane: niedziela, 6 marca 2016, 17:16 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 3 maja 2010, 20:01
Posty: 374
Lokalizacja: okolice Chrzanowa k/Krakowa
A pewnie że zużyje :)
Tylko po co data ważności dla siarki (poza względami ekonomicznymi dla producenta)?

_________________
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkol
PostNapisane: niedziela, 6 marca 2016, 19:21 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 1 kwietnia 2015, 11:18
Posty: 231
Lokalizacja: Lublin
ArturK napisał(a):
A pewnie że zużyje :)
Tylko po co data ważności dla siarki (poza względami ekonomicznymi dla producenta)?


Takie czasy, że wszystko musi mieć swoją datę przydatności :)

Jeszcze trochę i na elektronice i innych dobrach będą oficjalnie widniały daty przydatności, bo nieoficjalnie to już dawno je wprowadzono.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkol
PostNapisane: poniedziałek, 11 kwietnia 2016, 16:10 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 18 marca 2012, 01:23
Posty: 44
Lokalizacja: Malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
Właśnie potraktowałem swoje krzaczki piekielnym specyfikiem 3%, któremu termin skończył się 3 lata temu. Nie raz używałem przeterminowanego siarkolu i nic nie wybuchło... ;)
Bardziej martwi mnie, że od kilku dni lubi popadać, i jak do jutra będzie deszcz to wszystko spłynie... Prognozy niby nie zapowiadają opadów, ale jest pochmurno. Pączki jeszcze nie pękły, jest 10°C więc się zdecydowałem. :mrgreen:

_________________
Sł?wek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkol
PostNapisane: wtorek, 26 kwietnia 2016, 10:58 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 21 marca 2012, 10:12
Posty: 66
Lokalizacja: Podkarpacie okolice Kańczugi
Witam wszystkich ,chciałbym się dowiedzieć jak stosować SIARKOL w płynie ,w proszku było 3g/L -- 0.3% , jakoś
nie mogę pojąć ile dać tego płynu aby uzyskać 0.3%
pozdrawiam

_________________
Pozdrawiam Bogdan


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkol
PostNapisane: wtorek, 26 kwietnia 2016, 14:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5943
Lokalizacja: dolnośląskie
3 ml na 997 ml :)

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkol
PostNapisane: środa, 27 kwietnia 2016, 11:23 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 21 marca 2012, 10:12
Posty: 66
Lokalizacja: Podkarpacie okolice Kańczugi
Dzięki .

_________________
Pozdrawiam Bogdan


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkol
PostNapisane: sobota, 7 maja 2016, 09:49 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): środa, 6 października 2010, 19:37
Posty: 162
Lokalizacja: mazowieckie, Krupia Wólka
Witam
O uprawie winorośli
Od 8 minuty pokazane jak sypią chyba siarkę.

https://m.youtube.com/watch?v=Eugjw_6I5xs

Postawiam
Rafał


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkol
PostNapisane: czwartek, 20 czerwca 2024, 20:20 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 178
Lokalizacja: Jarosław
Można mieszać siarkol z folpanem? Albo revusem?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], Yandex [Bot] i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO