Teraz jest niedziela, 21 grudnia 2025, 14:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Roztocza?
PostNapisane: piątek, 8 czerwca 2012, 08:30 
Ekspert
Ekspert

Dziękuję za porady.
Myślę że właśnie tak zrobię że kilka najsłabszych roślin wykopę i przesadzę do doniczek. Zwłaszcza że kilka szt. gołokorzeniowych nie wsadzałem do gruntu gdyż w transporcie miały uszkodzone pąki a poszły do doniczek, i bardzo szybko ruszyły z pąków zapasowych i rosną.
Dziwne jest to że sadzonki w doniczkach mają to samo podłoże co te w dołkach, a różnica jest spora. Te w doniczkach pryskane jednakowo z resztą wyglądają zdrowo.
Rzeczywiście mogą być w glebie jakieś patogeny - choroba replantacji (plus krety i nornice) , zwłaszcza że nie jest to grunt orny, ale wieloletni ogród.
Z drugiej strony w ostatnich latach wsadzałem w tym ogrodzie m. in czereśnie, morele, tuje, sosny himalajskie bez specjalnego podłoża i wszystkie rosną świetnie.
Jeśli sadzonki ukorzenią się i przetrwają ten rok a potem zimę to w następnym roku powinno być już ok.

PostNapisane: piątek, 8 czerwca 2012, 14:33 
Ekspert
Ekspert

RobertR napisał(a):
Dziwne jest to że sadzonki w doniczkach mają to samo podłoże co te w dołkach, a różnica jest spora. Te w doniczkach pryskane jednakowo z resztą wyglądają zdrowo.

Podłoże to samo, ale warunki wzrostu pewnie nie te same?

PostNapisane: piątek, 8 czerwca 2012, 21:00 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
Podłoże to samo, ale warunki wzrostu pewnie nie te same?

Różnica jest w tym że doniczki wygrzewają się w słońcu pod ścianą i wody im nie brakuje, a słońce przez czarne doniczki grzeje korzenie, natomiast gołokorzeniowe wylądowały na ponad 30 cm w zimnym jeszcze o tej porze roku czarnoziemie, na dodatek poniżej 10 cm gleby jest u mnie jak na saharze, z tym że oczywiście wszystko staram się podlewać.
Dziś interwencyjnie do posadzonych w roślin gruncie zastosowałem Substral do winorosli.
Coraz bardziej zaczynam podejrzewać jako winowajcę zastosowane przeze mnie podłoże Hartmanna.
Ukorzeniane Marquette na tym podłożu podlane florovitem ruszyło z kopyta od razu, więc wygląda na to że Hartmann plus piasek stanowiło w moim przypadku całkowicie jałowe podłoże.
Zwłaszcza że posadzony wcześniej w doniczkach na innym podłożu (Kronen,piasek,własna gleba) i wsadzony do gruntu 3 dni temu ruszył przyzwoicie.

PostNapisane: piątek, 8 czerwca 2012, 22:13 
Kiper
Kiper

U mnie też to samo na nowych latoroślach które zastały mi przysłane z PL-u a u mnie na pewno nie było
przymrozków,jeden znajomy powiedział że to morze być wirus.Natomiast czytając forum garten-pur wyczytałem że nowe
nasadzenia nie lubią oprysków siarkolo-miedzianowych zostaną popalone jak odmrożenia,ja też to zrobiłem i to morze był błąd.

PostNapisane: sobota, 9 czerwca 2012, 00:09 
Kiper
Kiper

Jednego jestem pewien- koniec z chemią. Dostałem pewne info, że to od zimna. Niektóre odmiany po prostu gorzej reagują na niskie temperatury.

PostNapisane: sobota, 9 czerwca 2012, 09:12 
Ekspert
Ekspert

To napisz jak pewne to żródło - i jakie są efekty - będzie można porównać do objawów u innych.

PostNapisane: sobota, 9 czerwca 2012, 10:34 
Ekspert
Ekspert

Nie chcę ujmować nikomu chwały, ale nie jest to zbyt odkrywcze że sadzonki ciepłolubnej winorośli gorzej rosną w temperaturze 5'C niż 25'C, a na zdjęciach 2 i 3 widać na liściach porażenie chemią, a nie roztocza czy zimno.
Teraz gdy warunki zaczynają sprzyjać wzmożonej presji obu mączniaków, wasze opryski przestają lub przestały działać. Mam nadzieję że i sadzonki zaczną lepiej rosnąć jeśli wysokie temperatury utrzymają się nocami.

