Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 12:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 22 sierpnia 2013, 17:49 
mistrz
mistrz

Przede wszystkim, czy to jest mączniak rzekomy?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9c6104715f07afd1.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1498762b7e18ebfa.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/37ee851ab410fbf6.html#
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3b3e5f6295d4151f.html
Zaraza pojawiła się na razie na jednym liściu Bolero. Już ostrzę szpadel :D

Druga rzecz - jeśli to rzekomy, to jaki środek spełnia wymagania:
-będzie dostatecznie silny na tym etapie
-nie jest zabójczy dla pszczół i umiarkowanie szkodliwy dla reszty flory i fauny
-karencja dowolna, bo winorośle nie będą jeszcze owocowały
:?:
Dithane, Ridomill, Amistar, Miedzian?

Z góry dziękuję za pomoc :!: Zależy mi na czasie, bo to zdaje się dopiero początek choroby...

PostNapisane: czwartek, 22 sierpnia 2013, 18:57 
Kiper
Kiper

Z wymienonych proponuję najpierw Ridomil, a za jakiś tydzień profiilaktycznie miedzian.

No chyba, że coś z tego co proponuje Wesoły
choroby-i-szkodniki/okres-karencji-t8256-15.html

Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.

PostNapisane: czwartek, 22 sierpnia 2013, 21:02 
mistrz
mistrz

Czyli potwierdzasz, że to rzekomy? To pierwsza infekcja w mojej winnicy więc się upewniam :)

edit:
Istnieje jakiś środek zastępczy dla Ridomilla, który będzie mniej szkodliwy? W zasadzie Bolero pewnie i tak wytnę, zależy mi jedynie na powstrzymaniu infekcji na pozostałe odmiany. Czy polecany przez Wesołego Ranman jest mniej szkodliwy? Albo środki ekologiczne: Grevit, Timorex, Biochikol - dadzą radę, czy może nadają się tylko do profilaktyki?

PostNapisane: czwartek, 22 sierpnia 2013, 21:47 
Kiper
Kiper

ostrowin napisał(a):
Czyli potwierdzasz, że to rzekomy? To pierwsza infekcja w mojej winnicy więc się upewniam :)

edit:
Istnieje jakiś środek zastępczy dla Ridomilla, który będzie mniej szkodliwy? W zasadzie Bolero pewnie i tak wytnę, zależy mi jedynie na powstrzymaniu infekcji na pozostałe odmiany. Czy polecany przez Wesołego Ranman jest mniej szkodliwy? Albo środki ekologiczne: Grevit, Timorex, Biochikol - dadzą radę, czy może nadają się tylko do profilaktyki?

Tak - ja tu widzę tylko rzekomego. Infekcja się zaczęła więc profilaktyka nic nie da. Bolero z tego co wyczytałem w opisie jest późne. Przy środkach typu Ranmann masz 21 dni karencji więc można go użyć. Ktoś kiedyś pisał na forum, że Grevit, czy inne tego typu środki przy rozpoczętej infekcji to musztarda po obiedzie i da tyle co odprawianie guseł.

PostNapisane: czwartek, 22 sierpnia 2013, 22:04 
mistrz
mistrz

No to z bólem serca zastosuję Ridomil. Teraz jeszcze pytanie - według Wirtualnej Kliniki Roślin:
Cytuj:
Po wykonaniu pierwszych zabiegów preparatami układowymi można przystąpić do dalszej ochrony już z szerszym wykorzystaniem preparatów o działaniu profilaktycznym.

Czy mogę zamiast Miedziana, którego ponoć wycofali z ochrony winorośli, zastosować środek bardziej ekologiczny, np. jeden z wspomnianych: Grevit, Timorex, Biochikol?

PostNapisane: piątek, 23 sierpnia 2013, 10:49 
Kiper
Kiper

Miedzian nie jest dopuszczony do ochrony winorośli w Polsce w tym roku, ale w latach poprzednich był i pewnie wróci. U sąsiadów jest używany pod innymi nazwami. Jest to środek używany w rolnictwie ekologicznym więc nie wiem skąd te obawy o jego wyjątkową szkodliwość. Moim zdaniem na Timorexy, Biohikole, Grevity jest za późno - infekcja już jest. Zresztą cena pewnie Cię przekona.

