Teraz jest wtorek, 6 stycznia 2026, 14:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 30 maja 2018, 11:31 
Kiper
Kiper

https://dlaroslin.pl/insektycydyowadobo ... EC_1L.html

To jest bardzo skuteczne, można by przeprowadzić jeszcze raz akacje podziału po 100ml .

PostNapisane: czwartek, 31 maja 2018, 08:55 
Ekspert
Ekspert

Zwracam uwagę, że w cytowanym powyżej zaleceniu nie ma mowy o stężeniu, a o dawce na 100 m kw. Na logikę, jeżeli określone stężenie zabija pojedynczego przędziorka, to po co wyższe stężenie dla 100...1000 i więcej przędziorków? Stężenie wystarczy takie samo tylko dawka jest potrzebna ODPOWIEDNIO większa żeby starczyło dla każdego.

A wracając do tematu wątku mam następujące spostrzeżenie. Jestem na tym forum już kilka lat i sytuacja powtarza się co roku o tej porze, jak w przysłowiowym zegarku. Z każdej strony płyną sygnały o masowej inwazji "niewidzialnych" przędziorków. Ludzie stosują na nie różne dziwne metody i u zdecydowanej większości te metody są skuteczne bo nowe liście nie są już atakowane przez tego "niewidzialnego" przędziorka. Ja pryskam np Florovitem i też działa :mrgreen: W tym filmie wyjaśniam dlaczego tak łatwo można zwalczyć tą "niewidzialną mutację przędziorka". https://www.youtube.com/watch?v=lpsS4SDleRs Oczywiście bywa, że pojawia się też ten właściwy i z nim już tak łatwo nie idzie.

PostNapisane: czwartek, 31 maja 2018, 09:26 
czeladnik
czeladnik

suszi napisał(a):
Ale nie o to chodzi żeby lać 2 razy więcej wody na tą samą roślinę w tym samym momencie. Masz fazę 2-3 liści, to wtedy jest najlepszy moment na oprysk przeciw przędziorkom i tym podobnym - nie potrzebujesz dużo wody, bo jest bardzo mała masa/powierzchnia liściowa. Dajesz stężenie jakie chcesz (może maksymalne) i nie braknie Ci oprysku (oblecisz te 100m2). Ale może być inaczej: budzisz się w czasie kwitnienia, okazuje się, że kłujące owady mają jednak w przewagę nad rozwijającą się winoroślą trzyma Cię skuteczne stężenie (wiesz, że mniejsze nie zadziała) wtedy musisz rozcieńczać, bo poprostu nie starczy środka na 100m2 winnicy w metrowymi przyrostami. :thumbup: A pojedynczy krzew i tak dostanie więcej środka niż jak miał 3 listki (a musi te oprysk wytrzymać - paść mają szkodniki nie on).

Ja to rozumiem inaczej. Nasze winnice się różnią. Jedni mają krzewy bliżej siebie, inni dalej. Ja mam rzędy blisko siebie, u innych traktorem się da jechać. Więc stężenie powinno być dobrane takie, żeby zabiło wroga, a ilość cieczy środka o takim stężeniu dopasowana do danych warunków w winnicy. Czyli mamy więcej roślin - wypryskamy więcej cieczy. Mamy młodsze rośliny - wypryskamy mniej. Dla danej fazy rozwojowej ilość tej cieczy trzeba sobie łopatologicznie dobrać, bo to co jest podane na opakowaniu rzadko zgadza się potem z rzeczywistością. Nie przeliczam środka na powierzchnię winnicy, ani wody na powierzchnię winnicy, tylko przygotowuję stężenie cieczy. Moc określona w widełkach jest dobierana w zależności od stopnia zaatakowania rośliny. Takie są moje przemyślenia. Oczywiście nie musi tak być, lecz mi się wydaje to logiczne. Stężenie cieczy na roślinach powinno być utrzymane.
Przykład u mnie z tego roku. MF wystaje ponad rusztowanie, a pozostałe odmiany mają maksymalnie po 50cm. Przygotowuję oprysk z instrukcji i sugeruję się m2. Idę po części winnicy z małymi przyrostami i podglądam zużycie cieczy. Jest ok. Wchodzę pomiędzy MF i nagle muszę włączyć dopalacz, bo nie wyrobię m2? W praktyce muszę cieczy zrobić więcej, ale nie lejąc więcej wody, tylko zrobić więcej cieczy użytkowej o poprawnym stężeniu, a dalej pryskamy z głową, bo sytuacja może być odwrotna. Zużycie dla MF np. byłoby poprawne, a dla pozostałych zostałoby zbyt dużo cieczy. To co mam lać po nich litrami? :)
Czy nie jest tak, że producent daje jakiś zakres bezpieczeństwa? Np lekko za mocny oprysk nie zrobi krzywdy, a lekko za słaby i tak zabije pasożyta?

PostNapisane: czwartek, 31 maja 2018, 09:47 
Ekspert
Ekspert

Zużycie cieczy roboczej będzie różne (nawet bardzo różne), w zależności od wysokości szpalerów itd.
Może nie na temat, ale czasem warto coś dodatkowo przeczytać - przydaje się do przemyśleń http://www.e-sadownictwo.pl/artykuly/po ... k-stosowac

cytat z linka
Cytuj:
Ilość substancji dostosować należy do wielkości drzewa tj. 2,5 kg/ ha dla każdego metra wielkości drzewa. Co daje 7,5 kg/ha przy 3 metrowych drzewach.

PostNapisane: czwartek, 31 maja 2018, 11:25 
Ekspert
Ekspert

Ja to ujmę jeszcze inaczej. Trzeba dobrać stężenie skuteczne i nauczyć się pryskać swoim sprzętem. Jak ktoś ma problem z ilością cieczy roboczej to niech kupi florovit lub inny nawóz dolistny i pryska tym co posiada w różnych fazach rozwojowych krzewów i zapisuje ile wypryskał. Później będzie miał jak znalazł.

PostNapisane: czwartek, 31 maja 2018, 12:03 
czeladnik
czeladnik

kapitan napisał(a):
Ja to ujmę jeszcze inaczej. Trzeba dobrać stężenie skuteczne i nauczyć się pryskać swoim sprzętem. Jak ktoś ma problem z ilością cieczy roboczej to niech kupi florovit lub inny nawóz dolistny i pryska tym co posiada w różnych fazach rozwojowych krzewów i zapisuje ile wypryskał. Później będzie miał jak znalazł.

Dokładnie tak zrobiłem.
Zmieniłem opryskiwacz na turbinowy i zapiski trzeba było robić od nowa.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1