PostNapisane: sobota, 9 czerwca 2012, 12:12 
Kiper
Kiper

Jeszcze jedno moje spostrzeżenie byłem raz o ogrodnika koło Grodkowa i widziałem nowe nasadzenie latorośli i sztorbów
na cza.foli.Zdziwiony byłem bardzo bo na tysiące sztorbów wszystkie miały już zdrowe zaczątki zielonego a ziemia piaszczysta
jakby wyjałowiona pytałem się czy czymś wzbogacił tę ziemię odp.niczym,najlepsza ziemia to neutralna.

PostNapisane: sobota, 9 czerwca 2012, 15:01 
Kiper
Kiper

Canin napisał(a):
To napisz jak pewne to żródło - i jakie są efekty - będzie można porównać do objawów u innych.

Jeden z forumowiczów gościł u siebie "opiekuna" winorośli instytutu skierniewickiego i stwierdził, że temperatury bliskie 0 powodują wyginanie się liści w sposób podobny do takiego jak w wyniku działania roztoczy. A ten forumowicz po obejrzeniu tych zdjęć powiedział, że u siebie miał identyczną sytuację, oprócz fragmentów liści na których faktycznie żerowały przędziorki. Także chyba Alkorze twoja diagnoza się nie sprawdziła, chociaż faktem jest, że 2 opryski na roztocza wystarczyłyby zupełnie, a armetil mogłem sobie darować i nie chodzi tylko o to, że gorzej rosną, bo z tym bywa różnie, ale o kształt liści i czernienie ich. Na mączniaki opryski które wykonałem działają 14 dni, więc jeszcze 9 dni będą chroniły.
Niemniej dziękuję za porady i zainteresowanie. Teraz będę już mądrzejszy :wink: .

PostNapisane: niedziela, 10 czerwca 2012, 07:40 
Ekspert
Ekspert

SilwMaliniarz napisał(a):
Także chyba Alkorze twoja diagnoza się nie sprawdziła

Czy masz rację czy nie, masz prawo mieć takie zdanie. Rośnie u mnie na dworze "parę" sadzonek, a ostatni przymrozek miałem 3 czerwca i żadna nie ma powywijanych do góry brzegów liści. Widziałem wszystkie stadia żerowania przędziorków i Calipitrimerus vitis. Widziałem poparzenie chwastoksem i roundupem, efekty fitotoksycznych oprysków.
Ważne żeby sadzonki rosły. Powodzenia.

PostNapisane: piątek, 15 czerwca 2012, 21:23 
Ekspert
Ekspert

Wkurzony wcześniej opisanym słabym wzrostem gołokorzeniowych sadzonek zrobiłem sobie dodatkowo analizę gleby z profilu 15-20 cm i 30-40 cm z zaleceniami pod winorośl. Wyszło aż za dobrze, (całe szczęście że znając analizy sprzed kilku lat nie dałem pod rośliny nawozów), przy tym ph rosnące wraz z głębokością 6,5 do 7,2.
Ostatecznie więc po wytłuczeniu roztoczy, mszyc i innego robactwa oraz zapobiegawczej ochronie fungicydami za słaby wzrost winię chorobę replantacji, i podłoże. Jeśli rośliny złapią się korzeniami właściwej gleby a nie tego co w dołkach to powinno być już dobrze. Teraz to co pozostało mi w doniczkach wsadzam w grunt bez żadnego podłoża ze sklepu.

PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2012, 21:18 
Kiper
Kiper

Dzisiaj pokazałem liście Aloszenkina fachowcowi od winnic bo też wszystkim już opryskałem a i tak ma zdeformowane liście.
Odp. to jest wirus i tego nie idzie się pozbyć,najlepiej wyrzucić.Na zachodzie zanim winorośle zostają do sprzedaży dopuszczone
są parę wysyłane do instytutów winn. do sprawdzenia na choroby wirusowe.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1