Teraz jest poniedziałek, 12 maja 2025, 16:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2016, 07:28 
Ekspert
Ekspert

W Małopolsce taniej, badanie na raka ziemniaczanego 37 zł.
Nie wiem dlaczego w przypadku szkółki robią badanie akurat na tego raka :?

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2016, 14:18 
Ekspert
Ekspert

Wszystko się wyjaśniło, zadzwoniłam do Piorinu i zapytałam o co chodzi z tym rakiem ziemniaczanym.

Otóż bez względu na to, jaka ma być szkółka, sad owocowy itp, należy wykonać badanie gleby na obecność tegoż raka, i tego mątwika.

Mątwik jest nicieniem, a rak ziemniaczany jest rakiem :wink: który zagraża wszelkim roślinom nie tylko ziemniakom
i potrafi bytować w glebie 50 lat.

Ogólnie Małopolska jest wolna od tych dwóch paskudztw.

Natomiast rak winorośli bakteryjny to jest oczywiście co innego i badanie wykonuje się nie gleby,
tylko rośliny w okresie wegetacyjnym.

Czyli wychodzi na to, że raczej można sobie przywlec z kolei to paskudztwo.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: poniedziałek, 20 marca 2017, 12:09 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
Przykre to niestety , jeżeli prawdziwe :?: :!:
A większość naszych szkółkarzy poleca przycinanie korzeni podpowierzchniowych :?: :?: :?: :!: :!: :!: przed sadzeniem i po sadzeniu.

Mozna przywlec ,a może sam to sobie sprawiłem usuwając korzenie podpowierzchniowe. Rejestrując sie na forum i sądząc swoje oierwsze sadzonki priorytetem było jak wyczytałem ,aby krzewy zakorzeniły sie jak najgłębiej, i starac się aby podpowierzchniowe nie przejęły roli głównych ,szkieletowych. Co na rozłożonej agrowłókninie jest problemem bo te korzenie głównie sie rozrastaja.
jokaer napisał(a):
Wszystko się wyjaśniło, zadzwoniłam do Piorinu i zapytałam o co chodzi z tym rakiem ziemniaczanym.

Otóż bez względu na to, jaka ma być szkółka, sad owocowy itp, należy wykonać badanie gleby na obecność tegoż raka, i tego mątwika.

Mątwik jest nicieniem, a rak ziemniaczany jest rakiem :wink: który zagraża wszelkim roślinom nie tylko ziemniakom
i potrafi bytować w glebie 50 lat.
.

Natomiast rak winorośli bakteryjny to jest oczywiście co innego i badanie wykonuje się nie gleby,
tylko rośliny w okresie wegetacyjnym.

Czyli wychodzi na to, że raczej można sobie przywlec z kolei to paskudztwo.

Jak dzwoniłem ja to pani mi powiedziala ze żadnych próbek części krzewu nie pobierają tylko gleba na raja jak i tego mątwika(a pytałem w jakim stadium rozwojowym powinny być krzewy zeby z nich próbkę pobrać )
Chyba poszukam i zadzwonie ,albo pojadę do wojewodzkiej stacji.

-- poniedziałek, 20 marca 2017, 12:09 --

Wykopałem wczoraj szdzonke która była posadzona na uboczu tymczasowo i siedziała tam trzy lata.
Wygląda podobnie jak pokazywany wcześniej Regent tylko teraz ją przekroiłem.
Jak dla mnie to jest efekt przemrożenia ,to samo pewnie i na tamtym krzewie jest ,co o tym myślicie.

http://m.fotosik.pl/u/zajaczek83/album/2421040

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: poniedziałek, 20 marca 2017, 19:38 
Ekspert
Ekspert

Nie jestem specjalistą ale dla mnie to wygląda książkowo na raka bakteryjnego - czy on tam się rozwinął w wyniku mechanicznego uszkodzenia i zabrudzenia czy w wyniku częściowego przemrożenia to drugorzędna sprawa.

PostNapisane: poniedziałek, 20 marca 2017, 22:01 
Ekspert
Ekspert

Przeglądając zdjęcie wszystko na to wskazuje.
W tym roku postawiłem tak jak Marcin pisze na koncu wypowiedzi.
Zobaczymy co mogłem usunalem (pnie i wszystko wyprowadzam od nowa) i topsinem już prysłem,a na rany po cieciu kora w płynie też z dodatkiem niewielkim topsinu

MarcinJ
Tytuł: Re: Rak bakteryjny ? PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2011, 20:33
mistrz
mistrz

To niekoniecznie musi być agrobacterium vitis tylko najpewniej występujące powszechnie w twojej glebie inne agrobacterium, powodem infekcji są uszkodzenia mrozowe na które młode sadzonki są bardziej podatne, pewnie jak byś pociachał którąś z tych co przeżyły zimę byłyby częściowo uszkodzone. U mnie też pojawił się rak na sadzonce która już ma 2 lata i wcześniej go nie było, stawiam że powodem było albo usuwanie korzeni podpowierzchniowych albo mróz właśnie. W każdym razie zastanawiam się nad używaniem Topsinu na wiosnę lub jesienią w okresie przerwy w wegetacji (przed okryciem lub po odkryciu) ale jest on trochę szkodliwy dla pożytecznej fauny i nie wiem. Na kilku filmach ze stanów na youtube mówią że jak zauważą raka to wycinają sadzonkę do ziemi i odbudowują i że są to wyniki uszkodzeń mrozowych właśnie.

