Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 02:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Rak bakteryjny ?
PostNapisane: czwartek, 13 listopada 2008, 18:07 
nowicjusz
nowicjusz

Witam wszystkich .
Zauważyłem to ostatnio na swoich czteroletnich krzewach .
http://images35.fotosik.pl/30/d486ba6793b8ceeb.jpg
http://images26.fotosik.pl/295/40f33c91934fed7b.jpg
http://images33.fotosik.pl/404/9570af6217c5f2c7.jpg
http://images29.fotosik.pl/294/ef9c1f36cdf4c585.jpg
Czyżby to rak bakteryjny winorośli ?
Gleba u mnie gliniasta ,zwięzła i w czasie deszczy dosyć zawilgocona .
Czy jest na to jakieś lekarstwo ?

Ostatnio edytowano czwartek, 13 listopada 2008, 18:51 przez cimsgrond, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 listopada 2008, 19:32 
Kiper
Kiper

wygląda to paskudnie... co to jest ?

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 listopada 2008, 20:11 
Ekspert
Ekspert

Jakiś rak to jest na 100%. Każdy niekontrolowany rozrost tkanki to rak :roll: Może te ramiona były lekko przemrożone ?
Coś podobnego zaczynało mi się na jednorocznym pędzie jednorocznego Sevara przeznaczonym na pień o wys. 1 metra. Szkoda mi było ciąć go na 2 oczka bo miał grubość kciuka. Po zimie górny odcinek nie wyglądał zbyt dobrze ale ładnie wybił z najwyższych oczek, więc zostawiłem. Pod koniec lipca w najwyższej części tego pnia zauważyłem kilka pęknięć, a w nich początki takich rozrostów. Nie czekałem na ciąg dalszy, ściąłem ten pieniek przy ziemi i wyprowadziłem nowy z jakiegoś dolnego pąka. D.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 listopada 2008, 21:38 
Kiper
Kiper

To nie rak bakteryjny tylko guzowatość winorośli Agrobacterium vitis. To trochę co innego. Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 listopada 2008, 21:50 
Kiper
Kiper

doktorek napisał(a):
To nie rak bakteryjny tylko guzowatość winorośli Agrobacterium vitis. To trochę co innego. Pozdrawiam

Ciekawe ile genetycy daliby za takie sztoberki? :wink:

Pozdrawiam Leszek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 listopada 2008, 08:45 
Ekspert
Ekspert

doktorek napisał(a):

To chyba tylko i wyłącznie sprawa nieprecyzyjnej terminologii.
guzowatość=rak, Agrobacterium vitis=bakteria. D

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 listopada 2008, 09:42 
Kiper
Kiper

Nie do końca. W Polsce obowiązuje polskie nazewnictwo chorób ustalane przez specjalną komisje do nazw chorób roślin. Nazwa rak bakteryjny jest zarezerwowana dla choroby drzew owocowych (nie tylko) wywoływanej przez bakterie z rodzaju Pseudomonas, które na trwale sa związane z rośliną i na niej zimują. Guzowatość wywołują bakterie glebowe z rodzaju Agrobacterium. W Polsce powszechna jest choroba określana jako guzowatość korzeni wywoływana przez Agrobacterium radiobacter var. tumefaciens. Choroba poraża najczęściej korzenie roślin i dolna część pędów (u forsycji tworzy guzy nawet wysoko w koronie) tworząc rozległe guzy. Infekcja ma charakter lokalny (miejscowy) tak więc bakterie nie mogą systemicznie krążyć po roślinie. I często ten gatunek bakterii jest mylony w przypadku objawów spotykanych na winorośli. Na winorośli występuje Agrobacterium vitis podobna bakteria ale nie ta sama co tumefaciens. Może rozwijać się systemicznie tak więc znajdowano bakterie nawet w zielonych częściach roślin. Jest to również bakteria glebowa ale w rejonach "dziewiczych" gdzie przez wiele lat nie uprawiano winorośli praktycznie jedynym źródłem jej rozprzestrzeniania są sadzonki

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 listopada 2008, 09:45 
Kiper
Kiper

