Teraz jest piątek, 9 maja 2025, 10:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 28 sierpnia 2024, 09:24 
przedszkolak
przedszkolak

Witam,
zauważyłem że pojawiło się coraz więcej liści z objawami rzekomego na chardonnay. Mam więc pytanie - czy można teraz ( koniec sierpnia) opryskać to orvego? Wiem że w PL on nie ma rejestracji na winorośl ale ma u południowych sąsiadów i tam jest 35 dni karencji - więc teoretycznie powinno być Ok ( nie spodziewam sięby chardonnay dojrzał przed połową października ). Problem tylko że dość blisko są prawie dojrzałe deserówki i musiałbym stworzyć ekran z folii malarskiej by nie zawiało tego preparatu na nie, a trochę mi się nni chce ( przy wietrze to niełatwa robota). Ewentualnie jakieś inne interwencyjne pomysły czym to potraktować?

PostNapisane: środa, 28 sierpnia 2024, 09:32 
Ekspert
Ekspert

Etykiety poniższych dwóch ŚOR które są zarejestrowane dla winorośli mówią tak:

Metomor F: Dimetomorf + Folpet - karencja 28 dni

Enerviv: Ametoktradyna - karencja 21 dni

Z kolei Orvego to Ametoktradyna + Dimetomorf, więc hipotetycznie powinno być 28 dni karencji.

PostNapisane: środa, 28 sierpnia 2024, 09:36 
Kiper
Kiper

Oprysk nawozami wysoko zasadowymi na oba mączniaki- Alkalin Kb+Si (3ml/l) + Alkalin 10-20 (3ml/l)

Wysłane z mojego Redmi Note 9S przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: środa, 28 sierpnia 2024, 22:13 
Kiper
Kiper

Rafal70 napisał(a):
Witam,
zauważyłem że pojawiło się coraz więcej liści z objawami rzekomego na chardonnay. Mam więc pytanie - czy można teraz ( koniec sierpnia) opryskać to orvego? Wiem że w PL on nie ma rejestracji na winorośl ale ma u południowych sąsiadów i tam jest 35 dni karencji - więc teoretycznie powinno być Ok ( nie spodziewam sięby chardonnay dojrzał przed połową października ). Problem tylko że dość blisko są prawie dojrzałe deserówki i musiałbym stworzyć ekran z folii malarskiej by nie zawiało tego preparatu na nie, a trochę mi się nni chce ( przy wietrze to niełatwa robota). Ewentualnie jakieś inne interwencyjne pomysły czym to potraktować?

Odpuść jakiekolwiek opryski. Śladowe ilości mączniaków na liściach nie będą miały większego wpływu na dojrzewanie owoców na tym etapie. Zwalczaniem mączniaków zajmiesz się już w przyszłym sezonie.

PostNapisane: piątek, 30 sierpnia 2024, 00:19 
nowicjusz
nowicjusz

Czy takim Orvego można opryskać teraz deserówki? Czy tutaj jest też kerencja 35 dni? Na pomidorach to jest jakiś bardzo krótki okres. Nie pamiętam, 1 lub 3 dni.

PostNapisane: piątek, 30 sierpnia 2024, 05:48 
Ekspert
Ekspert

Deserówki w tym roku już właściwie są gotowe więc to byłoby szaleństwo. Karencja takich środków na winorośl to ok. miesiąca (na karencję na pomidory nigdy nie patrz).

PostNapisane: piątek, 30 sierpnia 2024, 12:00 
mistrz
mistrz

U mnie w ciągu jednego dnia Kalina złapała MRz na najwyższych pasierbach.Liście zakażone obciąłem i podlałem Proplantem 2ml/1L. Za kilka dni się okaże czy pójdzie mączniak dalej.A wina z tego i tak nie będzie.

PostNapisane: wtorek, 3 września 2024, 12:42 
czeladnik
czeladnik

Kodrianka napisał(a):
Czy takim Orvego można opryskać teraz deserówki? Czy tutaj jest też kerencja 35 dni? Na pomidorach to jest jakiś bardzo krótki okres. Nie pamiętam, 1 lub 3 dni.

