Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 06:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 6 września 2022, 17:13 
Ekspert
Ekspert

McGr3gor napisał(a):
DW napisał(a):
Jednak jak wspomniałem wczesniej, to pomaga tylko na jakiś czas szczególnie, jesli winnica sąsiaduje z nieużytkami, lasem, itp.

No u mnie właśnie winnica jest w środku dawnych pól, obecnie są to łąki gdzie nikt nic nie uprawia :(. Myślę że orka by je trochę ograniczała a przynajmniej niszczyła korytarze. Teraz mają raj. Jak nic nie pomoże będę myślał nad tą siatką, tylko to kilkaset metrów do wkopania, na samą myśl już się zmęczyłem ;)

Weź koparkę łańcuchową. Wykopią wąski rowek włożysz siatkę i zasypiesz łopatą. Siatka 100cm, minimum 90 cm w ziemię. Płycej nie ma sensu. Karczownik kopie kanały na 3 poziomach. Najniższy jest na głebokości ca. 70cm.

PostNapisane: czwartek, 8 września 2022, 15:00 
nowicjusz
nowicjusz

Z moich zebranych wiadomości czerwone liście to albo liściozwój winoroślowy albo żerowanie skoczka winoroślowego albo niedobór magnezu i fosforu... Osobiście najchętniej bym wybrał to ostatnie :-)

PostNapisane: czwartek, 8 września 2022, 19:28 
mistrz
mistrz

A ochłodzenie przez co rośliny gorzej wchłaniają potas??? połowę borówki mam fioletowo-brązowo-czerwone :shock: :shock: :shock: :crazy: :crazy: :crazy:

PostNapisane: środa, 2 sierpnia 2023, 21:31 
Ekspert
Ekspert

bioy napisał(a):
Stosowałem Quickphos. Całe opakowanie i efektów brak.
Wszystkie wyżej wymienione sposoby również stosowałem i na chwilę obecną nie mam już pomysłów.
Karczowniki zniszczyły mi kilka arów sadu, jagodnik i kilka winorośli.
W zasadzie w winorośl wprowadziły sie niedawno, więc wszystko przede mną...

Też zapodałem w tym roku Quickfosa z połowicznym skutkiem. Tzn. przypuszczam, że część populacji padła jedna coś zostało i nie daje mi spokoju. O nowe nasadzenia jestem spokojny bo wszystko jest w metalowych siatkach ale starsze krzewy nie. W związku z tym, sięgam po kolejny środek, ponoć bardzo skuteczny: Topcat. Nie jest to tania pułapka ale czuję, że zda egzamin. Tak czy inaczej, ta walka trwa i nigdy się nie kończy.

-- Pt, 28.07.2023 22:06 --

Jest jeszcze działająca na tej samej zasadzie pułapka Supercat ale ona jest plastikowa jednak ma tę zaletę, że jest dość tania.

-- Śr, 02.08.2023 19:47 --

Kupiłem: Topcat 1 szt. + narzędzie do robienia dziur oraz Supercat 4 szt.
Supercat się sprawdza. Tylko dzisiaj złapałem w niego 1 starego dużego karczownika i 2 młode mniejsze. Miałem obawy czy to nie jakiś badziew ale nie, działa super. Teraz widzę, że Topcata można pominąć, Supercat jest ponad 3 razy tańszy. Natomiast Topcat dostarcza fajne narzędzie do robienia dziur pod pułapkę.

-- Śr, 02.08.2023 21:31 --

DW napisał(a):
...Tylko dzisiaj złapałem w niego 1 starego dużego karczownika ...

https://www.fotosik.pl/zdjecie/b645a173d012d953

PostNapisane: środa, 2 sierpnia 2023, 22:23 
przedszkolak
przedszkolak

Hej. Mam też kilka pułapek na krety miedzy innymi supercat. Póki co w. Supercat jeszcze nic nie złapałem. Jak do tej pory wszedł mi 1 w tym roku do pulapki z rurki.
Quichphos użyłem w tamtym roku bez zadowalającego efektu. Krety przeniosły się na tydzień w inne miejsce po czym znowu powróciły do starych korytarzy.

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: niedziela, 13 sierpnia 2023, 21:55 
przedszkolak
przedszkolak

promach napisał(a):
Hej. Mam też kilka pułapek na krety miedzy innymi supercat. Póki co w. Supercat jeszcze nic nie złapałem. Jak do tej pory wszedł mi 1 w tym roku do pulapki z rurki.
Quichphos użyłem w tamtym roku bez zadowalającego efektu. Krety przeniosły się na tydzień w inne miejsce po czym znowu powróciły do starych korytarzy.

No i w końcu zdecydowałem się kupić kretolapa z firmy Target.
5 sztuk złapanych na 8 wystrzałów. Jest to droga pułapka ale już moja cierpliwość sie wyczerpała.
To też nie jest nic czym można się chwalić bo to mało "humanitarne".
Niestety nie miałem wyjścia i łapie się wszelakich sposobów na krety. Ewidentnie te krzaki obkopywane przez krety są słabsze.
Dla desperatów krecich przygód polecam chociaż sam nie jestem zwolennikiem takich rozwiązań.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1