Ale rzeczywiście wracając do sedna zarówno rak bakteryjny jak i guzowatość wywołują bakterie tyle, że nie ten sam gatunek. Jest to bardzo istotne rozróżnienie i wraz z rozwojem uprawy winorośli na takie zagadnienia trzeba zwracać uwagę bardzo precyzyjnie

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 listopada 2008, 10:36 
Ekspert
Ekspert

A jak ustrzec sie przed rozprzestrzenieniem sie tej choroby i jak zlikwidowac żródło infekcji? Rozumiem, że skoro rozwija się systemicznie to trzeba wyrwać i spalić cały porazony krzew. A co z resztą winnicy? Obmurować murem do wysokosci 2,5 m i zalać na dwie doby spirytusem?? :wink: Czy sa jakieś środki do oprysków profilaktycznych (jak w przypadku raka bakteryjnego brzoskwini)? Czy można w miejsce po usuniętym krzewie posadzić następny? Czy wymagana jest jakaś karencja? - a może odkażenie gleby? Dezynfekcja sekatora po cięciu każdego krzewu w winnicy gdzie wystąpiło Agrobacterium vitis wydaje się sprawą bezdyskusyjną.

Dużo pytań, ale choroba, w świetle tego co napisał Doktorek, a szczególnie systemicznego atakowania krzewu, wydaje się bardzo niebezpieczna .

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 listopada 2008, 11:20 
nowicjusz
nowicjusz

Cytuj:
Jest to również bakteria glebowa ale w rejonach "dziewiczych" gdzie przez wiele lat nie uprawiano winorośli praktycznie jedynym źródłem jej rozprzestrzeniania są sadzonki

Czyli mam nadzieję ze to nie będzie to , gdyż sadzonki zakupione zostały z pewnego miejsca {RM}i posadzone w dwóch miejscach oddalonych od siebie w linii prostej 5 km. a wystąpiło to paskudztwo tylko w jednym z tych miejsc .

Może to jakaś choroba wirusowa gdyż wystąpiło to procentowo więcej na Cascade , a podobno ta odmiana jest podatna na zawirusowania .

Czy do zakażenia mogło dojść podczas wycinania korzeni podpowierzchniowych w drugim roku po posadzeniu ?

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 listopada 2008, 17:01 
Kiper
Kiper

Mnie tam polityka nie interesuje a na Twoim zdjęciu są objawy nie choroby wirusowej a guzowatości powodowanej przez Agrobacterium

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 listopada 2008, 21:47 
Ekspert
Ekspert

doktorek napisał(a):
Mnie tam polityka nie interesuje ...

cimsgrond napisał(a):
Czy do zakażenia mogło dojść podczas wycinania korzeni podpowierzchniowych w drugim roku po posadzeniu ?

Mnie też polityka nie interesuje i chociaż lekarzem nie jestem to Ci odpowiem.
Każda rana ułatwia zakażenia.
A któż Ci podsunął taki pomysł, aby znęcać się nad korzeniami winorośli ?
Każdemu jakby tak podciąć i okaleczyć to też by mu słabo rosło i mogło by dojść do różnych infekcji.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 kwietnia 2009, 16:42 
czeladnik
czeladnik

Niestety mam guzowatość na dwóch krzewach!
Co z tym dalej robić? Wyciąć, leczyć może się to przenieść na inne krzewy?

Bardzo proszę o pomoc.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 lipca 2009, 23:24 
mistrz
mistrz

Odświezylem ten temat,bo chyba jest na czasie,wysoka temperatura i wilgotnosc pewnie sprzyja tej chorobie u siebie i kolegi naliczylismy ponad 17 takich krzewow wszedzie porazony jest pien najwiecej u sibery 5-letniej,sadzonki byly z renomowanej szkolki,oczywiscie krzewy beda usuniete,popryskalismy miedzianem pniaki pozostalych krzewow,czy to cos da zeby choroba sie nie rozprzestrzeniala.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 lipca 2009, 09:59 
nowicjusz
nowicjusz

Witam,
http://pl.wikipedia.org/wiki/Guzowato%C ... 87_korzeni
Jest tam kilka ciekawych wskazówek.

Pozdrowienia
Piotr

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1