Teraz jest niedziela, 18 maja 2025, 13:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 17 maja 2021, 13:02 
nowicjusz
nowicjusz

Witam wszystkich. Chciałbym prosić o pomoc bo coś nie tak dzieje się z moimi sadzonkami. Sztobry pobrałem w zeszłym roku i przezimowałem w kopcu. Na koniec marca zrobiłem ukorzeniarkę z kablem grzewczym i wypełniłem perlitem. Po trzech tygdniach pąki na sztobrach zaczęły pięknie wybijać. Niestety wraz ze wzrostem zauważyłem że pojawiające się liście są żółte, zresztą nawet młody pęd jest też cały żółty (widoczne na zdjęciu ). W związku z powyższym proszę Was o porade, co jako początkujący amator źle zrobiłem i jak tym roślinkom mogę pomóc? Dodam że mam 24 sadzonki, trzy różne odmiany i każda ma ten sam problem. Tak się zastanawiam czy to nie winna przelania lub brak azotu, dość długo stały w perlicie w ukorzeniarce. Podczas przesadzania zauważyłem że perlit od połowy do dołu był bardzo wilgotny. Przyznam się że kilka razy w trakcie ukorzeniania podlałem sztobry, bo perlit z góry wydawał się być suchy. Brak azotu też chyba może być, perlit jest chyba jałowy tak? . Na obecną chwilę przesadzone są do doniczek i wystawione na ogrodzie. Ziemia uniwersalna ph 5.5-6.5 z nawozem startowym. Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie uwagi. Pozdrawiam.
Sebastian
P.S. Niestety nie mogę dodać zdjęcia. Jak dodać zdjęcie? Wybrałem plik, nadałem komentarz, klikam dodaj plik, przenosi mnie na inną stronę, ładuje chwilkę po czym wraca do edycji postu ale zdjęcia nie ma.

PostNapisane: poniedziałek, 17 maja 2021, 13:13 
Ekspert
Ekspert

s3booo napisał(a):
W związku z powyższym proszę Was o porade, co jako początkujący amator źle zrobiłem i jak tym roślinkom mogę pomóc?
1. Zbyt wcześnie zacząłeś ukorzeniać. W marcu się ukorzenia kiedy po 2-3tygodniach (w zależności od temp.) sztobry z kalusem wkładasz do doniczek a doniczki do ogrzewanej szklarni. Ja tydzień temu dopiero sztobry wsadziłem w perlit a za tydzień wylądują na grządce na wale przykrytym czarną folią.
2. Jeśli sadzonki mają korzenie i siedzą w doniczkach to stopniowo je hartuj wystawiając w cieniu na dzień na zewnątrz. Ziemia ma być wilgotna nie mokra.
3. Sadzonka doniczkowa będzie zawsze słabsza niż ta rosnąca bezpośrednio w ziemi.

PostNapisane: wtorek, 18 maja 2021, 13:40 
nowicjusz
nowicjusz

Dziękuję za odpowiedź. Tak to jest z początkującymi że zawsze coś popsują. Mam jeszcze jedno pytanie. Nie mam szans ich codziennie chować i wystawiać. Jedyne miejsce gdzie mógłbym je chować to garaż ale na działkę mam kawałek drogi wiec nie ma szans latać z nimi w tą i z powrotem. Myślę żeby im zrobić na szybcika jakiś foliowiec na działce i je tam wstawić. Co o tym myślisz?
P.S.
Ponawiam pytanie , jak wstawić zdjęcie do posta? Cały czas mam ten sam problem o którym pisałem. Mam jeszcze problem ze starym winogronem który został przycięty na jesień, ale przy tym wolałbym pokazać na fotce o co chodzi.
Pozdrawiam
Sebastian

PostNapisane: wtorek, 18 maja 2021, 14:37 
mistrz
mistrz

Sebastian jeżeli wstawisz młode rośliny do zamkniętego foliowca to w czasie słonecznego i gorącego dnia możesz je przegrzać a to też nie dobrze. Wstawianie zdjęć :
1. Przeglądaj
2. Otwórz
3. Dodaj plik
Z tym że zdjęcie zobaczysz dopiero jak zrobisz podgląd posta który chcesz wysłać. Zdjęcie nie może być za duże bo wyskoczy komunikat Plik jest zbyt duży, maksymalny rozmiar to 256 KiB.

Strefa czasowa: UTC + 1