[quote="marttinezz"]Witam serdecznie, powracam jak bumerang i zapraszam do odpowiedzi na kolejne, i z niektórych osób punktu widzenia, głupie pytanie.
Mianowicie liście na moich roślinkach posadzonych jakieś miesiąc temu wyglądają tak:
http://pixmania.vm6.pl/gallery/showImag ... 6299220/w1
Nie wiem, czy to jakas choroba ? ..........
Witam Szanownych Forumowiczów
Po tym co spotkało cytowanego tu przedmówcę trochę się obawiam ,że i mnie się oberwie - ale trudno , taki los nowicjuszy.
Mam objawy podobne do podlinkowanego powyżej zdjęcia .
Jest to o tyle niepokojące ,że stan sadzonek się nie zmienia tzn. od ok 2 tygodni nie zauważyłem żadnych przyrostów a stożek wzrostu ma wygląd jakby chciał przyschnąć. Dwie sadzonki są w fazie pękniętych pąków ale ich wygląd jest również rachityczny , jedna nie wypuściła jeszcze żadnego pąka.
Objawy te mam na sześciu sadzonkach Ronda zakupionych w e-sadzonce na początku maja. Inne sadzonki ( Regent i MF ) mają zdrowy wygląd i są znacznie większe.
Sadzonki posadziłem 05.05.09
Wprawdzie pogoda jest paskudna , ciągłe opady i temp od 8-10st.C w nocy i 14-19st.C w dzień to martwi mnie to ,że Regenty i MF mają normalny wygląd na tym etapie rozwoju a Rondo dziwnie od nich odstaje.
Proszę więc o komentarz do mojego postu i proszę się nie doszukiwać żadnych podtekstów. Zrobiłem zdjęcia komórką ,lecz ich jakość jest b. niska.
Gdyby ktoś się zainteresował , to postaram się zrobić kilka fotek dobrej jakości.