Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 05:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 19 kwietnia 2019, 16:00 
nowicjusz
nowicjusz

Mowie spóźnione bo zwykle trafiłem z rozkopcowaniem. Łuska byla lekko rozchylona ale przez te anomalia temperaturowe wełna w pelnej okazałości.
Treolem na przedziorka tez mialem pryskac bo mam naszykowane na maline.
W tym roku robię odwrotnie zamiast siarki będzie topsin i po 2 dniach lecialem treolem nie wiem czy dobrze .
Posłucham Kapitana.

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: sobota, 20 kwietnia 2019, 07:23 
Ekspert
Ekspert

siekiernik napisał(a):
A jaką proponujesz przerwę pomiędzy opryskiem topsinem i treolem?

Wystarczy kilka godzin.

-- So, 20.04.2019 7:23 --

czorny27 napisał(a):
Mowie spóźnione bo zwykle trafiłem z rozkopcowaniem. Łuska byla lekko rozchylona ale przez te anomalia temperaturowe wełna w pelnej okazałości.
W tym roku robię odwrotnie zamiast siarki będzie topsin i po 2 dniach lecialem treolem nie wiem czy dobrze .
Posłucham Kapitana.

Grzybnia MP i przędziorki wyłażą z pąków mniej więcej w tym samym momencie, dlatego proponuje jak proponuję. Miedzian natomiast głównie przeciwdziała infekcji MRz a ten w tym momencie "czai" się gdzieś ukryty poza krzewem i nic mu oprysk krzewów nie zrobi. Oprysk miedzianem ma sens gdy wystąpia warunki sprzyjające infekcji pierwotnej MRZ.

PostNapisane: sobota, 20 kwietnia 2019, 11:10 
Kiper
Kiper

Czy stosował ktoś taki wodorowęglan:
Biocont

PostNapisane: sobota, 20 kwietnia 2019, 13:31 
Ekspert
Ekspert

Wodorowęglan potasu to wodorowęglan potasu :wink: . Zdaje się, że ważny jest adiuwant, żeby ów wodorowęglan nie spłynął zbyt wcześnie z krzewu. Temat do rozgryzienia. Ja stosuję (na koniec sezonu) Armicarb, ten trzyma się dobrze (ale takie "umieszane" EKO środki kosztują). Nie używam go w pierwszej części sezonu, bo wtedy sprawdza się dużo tańszy nawóz Alkalin Kb+Si i nim zwykle opryskam co trzeba z podobnym skutkiem (naprzemiennie z Siarką).

PostNapisane: sobota, 20 kwietnia 2019, 14:22 
nowicjusz
nowicjusz

kapitan napisał(a):
siekiernik napisał(a):
A jaką proponujesz przerwę pomiędzy opryskiem topsinem i treolem?

Wystarczy kilka godzin.

-- So, 20.04.2019 7:23 --

czorny27 napisał(a):
Posłucham Kapitana.

Grzybnia MP i przędziorki wyłażą z pąków mniej więcej w tym samym momencie, dlatego proponuje jak proponuję. Miedzian natomiast głównie przeciwdziała infekcji MRz a ten w tym momencie "czai" się gdzieś ukryty poza krzewem i nic mu oprysk krzewów nie zrobi. Oprysk miedzianem ma sens gdy wystąpia warunki sprzyjające infekcji pierwotnej MRZ.
Faktycznie racja.. Co roku był zbędny na początku wegetacji przeciw MRZ.
Dziś lecę z treolem. Jak co roku.
Ale mam pytanie odnośnie oleju profilaktycznie drugi oprysk olejem w jakiej fazie wzrostu ogarnąć najlepiej?
Czy dopiero bo zlustrowaniu obecności szkodnika?

