Teraz jest piątek, 23 maja 2025, 23:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 21 maja 2025, 18:50 
Ekspert
Ekspert

Żeby stwierdzić szpeciela potrzebne jest zdjęcie porządne z bliska liścia, od spodu i z wierzchu. Jeśli już to prędzej przędziorek.

Dla mnie to one są totalnie niedożywione.
Teraz jak było tak zimno też stały na zewnątrz? A na noc do domu. Dobrze byłoby wiedzieć jaką masz glebę. Badania w stacji naprawdę nie kosztują majątek. Jeśli po trzech latach wyglądają tak jak na zdjęciu to coś jest nie tak z tą glebą. Nie ma innej opcji.

Te w doniczkach. Wyjmij delikatnie sadzonki. Zobacz czy ma korzenie. Powinny mieć ładne białe korzenie. Jest zimno , powinny stać w cieple bo korzenie winorośli są b.wrażliwe na zimno. Nie wiem, ale ta ziemia nie bardzo mi się na oko podoba. Najlepsze dla ukorzeniających się sadzonek jest podłoże torfowe dla warzyw.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: środa, 21 maja 2025, 19:34 
mistrz
mistrz

Szpeciel by dawał purchle na zewnątrz i ewidentna pilśń na spodzie. Raczej mi to wygląda na przędziorki. Spróbuj przyjrzeć się od spodu czy tam nie chodzą takie małe pajeczaki ok. 0,2mm w kolorach od żółtego do brązowego. Widać je dobrze gołym okiem chyba że dakekowzrocznosc to może być problem.
Natomiast te w doniczkach wyglądają mi na chlorozy. Czy dokarmiales czymś? Ja swoje w tym sezonie wsadzone do ziemii z biedronki muszę dokarmiać od samego początku bo ta ziemia tzw. ogrodowa jest kompletnie bez składników. Na zdjęciu 2 wygląda na chlorozę magnezową a na 3 na potasowa. Jeśli to są różne odmiany mogą różnie reagować na niedobory. Napisz coś w co sadziłeś i jak nawoziles?

PostNapisane: środa, 21 maja 2025, 20:08 
nowicjusz
nowicjusz

Te w doniczkach wsadzone do ziemi uniwersalnej i niczym nie nawoziłem. Jutro kupię nawóz do winogron i posieje je trochę te w gruncie też. Mam nadzieję że uratuje je jeszcze. Mam ochotę popryskać je jeszcze ortusem na szpeciela

-- środa, 21 maja 2025, 20:08 --

Przypomniałem sobie te w gruncie nawoziłem obornikiem końskim granulowanym

PostNapisane: środa, 21 maja 2025, 23:00 
mistrz
mistrz

Te w doniczkach podlej roztworem nawozu uniwersalnego który dobrze rozpuszcza się w wodzie w proporcji 1g nawozu na 1 litr wody. Ja stosuje azofoskę bo ma wszystkie składniki w dość dobrej proporcji. W zasadzie podlewam taka mikstura cały czas. Ale może być też inny nawóz kompleksowy w takiej samej proporcji.
Te w gruncie to raczej szkodnik. Ale ja tam nie widzę szpeciela. Ortus chyba też załatwia przędziorki, ale przyjrz się instrukcji i lisciom od spodu za dnia. Popatrz na zdjęcia w internecie i porównaj. Nawóz tu nic nie da. Jesli w zeszłym roku rosły dobrze to nie powinny już na tym etapie objawiać się żadne niedobory, tym bardziej że dałeś obornik i to jeden z najlepszych. Chyba że przesadziłeś z ilością. Obornik granulowany jest bardzo skoncentrowany. 3 garście pod młody krzew to jest dużo.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1