PostNapisane: poniedziałek, 20 marca 2017, 22:30 
czeladnik
czeladnik

Sporo informacji o guzowatości winorośli można znaleźć po wpisaniu w zakładce " szukaj " hasła " agrobacterium vitis ".Dodam tylko, że jest to choroba bakteryjna i stosowane w ochronie winorośli fungicydy ( środki grzybobójcze ) są mało skuteczne lub najczęściej bezużyteczne. Pozdrawiam Bogumił

PostNapisane: wtorek, 21 marca 2017, 05:59 
Ekspert
Ekspert

Tak wiem w google jak sie wpisze też pokazuje fotki i watki z forum.
Dodam tylko ze mam go na jednym starszym krzewie i ta sadzonka ostatno znaleziona,z resztą krzewów pstąpiłem profilaktycznie.

PostNapisane: środa, 22 marca 2017, 19:44 
przedszkolak
przedszkolak

na pozbycie się raka najlepszy jest szpadel, ogień i wapno - szpadlem wykopać, ustrojstwo spalić i ziemię dobrze prze wapnować, szkoda sobie tworzyć ognisko bakteryjne, które może - ale nie musi - przenieść się na sąsiednie krzewy

PostNapisane: czwartek, 30 marca 2017, 23:18 
Ekspert
Ekspert

Pozbyłem się tego nieszczesnego regenta bo tylko na nim i tej sadzonce były takie oznaki.
Na korzeniach nic nie zauważyłem ladne zdrowe grube korzenie żadnych guzów. Teraz włączam obserwację pozostałych krzewów i słoik z preperatem do odkazania sekatora ma już swoje stałe miejsce przy pierwszym szpalerze.

PostNapisane: niedziela, 2 kwietnia 2017, 20:02 
Ekspert
Ekspert

Używasz podkaszarki żyłkowej? Nie uszkodziłeś kiedyś kory w tym miejscu?

PostNapisane: piątek, 5 maja 2017, 12:22 
czeladnik
czeladnik

Czy wszystko ok z moimi 3 letnimi sadzonkami? Na szczycie lozy, ktora ma tworzyc pień są wycieki jak na zdjęciu. Ponieważ mam wątpliwości czy to faktycznie poprawny płacz łozy proszę doświadczonych kolegów o ocenę. Na znacznej czesci sadzonek wystepuje taki galaretowaty wyciek. Na oko nie wyglada to zdrowo, a moze tak musi byc?

Załączniki:
2017-05-05-13-20-08.jpg
2017-05-05-13-20-08.jpg [ 78.29 KiB | Przeglądane 2297 razy ]

PostNapisane: piątek, 5 maja 2017, 22:00 
Kiper
Kiper

Agrobacterium vitis to gatunek bakterii o charakterze systemicznym. Badanie gleby nic nie da ponieważ, tam gdzie winorośl wcześniej nie rosła tej bakterii w glebie się nie izoluje. Przynajmniej nie szczepy odpowiedzialne za tworzenie wyrośli. Karczowanie roślin już porażonych też na dłuższą metę nic nie daje ponieważ bakterie, które raz dostana się do gleby są w stanie przetrwać tak długo jak długo rozkładane są szczątki roślinne. Tempo rozkładu zależy od właściwości mikrobiologicznych gleby. Większość porad dotyczących różnych szczepionek, podcinania korzeni itd dotyczy innej bakterii jaka jest Agrobacterium radiobacter var tumefaciens. Kiedyś rzeczywiście uważano obydwa gatunki bakterii za jeden, ale obecnie już wiadomo że to nie jest to samo. Podstawowym źródłem przenoszenia A. vitis jest zainfekowany materiał rozmnożeniowy gdzie bakterie są przenoszone bezobjawowo.
Przepraszam, ale więcej nie mogę napisać, bo wydana przeze mnie książka "Ochrona winorośli" jest zbyt świeża. A tam tych informacji o raku bakteryjnym jest znacznie więcej. Postanowiłem się "odświeżyć" ponieważ zauważyłem, że wielu z forumowiczów chce brnąć w całkowicie niepotrzebne koszty.

PostNapisane: piątek, 5 maja 2017, 22:24 
Ekspert
Ekspert

Dzięki @doktorek za cenne uwagi chociaż dla nas są to niezbyt pozytywne perspektywy wynikające z Twoich opinii,cóż czym więcej upraw z winoroślą tym więcej zagrożeń chorobotwórczych.

PostNapisane: sobota, 6 maja 2017, 09:09 
czeladnik
czeladnik

Strasznie nurtuje mnie kwestia nacieku na moich sadzonkach.Kilka postów wyżej jest zdjęcie, co to?

PostNapisane: sobota, 6 maja 2017, 12:59 
Kiper
Kiper

Takie nacieki jak piszesz występują przy płacz łozy, ale w momencie ustawania, jak jest sucho - chodzi o to, że wypływające soki zasychają w miejscu wycieku i się zagęszczają. Ta galareta to ten zagęszczony sok. Ja tą galaretę usuwałem. U mnie nie była taka mętna. O raku bakteryjnym poczytaj w starszych postach - nie miałem u siebie jego objawów więc nic z poza forum ci nie doradzę.

Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1