PostNapisane: sobota, 20 kwietnia 2019, 20:55 
Kiper
Kiper

U mnie jeden dobrze trafiony oprysk olejem wystarcza, nie muszę poprawiać. Gdyby objawy żerowania pojawiły się na liściach to i tak na olej będzie za późno, Treol może być w tej fazie rozwoju rośliny fitotoksyczny, należy użyć innych akarycydów.

PostNapisane: czwartek, 25 kwietnia 2019, 21:08 
mistrz
mistrz

kapitan napisał(a):
czorny27 napisał(a):
W takim układzie dziś przelece.
Topsinem za dwa dni miedzianem.
Kurczę cituke się spózniłem.

Nic się nie spóźniłeś. Topsin ok. Miedzian niepotrzebny, zamień go na Treol lub inny olej parafinowy.

U mnie co roku duża presja m.p. Zazwyczaj stosowałem oprysk myjący siarkolem, potem 2-3 razy siarkol 0,3% i po kwitnieniu amistar. Zazwyczaj wystarczało. W zeszłym roku jednak kilka tygodni przez zbiorem m.p. mocno zaatakował.
W tym roku pękanie pąków mocno przyspieszyło w święta wielkanocne i niestety przegapiłem oprysk myjący. Polecisz coś alternatywnego już w fazie kliku liści, poza (lub zamiast) siarkolem 0,3%?

PostNapisane: czwartek, 25 kwietnia 2019, 22:33 
nowicjusz
nowicjusz

Przeleć to topsinem jeśli nic nie lałeś na MP.
W zeszłym roku zgapiłem przez przyśpieszoną wegetacje i też na zielone prysłem topsin nic a nic sie nie stało.
Oprysk 1 raz w sezonie.

PostNapisane: czwartek, 25 kwietnia 2019, 23:01 
Ekspert
Ekspert

_Andrzej_ napisał(a):
kapitan napisał(a):
czorny27 napisał(a):
W takim układzie dziś przelece.
Topsinem za dwa dni miedzianem.
Kurczę cituke się spózniłem.

Nic się nie spóźniłeś. Topsin ok. Miedzian niepotrzebny, zamień go na Treol lub inny olej parafinowy.

U mnie co roku duża presja m.p. Zazwyczaj stosowałem oprysk myjący siarkolem, potem 2-3 razy siarkol 0,3% i po kwitnieniu amistar. Zazwyczaj wystarczało. W zeszłym roku jednak kilka tygodni przez zbiorem m.p. mocno zaatakował.
W tym roku pękanie pąków mocno przyspieszyło w święta wielkanocne i niestety przegapiłem oprysk myjący. Polecisz coś alternatywnego już w fazie kliku liści, poza (lub zamiast) siarkolem 0,3%?

Skoro nie zastosowałeś Topsinu w fazie pękania pąków, to grzybnia pewnie już się z nich wydostała i gdzieś sobie przycupnęła. Gdzie? Bóg jedyny wie i próżno jej szukać. Oprysk Topsinem teraz już nie ma sensu. Stosowanie Siarkolu też bez sensu. Co do MP to z działaniem trzeba czekać aż zajdą warunki do rozwoju grzybni. Proponuję zastosuj Topsin w fazie tak jak zaleca karta charakterystyczna, a później regularnie siarka 0,3 %. To powinno na MP wystarczyć. Profilaktykę zacznij od Miedzianu, bo rzekomy powinien przyjść pierwszy. Faza 4-7 liści to czas na pierwszy oprysk. Pewniej 4 niż 7, ale z drugiej strony pamiętaj że Miedzian możesz tylko 3 razy. Dobrze mieć w odwodzie Ridomil ew Ekonom. Długo miałem w podpisie link do bloga gdzie opisałem moje propozycje dotyczące ochrony, ale ktoś po latach uznał go najwyraźniej za szkodliwy dla tego forum i wyłączył, więc usunąłem. :mrgreen:

PostNapisane: piątek, 26 kwietnia 2019, 17:12 
Kiper
Kiper

kapitan napisał(a):
zacznij od Miedzianu, bo rzekomy powinien przyjść pierwszy. Faza 4-7 liści to czas na pierwszy oprysk. Pewniej 4 niż 7, ale z drugiej strony pamiętaj że Miedzian możesz tylko 3 razy. Dobrze mieć w odwodzie Ridomil ew Ekonom. :mrgreen:

W jakim steżeniu zastosować Miedzian?

