Teraz jest piątek, 13 czerwca 2025, 09:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 1 sierpnia 2023, 09:37 
nowicjusz
nowicjusz

Hej, przeglądałem net i forum ale nie znalazłem jednoznacznej interpretacji tego co się stało z winoroślą.
Nowe sadzonki posadziłem wczesną wiosną w donicach i jakieś 2 tyg. temu przeniosłem z dworu w docelowe miejsce w ogrodzie zimowym. Zaczęły szybciej rosnąć ale w każdej z 4 sadzonek w mniejszy lub większy sposób zaczęły skręcać się liście i od spodu pojawiły się zielone gródki - załączam zdjęcia.

Warunki jakie uległy zmianie to na pewno bardziej sucho i temperatury mogą być wysokie, gdyż nagrzewa się pomieszczenie - pracuję nad lepszą wentylacją.
Był bym wdzięczny za podpowiedz, pozdrawiam Tomek.

Załączniki:
IMG_1542_min.jpg
IMG_1542_min.jpg [ 109.23 KiB | Przeglądane 2617 razy ]
IMG_1545_min.jpg
IMG_1545_min.jpg [ 133.48 KiB | Przeglądane 2617 razy ]
IMG_1541_min.jpg
IMG_1541_min.jpg [ 106.86 KiB | Przeglądane 2617 razy ]

PostNapisane: wtorek, 1 sierpnia 2023, 11:05 
nowicjusz
nowicjusz

Występuje to generalnie na młodych ukorzeniających się sztobrach - mają na spodzie liści nierówności (jakby drobniutkie narośla) - to eodemia - eodemus.
To objaw “dyskomfortu w uprawie” - złych warunków (zmiany warunków również) - np. przeciąg, suche powietrze, przelanie lub za sucho w podłożu.
To nie choroba.
Liście będą już upośledzone, ale po ustaniu niekorzystnych warunków, następne powinny być dobre.
Tak bywa.

PostNapisane: wtorek, 1 sierpnia 2023, 12:08 
Kiper
Kiper

Korzen napisał(a):
Hej, przeglądałem net i forum ale nie znalazłem jednoznacznej interpretacji tego co się stało z winoroślą.
Nowe sadzonki posadziłem wczesną wiosną w donicach i jakieś 2 tyg. temu przeniosłem z dworu w docelowe miejsce w ogrodzie zimowym. Zaczęły szybciej rosnąć ale w każdej z 4 sadzonek w mniejszy lub większy sposób zaczęły skręcać się liście i od spodu pojawiły się zielone gródki - załączam zdjęcia.

Warunki jakie uległy zmianie to na pewno bardziej sucho i temperatury mogą być wysokie, gdyż nagrzewa się pomieszczenie - pracuję nad lepszą wentylacją.
Był bym wdzięczny za podpowiedz, pozdrawiam Tomek.

"Nic z tych rzeczy, jest to Edema (Oedema) czyli dość szczególna przypadłość fizjologiczna. Najczęściej ma miejsce w sytuacji, kiedy jest duża wilgotność podłoża i wysoka wilgotność powietrza szczególnie przy jednocześnie niskiej temperaturze. Woda jest wtedy zaciągana przez system korzeniowy, ale nie ma możliwości wyparować, więc jest wciskana do komórek powodując takie pęcherze. Najczęściej z oczywistych względów zjawisko to spotyka się w szklarniach lub pod osłonami. Nie jest to jedyna przyczyna zjawiska, ale ta występuje najczęściej. http://e-warzywnictwo.pl/index.php/bez- ... 11287.html "

napisane u nas na forum przez dr Janusz Mazurek

Strefa czasowa: UTC + 1