Teraz jest piątek, 19 grudnia 2025, 19:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 6 czerwca 2009, 22:21 
mistrz
mistrz

Nie wiem Zbyszku, kto ma rację. Każdy z nas popełnia błędy. Ja praktycznie od dziecka interesuję się winoroślą i wydaje mi się, że wiem coraz mniej. Na przykład dlaczego nieokrywana arkadia i muskat letni rosną mi pięknie, a okava, na której owoce czekam już od kilku lat, nie chce owocować.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 6 czerwca 2009, 22:54 
Ekspert
Ekspert

[quote="waldekpodkarpacie"]Nie wiem Zbyszku, kto ma rację. Każdy z nas popełnia błędy. Ja praktycznie od dziecka interesuję się winoroślą i wydaje mi się, że wiem coraz mniej. Na przykład dlaczego nieokrywana arkadia i muskat letni rosną mi pięknie, a okava, na której owoce czekam już od kilku lat, nie chce owocować.

A to już zupełnie inny temat :!:
U mnie też nie zgadzają się książkowe opisy odmian :?: :!:
Dlatego wciąż eksperymentuję i sprawdzam :oops: mimo ,że autorytety zapewniają mnie o cudownej odmianie dla mojego klimatu :roll: :lol: :wink:

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2009, 07:07 
Ekspert
Ekspert

[quote="waldekpodkarpacie"]Gość się po prostu nie zna i tyle. Nie musi mieć złych intencji zadając pytanie. Podobnie śmiesznie muszą brzmieć pytania zadawane mechanikowi przez zatroskanego właściciela samochodu. Francuzi mają tak bogate słownictwo odnoszące się do uprawy winorośli, że niejeden polski fachowiec drapałby się po głowie próbując zrozumieć. Dla mnie smutnym zjawiskiem jest ta chęć udowodnienia komuś, że jest...... (do wypełnienia wedle uznania).

Waldek, tylko jest taka różnica - oddając samochód do mechanika, nie mamy zamiaru bawić się w mechanikę. Nie musimy więc znać się na tym. Natomiast decydując się na uprawę winorośli, raczej powinniśmy wiedzieć chociaż, jak toto wygląda. M.in. właśnie po to, żeby nie urywać roślinie wąsów :D Tym bardziej że wystarczy obejrzeć foty na forum, żeby się dowiedzieć. A co do mechatych pierwszych listków, to był niedawno taki temat na forum. Wystarczy czytać, a nie wypisywać głupoty!

My nikomu nic nie udowadniamy, każdemu może sie zdarzyć dziwne pytanie :D , ale gość zakłada mnóstwo takich dziwnych wątków. A to irytuje. Chociaż akurat ten temat mnie rozbawił 8)

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2009, 08:15 
mistrz
mistrz

[quote="tomekb1"]Czyli jednak narośl? A ja myślałem, że to kalafior.

hasło roku :D

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2009, 09:21 
Ekspert
Ekspert

[quote="tomekb1"]Czyli jednak narośl? A ja myślałem, że to kalafior.

Zielone, to raczej brokuł!

A tak poważnie, to uważam że konto założone jest dla hecy i sobie człowiek jajca próbuje z nas robić, bo nikt normalny nie wypisywał by takich rzeczy.

Tubylec który pryskał zboże "Białoruśko" po sąsiedzku wylazł z ciągnika i podszedł do mnie, spojrzał i pokazał mi kwiatostany na moich krzewach tłumacząc co to jest i że "bedzie trocha winogrunu jak nie łobmarźnie". Facaet miał tyle wspólnego z winogronami co z mercedesami, czyli nic.

Daleki jestem od dręczenia nowicjuszy. Naciskam czasami jedynie by trochę poczytać zanim się zacznie zasypywać forum prostackimi albo debilnymi pytaniami. Tu prawie wszystko jest, musi się tylko trochę chcieć poszukać i poczytać. Ja zanim zacząłem pisać chyba ponad rok czytałem forum i mimo tego nie ustrzegłem się kilku wstydliwych gaf, ale nie tylu i nie takich!

I nie zmienię swojego tonu!

Na szczęście dla Skiby, Miczurina, Marttinezza i im podobnym nie jestem moderatorem.

Pozdrawiam wszystkich ambitnych nowicjuszy!
Michał

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2009, 10:00 
Kiper
Kiper

Ja twierdzę to samo, co napisałem wzceśniej ktoś sobie robi jaja - bo inaczej wytłumaczyć się tego nie da. A może Heavy sobie lekko z nas żartuje :)

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2009, 18:04 
mistrz
mistrz

Dzieki

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 czerwca 2009, 20:41 
Kiper
Kiper

[quote="marttinezz"]Dzieki

Jeśli naprawdę jesteś zainteresowany tym o co pytasz,wpadnij do mnie ,masz blisko.