PostNapisane: piątek, 26 kwietnia 2019, 20:47 
Ekspert
Ekspert

Maksymalnie 50g /10l

PostNapisane: poniedziałek, 13 maja 2019, 17:29 
nowicjusz
nowicjusz

kuneg napisał(a):
DariuszNS napisał(a):
Ja daję 0,5 ale zastanawiam się nad gotowym wodorowęglanem:

"Formulacja preparatu Armicarb jest kluczową częścią produktu, a nie tylko obojętnym nośnikiem substancji aktywnej. Preparat zawiera 85% substancji aktywnej i aż 15% adiuwantów.

Te adiuwanty to tzw. sticker i spreader. Sticker powoduje poprawę przyczepności substancji do liści, zapobiegając spływaniu, natomiast spreader – „rozciąganie” substancji na powierzchni liścia, pozwalając na lepsze dotarcie i penetrację. Równowaga pomiędzy „przyklejaniem” a „rozciąganiem” zapewnia poziom skuteczności preparatu porównywalny z konwencjonalnymi fungicydami."

http://doradztwosadownicze.pl/armicar-b ... -fungicyd/

Wystarczy dodać mydła potasowego - ok. 1%. Mydło wystarczająco dobrze spełnia się jako adiuwant.

Wodorowęglan potasu 1%
Węglan potasu 0,5%
Ja tak stosuję wymiennie, zależy, co mi w ręce wpadnie.

-- poniedziałek, 13 maja 2019, 17:29 --

Małgorzato, witaj. Zastosowałem mydło z Ekolistem. Na liściach pozostał biały intensywny nalot. Czy do czegoś nie powinno się dodawać mydła potasowego?

PostNapisane: poniedziałek, 13 maja 2019, 20:46 
Ekspert
Ekspert

Proszę o poradę czy mam czymś prysnąć nowe rośliny.

Mam kilkanaście "krzewów" posadzonych na jesieni - maja po kilka małych listków,
oraz drugie tyle "krzewów" posadzonych w tych dniach. Te maja więcej liści ale są
świeżo posadzone, więc i słabe...

Czy powinienem je czymś popryskać, czy cóś? :)

R.S.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: poniedziałek, 13 maja 2019, 20:53 
Ekspert
Ekspert

RolnikSam napisał(a):
Proszę o poradę czy mam czymś prysnąć nowe rośliny.

Mam kilkanaście "krzewów" posadzonych na jesieni - maja po kilka małych listków,
oraz drugie tyle "krzewów" posadzonych w tych dniach. Te maja więcej liści ale są
świeżo posadzone, więc i słabe...

Czy powinienem je czymś popryskać, czy cóś? :)

R.S.
Powinieneś prysnąć z okolicy krzewów jeśli już musisz, asahi+florovit dolistny. Dajmy młodziakom się rozwinąć
Jeśli nie chorują,to potrzebują tylko czasu...

Ahoj. Piotrek

PostNapisane: środa, 10 lipca 2019, 16:33 
Ekspert
Ekspert

Zakupiłem preparat Kendo - jest dostępny już w małych opakowaniach.

Zalecane stężenie dla winorośli 1,5 - 5 ml na 4-16 litrów - bardzo szerokie widełki...

Jakie stężenie tego ŚOR stosowaliście?

Czy mogę go wymieszać z czymś na MRz? Może np. z Infinito lub Ridomilem? Planuje jeszcze wykonać jeden "ciężki" oprysk na oba mączniaki.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1