Teraz jest środa, 18 czerwca 2025, 00:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 1 lutego 2019, 17:28 
czeladnik
czeladnik

nostro napisał(a):
Coś nikt nie wspomina o amistarze , czy to jest ta sama grupa chemiczna co ridomil gold /zato ?

Ta sama grupa co zato.
Inna niż ridomile.

PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2019, 12:54 
mistrz
mistrz

Czy w tych opryskach bierzecie poprawke na owady zapylajace (pszczoly, trzmiele itd)? Winnice mam przy sadzie i nie chcialbym narobic sobie klopotu (ani okolicznym pszczelarzom). Czy stosowal ktos Quadris?

PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2019, 13:24 
przedszkolak
przedszkolak

Witajcie
Jako że to będzie mój 2 amatorski sezon chciałbym zaopatrzyć się w potrzebne specyfiki śor aby w razie problemów oraz profilaktycznie mieć wszystko pod rękom a nie szukać później. Posiadam Preobrażenie, Super ekstra, Gałachad. Moją ochronę chce oprzeć na 3 środkach Treol (chciałem zwykły olej parafinowy z apteki ale jednak zakupię treol) siarkol extra 80 wp oraz jak wystąpi szara pleśń lub prawdziwy to będę miał topsin-a. Czy to będzie dobre rozwiązanie? W tym sezonie nie planuję jeszcze owocowania.

PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2019, 13:56 
Ekspert
Ekspert

maiki95 napisał(a):
Czy w tych opryskach bierzecie poprawke na owady zapylajace (pszczoly, trzmiele itd)? Winnice mam przy sadzie i nie chcialbym narobic sobie klopotu (ani okolicznym pszczelarzom)...
Fungicydy nie są na owady, ale na grzyby. Nikt tu nie wymienił środków owadobójczych (insektycydy) mających zaszkodzić Pszczołom. Przy wymienionych w wątku środkach Pszczoły latają sobie swobodnie, choć do naszych upraw nie są konieczne, bo przecież winorośl jest wiatropylna.
maiki95 napisał(a):
...Czy stosowal ktos Quadris?
Pewnie wielu stosowało Quadris a może stosowało Uniwersalis a może Amistar a może Amistar Opti a we wszystkich nich Azoksystrobinę (z różnymi dodatkami lub nie). Temat obszerny. Chcesz coś wiedzieć więcej to na forum jest funkcja "szukaj", bo nie doczekasz się odpowiedzi jeśli wielokrotnie było już wszystko wałkowane.

PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2019, 17:01 
czeladnik
czeladnik

sajko71 napisał(a):
..Fungicydy nie są na owady, ale na grzyby. Nikt tu nie wymienił środków owadobójczych (insektycydy) mających zaszkodzić Pszczołom. Przy wymienionych w wątku środkach Pszczoły latają sobie swobodnie, choć do naszych upraw nie są konieczne, bo przecież winorośl jest wiatropylna.
....

Nie zmienia to postaci rzeczy, że mimo wiatropylności, są chętnie oblatywane przez pszczoły i trzmiele. Myślę, że właśnie za pyłkiem.

PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2019, 22:34 
Ekspert
Ekspert

A niech pszczółki sobie latają i zbierają co im pasuje. To pożyteczne stworzonka, więc mają u mnie fory.

PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2019, 18:02 
Kiper
Kiper

Witajcie lepszy jest wodorowęglan potasu czy węglan potasu - czy takie same działanie mają?

PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2019, 18:55 
Kiper
Kiper

Działanie takie samo, ale silniejszy jest węglan potasu, bo jego roztwor jest bardziej zasadowy, przy tym samym stężeniu. Pozdrawiam

PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2019, 19:03 
Kiper
Kiper

A jakie stężenie węglanu zalecacie? 0,5%?

PostNapisane: wtorek, 12 marca 2019, 15:13 
Kiper
Kiper

Ja daję 0,5 ale zastanawiam się nad gotowym wodorowęglanem:

"Formulacja preparatu Armicarb jest kluczową częścią produktu, a nie tylko obojętnym nośnikiem substancji aktywnej. Preparat zawiera 85% substancji aktywnej i aż 15% adiuwantów.

Te adiuwanty to tzw. sticker i spreader. Sticker powoduje poprawę przyczepności substancji do liści, zapobiegając spływaniu, natomiast spreader – „rozciąganie” substancji na powierzchni liścia, pozwalając na lepsze dotarcie i penetrację. Równowaga pomiędzy „przyklejaniem” a „rozciąganiem” zapewnia poziom skuteczności preparatu porównywalny z konwencjonalnymi fungicydami."

http://doradztwosadownicze.pl/armicar-b ... -fungicyd/

PostNapisane: czwartek, 28 marca 2019, 10:42 
nowicjusz
nowicjusz

Stosował ktoś z was może glikol propylenowy , zamiast innych olei w ochronie winorośli ?

PostNapisane: czwartek, 28 marca 2019, 18:38 
Kiper
Kiper

Glikol propylenowy to nie olej - rozpuszcza się w wodzie jest higroskopijny. Dlatego nie udusi owadów.

PostNapisane: piątek, 29 marca 2019, 08:27 
Ekspert
Ekspert

DariuszNS napisał(a):
Ja daję 0,5 ale zastanawiam się nad gotowym wodorowęglanem:

"Formulacja preparatu Armicarb jest kluczową częścią produktu, a nie tylko obojętnym nośnikiem substancji aktywnej. Preparat zawiera 85% substancji aktywnej i aż 15% adiuwantów.

Te adiuwanty to tzw. sticker i spreader. Sticker powoduje poprawę przyczepności substancji do liści, zapobiegając spływaniu, natomiast spreader – „rozciąganie” substancji na powierzchni liścia, pozwalając na lepsze dotarcie i penetrację. Równowaga pomiędzy „przyklejaniem” a „rozciąganiem” zapewnia poziom skuteczności preparatu porównywalny z konwencjonalnymi fungicydami."

http://doradztwosadownicze.pl/armicar-b ... -fungicyd/

Wystarczy dodać mydła potasowego - ok. 1%. Mydło wystarczająco dobrze spełnia się jako adiuwant.

Wodorowęglan potasu 1%
Węglan potasu 0,5%
Ja tak stosuję wymiennie, zależy, co mi w ręce wpadnie.

PostNapisane: wtorek, 2 kwietnia 2019, 17:11 
Kiper
Kiper

A ktoś widział może takie coś ?
https://www.plantpress.pl/produkt/program-ochrony-winorosli/?fbclid=IwAR12n6jT8DAb8qtQFshlimn4FTDGGqO4cp17ffZKl4D-uKPKXu15XZtLRnM

Ciekaw jestem co to warta.

PostNapisane: środa, 3 kwietnia 2019, 19:25 
nowicjusz
nowicjusz

sajko71 napisał(a):
A niech pszczółki sobie latają i zbierają co im pasuje. To pożyteczne stworzonka, więc mają u mnie fory.

Tak, tak. U mnie w zeszłym roku do spółki z osami skonsumowany z 25 proc zbiorów.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1