Ja juz wiele razy pisalem i jeszcze raz przypomne. W sytuacjach krytycznych pryskam siarczanem miedzi. Dziala na kazdego maczniaka, nie jest trujacy. Deserowki mozna przeciez umyc przed jedzeniem, a nawet jak nie umyjesz to siarczanem miedzi sie nie zatrujesz.
Z daleka od kwiatow bo popali.
Pomidorow bym teraz nie pryskal siarczanem miedzi bo popali kwiaty.
U mnie siarczan miedzi sie sprawdza. Dziala zawsze i na wszystkie grzyby. Nie jest toksyczny nawet bez mycia, a przed jedzeniem zawsze mozna owoc dodatkowo umyc.

PostNapisane: wtorek, 3 września 2024, 19:17 
Ekspert
Ekspert

Jakie stężenie interwencyjnie?

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: środa, 4 września 2024, 07:21 
Ekspert
Ekspert

Czy jakiś chemik mógłby się wypowiedzieć na temat siarczanu miedzi?

Bo temat jest bardzo ciekawy.

Ale, w karcie charakterystyki siarczanu miedzi mamy:
Działa toksycznie po połknięciu. Działa drażniąco na skórę. Działa drażniąco na oczy. Działa bardzo
toksycznie na organizmy wodne, powodując długotrwałe skutki.

PostNapisane: środa, 4 września 2024, 09:48 
Ekspert
Ekspert

Gdyby siarczan miedzi był taki świetny to ludzie 100 lat temu nie zmieszaliby go z wapnem gaszonym tworząc ciecz bordoską. CUSO4 zapewne działa na grzyby jak prawie wszystkie związki miedzi, ale niestety się szybko spłukuje trafiając bezpośrednio do gleby. Dzięki dobrej rozpuszczalności szybko przenika w głębsze warstwy wybijając po drodze inne pożyteczne grzyby glebowe. Poza tym siarczan miedzi ma niskie pH i może być fitotoksyczny.
Nie bagatelizowałbym też spożywania miedzi wraz z nieumytymi owocami. Miedź jest nam potrzebna ale to mikro a nie makroelement. Wątrobę ma sie tylko jedną.
Żeby zobrazować jaką siłę ma siarczan miedzi podam przykład popularnych ogrodowych basenów. Aby woda nam nie zzieleniała przez cały sezon wystarczy na starcie dać 1 g siarczanu miedzi na 1m3 wody a potem używać tylko standardowych tabletek wielofunkcyjnych. Stosując tylko i wyłącznie chlor do basenu woda zielenieje po kilku tygodniach mimo permanentnego chlorowania.

PostNapisane: niedziela, 8 września 2024, 21:10 
czeladnik
czeladnik

ZbyszekTW napisał(a):
Ale, w karcie charakterystyki siarczanu miedzi mamy:
Działa toksycznie po połknięciu. Działa drażniąco na skórę. Działa drażniąco na oczy. Działa bardzo
toksycznie na organizmy wodne, powodując długotrwałe skutki.

Siarczan miedzi jest zracy, ale nie toksyczny. Juz tu dyskutawane bylo. Siarczan miedzi podaje sie ludziom doustnie jako srodek wymiotny. Ok, nie jest to eliksir mlodosci, ale nie jest on toksyczny tak jak ta toksyczna chemia. To nie ta toksycznosc jaka ma Ridomil, Topsin czy inne g....o.
Tutaj macie zastosowania i dawki. Ja daje 5g/litr i dodaje jeszcze troche gliceryny. Szukajcie, znajdziecie.
bioskamed.pl/pl/p/Siarczan-miedzi-pieciowodny-1-kg/91

Jest dopuszczony do kontaktu z zywnascia, do odkazania zakladow produkujacych zywnosc.
Jest szkodliwy dopiero w duzych ilosciach i przy trwalej ekspozycji. Bo szkodliwa jest akumulacja miedzi w organizmie. Tak samo jak uzywanie miedzianu 50WP powoduje akumulacje miedzi w glebie i jest wiele publikacji kwestionujacych miedzian jako srodek ekologiczny. Wlasnie z tego powodu.
http://www.krakvet.pl/forum/zywienie-f6 ... t2418.html

Jak daje sie 5g/litr to tym litrem opryskasz pewnie ze 20 krzakow, wlacznie z lisciami i tym co spadnie na ziemie.
Jak sobie zerwiesz teraz jedno grono to ile na nim bedzie tego siarczanu miedzi? Znikoma ilosc. A skoro dobrze sie zmywa, to umyjcie sobie te grono.

Strefa czasowa: UTC + 1