Korzen napisał(a):
Hej, przeglądałem net i forum ale nie znalazłem jednoznacznej interpretacji tego co się stało z winoroślą.
Nowe sadzonki posadziłem wczesną wiosną w donicach i jakieś 2 tyg. temu przeniosłem z dworu w docelowe miejsce w ogrodzie zimowym. Zaczęły szybciej rosnąć ale w każdej z 4 sadzonek w mniejszy lub większy sposób zaczęły skręcać się liście i od spodu pojawiły się zielone gródki - załączam zdjęcia.
Warunki jakie uległy zmianie to na pewno bardziej sucho i temperatury mogą być wysokie, gdyż nagrzewa się pomieszczenie - pracuję nad lepszą wentylacją.
Był bym wdzięczny za podpowiedz, pozdrawiam Tomek.
"Nic z tych rzeczy, jest to Edema (Oedema) czyli dość szczególna przypadłość fizjologiczna. Najczęściej ma miejsce w sytuacji, kiedy jest duża wilgotność podłoża i wysoka wilgotność powietrza szczególnie przy jednocześnie niskiej temperaturze. Woda jest wtedy zaciągana przez system korzeniowy, ale nie ma możliwości wyparować, więc jest wciskana do komórek powodując takie pęcherze. Najczęściej z oczywistych względów zjawisko to spotyka się w szklarniach lub pod osłonami. Nie jest to jedyna przyczyna zjawiska, ale ta występuje najczęściej.
http://e-warzywnictwo.pl/index.php/bez- ... 11287.html "
napisane u nas na forum przez dr Janusz Mazurek