Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 18:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 20 czerwca 2010, 19:29 
mistrz
mistrz

Po opryskaniu Talstarem widac wyrazna poprawe,to co sie usypalo to przepadlo ale choroba dalej nie postepuje.Zobaczymy do kwitniecia jeszcze pare cieplych dni, a potem jesli bedzie co, zaczniemy redukowac.Misza takie miotlaste latorosle mialem na kristalu wycialem wszystko do pierwszego zdrowego pasierba i on przejal role wierzcholka.

PostNapisane: niedziela, 20 czerwca 2010, 20:19 
Ekspert
Ekspert

Trzeba pryskać kilka razy inaczej nic to nie da. Aby w przyszłym roku mieć w miarę czystą winnicę trzeba iść na max i wytłuc te roztocza do zera. U mnie pierwsze podejście Magusem niewiele dało, dopiero po Talstarze pędy ruszyły jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Niestety, nie powtórzyłem oprysku i to dziadostwo się odrodziło.

PostNapisane: poniedziałek, 21 czerwca 2010, 11:42 
mistrz
mistrz

DW napisał(a):
Trzeba pryskać kilka razy inaczej nic to nie da. Aby w przyszłym roku mieć w miarę czystą winnicę trzeba iść na max i wytłuc te roztocza do zera. ........

Jakie roztocza ? W moim przypadku sypały się zalążki tak jak u innych ale jak pisałem przestały.
Pryskać, przyskać, przyskać ... czasami wypada zapytać: po co :?:

PostNapisane: poniedziałek, 21 czerwca 2010, 14:13 
Ekspert
Ekspert

Darchom napisał(a):

U mnie problem znikł sam. Nie pryskałem, nie nawoziłem, nie czarowałem. Czernienie i obsypywanie zalążków kwiatów zanikło, wnioskuję więc, że nie był to problem związany z przędziorkami.

Moim zdaniem wyciągnąłeś zbyt pochopne wnioski. Roztocza (ogólnie, nie tylko przędziorki) podjadły sobie i zabrały się za prokreację :oops:, przenosząc się na liście. Jako, że nie są specjalnie ruchliwe, górne odcinki latorośli i wyżej położone kwiatostany często nie są wogóle zaatakowane. Jest całkiem prawdopodobne, że w przyszłym sezonie mogą wyrządzić szkody nieporównywalnie większe. Problem polega na tym ,że wiele osób lekceważy roztocza, a im później zacznie z nimi walczyć , tym walka jest mniej skuteczna ( jaja, samice zimowe). Ktoś wcześniej napisał, że podejrzewając roztocza zrobił oprysk Karate , nie zauważył poprawy , więc ich obecność wykluczył :shock:

Darchom napisał(a):
Pryskać, przyskać, przyskać ... czasami wypada zapytać: po co

Po to, żeby ograniczyć populację do minimum, roztocza nie rozmnażają się raz w roku.

PostNapisane: poniedziałek, 21 czerwca 2010, 16:27 
mistrz
mistrz

OK. Może masz racje. Poczekamy zobaczymy, jak im się amory zakończą i zaczną żreć i jak jeszcze uda mi się to zauważyć to napiszę.

Wydaje mi się jednak, że to nie to, ale poczekajmy.

PostNapisane: poniedziałek, 21 czerwca 2010, 20:43 
Ekspert
Ekspert

Zrzucanie kwiatów przez jakąś odmianę może mieć różne przyczyny: fizjologiczne, chemiczne (oprysk na dwuliścienne u sąsiada, np. Chwastoxem) , inwazyjne (choroby, szkodniki) i być może jeszcze jakieś. W profesjonalnych informacjach często jest podawane czy odmiana ma fizjologiczną skłonność do osypywania kwiatów. Kapryśne zachowania Seyvala są sygnalizowane przez wielu autorów, np. przez Galeta. Zupełnie możliwe, że w tym roku niektórzy mogą obserwować u siebie zrzucanie kwiatów związane z fizjologiczną reakcją na niesprzyjające warunki atmosferyczne. Jednak u mnie bez wątpienia stoją za tym roztocza.

PostNapisane: poniedziałek, 28 czerwca 2010, 22:17 
Kiper
Kiper

A czemu nikt z Was nie bierze pod uwagę szarej pleśni. W tym roku to bardzo, ale to bardzo prawdopodobne. Szczególnie na ścianie wschodniej

PostNapisane: wtorek, 29 czerwca 2010, 08:10 
Kiper
Kiper

Doktorku, a czym teraz z cholerą walczyć...