Pozdrawiam Leszek

PostNapisane: wtorek, 9 czerwca 2009, 06:19 
czeladnik
czeladnik

[quote="marttinezz"]Witam serdecznie, powracam jak bumerang i zapraszam do odpowiedzi na kolejne, i z niektórych osób punktu widzenia, głupie pytanie.

Mianowicie liście na moich roślinkach posadzonych jakieś miesiąc temu wyglądają tak:

http://pixmania.vm6.pl/gallery/showImag ... 6299220/w1

Nie wiem, czy to jakas choroba ? ..........

Witam Szanownych Forumowiczów

Po tym co spotkało cytowanego tu przedmówcę trochę się obawiam ,że i mnie się oberwie - ale trudno , taki los nowicjuszy.
Mam objawy podobne do podlinkowanego powyżej zdjęcia .
Jest to o tyle niepokojące ,że stan sadzonek się nie zmienia tzn. od ok 2 tygodni nie zauważyłem żadnych przyrostów a stożek wzrostu ma wygląd jakby chciał przyschnąć. Dwie sadzonki są w fazie pękniętych pąków ale ich wygląd jest również rachityczny , jedna nie wypuściła jeszcze żadnego pąka.
Objawy te mam na sześciu sadzonkach Ronda zakupionych w e-sadzonce na początku maja. Inne sadzonki ( Regent i MF ) mają zdrowy wygląd i są znacznie większe.
Sadzonki posadziłem 05.05.09
Wprawdzie pogoda jest paskudna , ciągłe opady i temp od 8-10st.C w nocy i 14-19st.C w dzień to martwi mnie to ,że Regenty i MF mają normalny wygląd na tym etapie rozwoju a Rondo dziwnie od nich odstaje.
Proszę więc o komentarz do mojego postu i proszę się nie doszukiwać żadnych podtekstów. Zrobiłem zdjęcia komórką ,lecz ich jakość jest b. niska.
Gdyby ktoś się zainteresował , to postaram się zrobić kilka fotek dobrej jakości.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 czerwca 2009, 08:22 
Kiper
Kiper

sadzonki potrzebują trochę czasu na wykształcenie korzeni, więc ja bym czekał. Wspominałem w innym miejscu, że jedna moja gołokorzeniowa od marca nie opuściła jeszcze pąka.

PostNapisane: wtorek, 9 czerwca 2009, 11:58 
Ekspert
Ekspert

[quote="jpionka"][quote="marttinezz"]Mam objawy podobne do podlinkowanego powyżej zdjęcia .

martinezz nie miał żadnych objawów, co najwyżej objawy rozwoju krzewu w miarę upływu czasu. Jeśli koronka na Twoim poędzie nie rozwija się, rzeczywiście poczekaj trochę. Świeżo posadzone sadzonki tak nieraz mają.

PostNapisane: wtorek, 9 czerwca 2009, 12:40 
czeladnik
czeladnik

[quote="tomekb1"][quote="jpionka"][quote="marttinezz"]Mam objawy podobne do podlinkowanego powyżej zdjęcia .

martinezz nie miał żadnych objawów, co najwyżej objawy rozwoju krzewu w miarę upływu czasu. Jeśli koronka na Twoim poędzie nie rozwija się, rzeczywiście poczekaj trochę. Świeżo posadzone sadzonki tak nieraz mają.

Dziękuję za odpowiedź i uspakajający post , rzeczywiście może niekorzystne warunki atm. i brak doświadczenia wzbudziły niepotrzebnie mój niepokój. "Cykl produkcyjny" winorośli jest dosyć długi a ja mam już swoje lata i nie chciałbym aby przez niedopatrzenie lub brak wiedzy jeszcze ten proces opóźniać...

Ps. Pozdrawiam ziomka , ja pochodzę z Pionek , choć obecnie jestem napływowym Kaszubem. Gdybym pozostał w centrum kraju , pewnie nie miałbym problemów z opóźnioną wegetacją winorośli...

PostNapisane: wtorek, 9 czerwca 2009, 12:56 
Ekspert
Ekspert

[quote="jpionka"]

Ps. Pozdrawiam ziomka , ja pochodzę z Pionek , choć obecnie jestem napływowym Kaszubem. Gdybym pozostał w centrum kraju , pewnie nie miałbym problemów z opóźnioną wegetacją winorośli...

Do Pionek ode mnie niedaleko. Jeśli chodzi o opóźnioną wegetację, to u mnie o ile dobrze patrzyłem to jeszcze nic nie kwitnie. Taki ten rok dziwny jakiś.

PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2009, 05:55 
Kiper
Kiper

[quote="marttinezz"]
...
no i takie coś. Wyciąc? 8O
http://pixmania.vm6.pl/gallery/showImag ... 9/46299508

Pozdrawiam, poprosze Was o opinie. Dzieki z gory

Wszystko jest ok.
Te takie coś na tym zdjęciu to mały kwiatostan - u młodych winorośli przez pierwsze 2-3 lata są usuwane.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1