|
Witam. Posiadam 4-letnie krzewy odmiany solaris. Ciągle uczę się na własnych błędach ale w tym roku postanowiłem wcześnie reagować, a nie jak jest już za późno. Na niektórych liściach od spodu jest widoczny biały nalot, nie na wszystkich. Przypomina to trochę pajęczynę. Jak widać na zdjęciach, nalot występuje też na łozie. Górna część liści wygląda zdrowo, żadnych przebarwień itp. Jak widać na zdjęciu zagęszczenie krzewu nie jest duże. Jest przepływ powietrza, żeby nie tworzyć warunków do rozwoju chorób grzybowych. Pytaniem jest, czy to początkowe stadium mączniaka, którego? (ciągle mam problem z rozróżnieniem ich) Jeżeli chodzi o ochronę środkami chemicznymi w tym roku, to był oprysk myjący siarkolem 3%, poźniej olej (promanal 60 ec), w maju 2 razy siarka 0,3 %. Na tą chwilę to wszystko. W zbrojowni posiadam: ridomil gold, topsin, topas, miedzian, siorkol. Jeszcze nie atakowałem z grubej rury, bo w sumienie nie wiem czy profilaktyczne pryskanie coś daje jak nie widać objawów?? Jeżeli tak, to przed kwitnieniem, w trakcie, po? Ogólnie pytań dużo, ale nie znalazłem na forum żadnego sensownego harmonogramu, który ukazuje kiedy pryskać, na jakim etapie rozwoju rośliny, jakim stężeniem, zęby zadziałało no i z brakiem zdjęć ilustrujących jak wygląda choroba z którą walczymy.
Pozdrawiam.
| Załączniki: |

20170601_205621a.jpg [ 126.53 KiB | Przeglądane 1670 razy ]
|

20170601_205758a.jpg [ 115.49 KiB | Przeglądane 1670 razy ]
|

20170601_204646a.jpg [ 126.62 KiB | Przeglądane 1670 razy ]
|
|