PostNapisane: wtorek, 29 czerwca 2010, 21:04 
Ekspert
Ekspert

andrew54 napisał(a):
U mnie kwiatostany na Seyvalu również pozasychały. Wydaje mi się jednak że nie jest to wina szkodników tylko szarej pleśni .

doktorek napisał(a):
A czemu nikt z Was nie bierze pod uwagę szarej pleśni. W tym roku to bardzo, ale to bardzo prawdopodobne. Szczególnie na ścianie wschodniej

Brałem ją pod uwagę i uważam że właśnie ona załatwiła mi wszystkie kwiatostany na Seyvalu. W moim przypadku nie było jednak żadnych pajęczynek na kwiatostanach ale punktowo dawało zauważyć się coś szarego jakby zarodniki konidialne.Oprócz Seyvala w mniejszym stopniu ucierpiał również u mnie Moskiewski Czarny .

PostNapisane: wtorek, 29 czerwca 2010, 21:07 
Ekspert
Ekspert

dess1 napisał(a):
Doktorku, a czym teraz z cholerą walczyć...
Pytanie wprawdzie skierowane nie do mnie ale to może Ci pomóc:
http://www.winnicepolskie.pl/index.php? ... &Itemid=87

PostNapisane: wtorek, 29 czerwca 2010, 21:46 
Ekspert
Ekspert

doktorek napisał(a):

Nie tylko na ścianie wschodniej. Na zachodniej nawet na Biance młode pędy były porażone szarą pleśnia. Ale wypogodziło się i teraz nie ma już problemów. Dzisiaj prysnąłem profilaktycznie na kwiatki i zawiązki owoców.

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: wtorek, 29 czerwca 2010, 22:22 
mistrz
mistrz

Swoj Seyval uratowalem,nie wiem czy zrobil to talstar po raz 3 czy dolistna odżywka,w ostatnich dniach dostal takiego kopa ze jest juz ponad ostatni drut i ostro kwitnie, osypalo sie okolo 50% zawiazkow i co ciekawe w najdorodniejszych latoroslach,selekcja pewnie bedzie zbedna.pozdr

pewnie tez byly pajeczaki.

Ostatnio edytowano wtorek, 29 czerwca 2010, 23:04 przez Ugriszy, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 29 czerwca 2010, 22:54 
Ekspert
Ekspert

Ugriszy napisał(a):
Swoj Seyval uratowalem,nie wiem czy zrobil to talstar po raz 3 czy dolistna odżywka,w ostatnich dniach dostal takiego kopa ze jest juz ponad ostatni drót i ostro kwitnie, osypalo sie okolo 50% zawiazkow i co ciekawe w najdorodniejszych latoroslach,selekcja pewnie bedzie zbedna.pozdr.

Ja miałem pajęczynki i pomógł Talstar.

PostNapisane: środa, 30 czerwca 2010, 19:04 
mistrz
mistrz

Minęło kilka dni, pogoda się poprawiła, pąki przestały się obsypywać i zaczęły kwitnąć. Pajęczaki - chyba można już wykluczyć, ale czy szarą pleśń ? Nie wiem, nie znam się, obserwuję dalej.

PostNapisane: piątek, 2 lipca 2010, 08:59 
Kiper
Kiper

Szarą łatwo sprawdzić. Już to kiedyś opisywałem. Kwiatostany do foliowego woreczka z nasączona watą (albo nawet i bez) i czekamy 24 h. Jak to jest szara to nalot po takim czasie murowany. Swoją droga przypominam, że w sytuacji ryzyka szarej pleśni w okresie kwitnienia jest b. duże prawdopodobieństwo na ustalenie się formy utajonej i dużych problemów po okresie mięknięcia jagód. Zachęcam do ponownej lektury artykułu o szarej pleśni bo to co opisywałem wielu z Was przekonuje się w tym roku na własnej skórze. Chciałbym również nadmienić, że w tym roku mamy już preparat legalny (jedyny legalny) choć nietypowy bo biologiczny o nazwie BONI PROTECT FORTE . Co prawda drogi ale można go stosować nawet przed samym zbiorem ponieważ nie ma karencji (także dla drożdży fermentacyjnych). Na zabiegi na kwiat już za późno (swoją drogą jestem ciekaw czy ktoś robił zbiegi profilaktyczne na kwiat) ale w okresie dojrzewania warto w tym roku pomyśleć

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1