PostNapisane: piątek, 23 sierpnia 2013, 11:09 
Ekspert
Ekspert

Jeśli infekcja już nastąpiła to na miedzian już za późno. Miedzian jest środkiem profilaktycznym, tak że teraz potrzeba coś na interwencję.

PostNapisane: piątek, 23 sierpnia 2013, 11:10 
mistrz
mistrz

Ok, dzięki za odpowiedzi. Chyba ostatnie pytanie, znalazłem u siebie środek Bravo ("chlorotalonil (tetrachloroizoftalonitryl; związek z grupy ftalanów)") przyda się do czegoś?

PostNapisane: piątek, 23 sierpnia 2013, 11:14 
Ekspert
Ekspert

Przyda się na prawdziwego.

PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 12:03 
mistrz
mistrz

Za dr Mazurkiem:
Cytuj:
Jeżeli po jakimś czasie od pierwszego zabiegu na liściach pojawią się jednak plamy infekcji pierwotnej, środek układowy powinien być zastosowany ponownie i to jak najszybciej jeszcze przed nadejściem ciepłej i wilgotnej nocy. Ma to na celu ograniczenie zarodnikowania na roślinach już zaatakowanych i ochronę zdrowych roślin przed infekcją wtórną.

Zatem w moim przypadku, jeśli nie pojawią się nowe plamy na liściach to nie muszę powtarzać oprysku Ridomilem?

Drugie pytanie - jeśli oprysk Ridomilem wykonałem w piątek, to w kolejny piątek musiałbym prysnąć profilaktycznie. Czy zamiast Miedziana mogę użyć Timorexa z dobrym skutkiem?

PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 13:42 
przedszkolak
przedszkolak

vanKlomp napisał(a):
Jeśli infekcja już nastąpiła to na miedzian już za późno. Miedzian jest środkiem profilaktycznym, tak że teraz potrzeba coś na interwencję.

Nie rozumiem tego sposobu myślenia .Infekcja się rozpoczęła ale tylko na kilku liściach które można usunąć a oprysk profilaktyczny ochroni pozostałe ,zdrowe liście.Mam rację?

Ostatnio edytowano niedziela, 25 sierpnia 2013, 19:40 przez kaLo, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 14:10 
Ekspert
Ekspert

A jaką masz gwarancję, że infekcja jest tylko na tych kilku liściach? Zarodniki mogą być już na wszystkich i usunięcie nic nie da.

PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 15:33 
mistrz
mistrz

Zgodnie z artykułem
http://www.klinikaroslin.com/index.php/ochrona-winorosli/13-rozwoj-i-zwalczanie-maczniaka-rzekomego-na-winorosli
infekcja może być niewidoczna.

Ponawiam pytanie o możliwość zastąpienia oprysku profilaktycznego Miedzianem przez Timorex lub Biochikol :?: Ktoś próbował :?:

PostNapisane: wtorek, 27 sierpnia 2013, 09:29 
mistrz
mistrz

Niestety nie wykonywałem oprysku Biochikolem bo nie był dostępny, ale już jest dostępny zamiennik o nazwie Beta Chikol. Szczegóły masz w wątku poniżej:
choroby-i-szkodniki/ekologiczna-winnica-dobor-oporyskow-ekologicznych-t6276-180.html#p140659
Z tego co mi wiadomo to Beta Chikol tak jak Biochikol (mają identyczny skład) zapobiega na prawdziwego i rzekomego. nawet chwaił Biochikol r. Mazurek w swoich artykułach jako równie skuteczny co preparaty chemiczne.

Timorex też jest grzybobójczy. -do potwierdzenia jego działanie na winorośli.

PostNapisane: wtorek, 27 sierpnia 2013, 12:21 
mistrz
mistrz

Zamówiłem już Timorex (na wszelki wypadek razem z Siarkolem, Miedzianem i Switchem) więc będę testował jeśli będzie taka konieczność. Biochikol można kupić na all, ale co z tego skoro sprzedawca mi nie odpisał na pytanie o datę przydatności środka.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1