Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 08:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 21 lipca 2012, 08:43 
przedszkolak
przedszkolak

Misza napisał(a):
bolexx1313 napisał(a):

Przerabiałem to. Ten sezon krzewy jeszcze prawdopodobnie przeżyją. Następnego już raczej nie. Jeśli narośla obejmą cały obwód pnia krzew usycha w ciągu kilku dni - czasami z dnia na dzień. Żeby nie tracić więcej niż jednego sezonu radzę przed zimą ściąć pień poniżej tych narośli - tam gdzie widać już całkowicie zdrowy przekrój i na wiosnę z wilków odbudować pnie/ramiona.

No to mnie pocieszyłeś, ale trudno. Lepiej odbudować krzew, niż go tracić całkowicie. Pytanie tylko czy choróbsko nie pojawi się ponownie na tych krzawach które przytne przy ziemi. Jak to u Ciebie wyglądało? Jakieś dodatkowe zabiegi po przycięciu? No i jak ustrzec inne krzaki?

PostNapisane: sobota, 21 lipca 2012, 19:03 
Ekspert
Ekspert

Ja robię tak jak Misza pisał .Niestety nie odnotowuję dalszych losów .Myślę że przezyją .Dobrze jest prowadzić na dwa -trzy ramiona ,zawsze coś zostaje .Występuje to u mnie w niektórych miejscach[odmianach? ] na winnicy,podejrzewam ,że to jakaś pozostałość po wcześniejszych uprawach [pomidory].Z tym,ze ja co roku wyrzucam po kilkadziesiąt krzaków podejrzanie przemarzających ,mimo okrycia .A także zawirusowane Reginy 6/10 ,inne dziwnie rosnące Timury itd Niestety są to głównie[100%]' nasze rodzimej produkcji.Co do niemieckich nie mam tak dużo zastrzeżeń ,choć pare by się znalazło. Zbyszek

PostNapisane: czwartek, 4 lipca 2013, 07:32 
mistrz
mistrz

Pień sciąć poniżej, a co jeśli małe narośle pojawiają na głowie u nasady krzewu? Zauważyłem to u siebie w zeszłym roku, kilkanaście krzewów wykarczowałem, ale problem narasta. Dotyczy w zasadzie każdej odmiany - w większym stopniu vinifer (mocniej przemarzają).

Trochę już jestem zrezygnowany... tyle kopczykowania, okrywania łoz mrozowych, a tu mi zdycha wszystko... jakieś rady?

PostNapisane: piątek, 5 lipca 2013, 04:16 
Kiper
Kiper

Wykarczować wszystko i zasiać żyto? Wygląda na to, że stanowisko może być w poważnym stopniu skażone bakteriami odpowiadającymi za tę przypadłość. Pewnie można się męczyć, tracić nerwy i dbać aby winorośl nie przemarzała i nie była uszkadzana mechanicznie, ale ja chyba zrobiłbym tak jak napisałem i poszukałbym w miarę możliwości innego stanowiska. Niewykluczone też, że problem leży nie w glebie lecz w sadzonkach. Cięcie chyba niewiele pomoże, ponieważ bakterie u raz zakażonej winorośli krążą wraz z sokami w całej roślinie i tylko czekają na odpowiednią okazję by zaatakować. Napisałem o życie, ponieważ jest to jedna z roślin której uprawa pomaga ograniczyć liczbę bakterii z rodzaju Agrobacterium w glebie(tak gdzieś kiedyś przynajmniej czytałem). Obniżenie pH gleby również może pomóc ograniczyć ich liczebność. - To wszystko i znacznie więcej na ten temat można znaleźć w sieci. Zresztą sporo już było w tym wątku.

PostNapisane: piątek, 5 lipca 2013, 06:12 
Kiper
Kiper

Dodam jeszcze, że w zwalczaniu bakterii guzowatości w ziemi dobra jest uprawa gorczycy i gryki - taki sposób stosują szkółki drzew owocowych.

Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1