Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 17:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 29 maja 2014, 02:16 
czeladnik
czeladnik

Witam.
W sobotę wykonałem oprysk MAGUSem w dawce 1ml/1litr.
Ale niestety po około dwóch godzinach od oprysku przyszedł ulewny deszcz.
Natomiast w poniedziałek wykonałem oprysk 0,3% roztworem siarki a przez całą środę dość mocno padało.
I teraz nie wiem czy mam powtórzyć te opryski, powiedzmy w piątek Magus a w Sobotę Siarka czy też na razie się wstrzymać.
Mam posadzone kilkadziesiąt krzaczków, większość mieszańce deserówek, 2-3 latki.
Do kwitnienia jeszcze trochę braknie ale boję się żeby nie zaszkodzić kwiatostanom.
Jak często w ogóle można powtarzać opryski siarką i jaki jest ostateczny termin ich zastosowania przed kwitnieniem ?

PostNapisane: czwartek, 29 maja 2014, 11:09 
Ekspert
Ekspert

Benon- nie napisałeś co było powodem że musiałeś pryskać. Chodzi o to jaka wielka była potrzeba, i przeciw czemu ma to pomóc. Deszcz na pewno większość środków zmył. Siarkol w stężeniu 0,3% nie szkodzi niczemu, można zawsze prysnąć. Magus 200sc to środek kontaktowy, więc jeżeli chcesz aby zadziałał to musi być na liściu. Myślę że przy poprawie pogody powinieneś zrobić powtórkę, jeżeli jest taka potrzeba.

PostNapisane: czwartek, 29 maja 2014, 11:35 
Ekspert
Ekspert

jawormcz11 napisał(a):
Magus 200sc to środek kontaktowy, więc jeżeli chcesz aby zadziałał to musi być na liściu.

A konkretnie na spodzie liścia.

PostNapisane: czwartek, 29 maja 2014, 11:54 
czeladnik
czeladnik

Nie mam żadnego sprzętu powiększającego żebym mógł zobaczyć i mieć pewność że to przędziorek.
Gdy pojawiły się uszkodzenia na starym, nieokrywanym krzewie Aurory to przyjąłem że to uszkodzenia mrozowe.
Ale gdy tydzień temu zauważyłem że około 10% młodzieży ma podobne uszkodzenia to przyjąłem że to przędziorek.
Jeszcze dwa tygodnie temu na młodzieży nie było żadnych objawów.
Uszkodzenia się pojawiły i nasiliły w ciągu 2-3 ostatnich upalnych dni.
Natomiast siarka to jedyny środek jaki stosuję przeciw mączniakowi.
Czytałem że przekroczenie tych 0,3% może powodować uszkodzenia.
Ostatnia ulewa to pewnie wszystko dokładnie wymyła więc jutro i pojutrze powtórzę te opryski.

Ale na przyszłość chciałbym wiedzieć jak to jest z tym stężeniem siarki.
No bo załóżmy że po oprysku siarką przyjdzie jakaś mżawka która tylko częściowo zmyje siarkę.
Czy jeżeli powtórzę oprysk to w tych niezmytych miejscach nie zrobi się stężenie 0,6 %.
Opryski wykonuję dokładnie i nie żałuję wody więc na pewno roślina jest dobrze pokryta.

PostNapisane: piątek, 30 maja 2014, 09:29 
Ekspert
Ekspert

Benon napisał(a):

Ale na przyszłość chciałbym wiedzieć jak to jest z tym stężeniem siarki.
No bo załóżmy że po oprysku siarką przyjdzie jakaś mżawka która tylko częściowo zmyje siarkę.
Czy jeżeli powtórzę oprysk to w tych niezmytych miejscach nie zrobi się stężenie 0,6 %.
Opryski wykonuję dokładnie i nie żałuję wody więc na pewno roślina jest dobrze pokryta.

Benon-nie ma potrzeby być tak skrupulatnym przy oprysku siarką, jest ona na tyle bezpieczna że nie wielkie odchyłki nie uszkodzą liści. No chyba że +30*C. Jesteś amatorem tak jak i ja, więc co ma być to i będzie. Bo jeśli przyjdzie fala chorobowa na winorośl to nikt z nas na to nic nie poradzi.
Jeżeli chodzi o oprysk, to tak jak podpowiedział kolega Kuba, środek ma się znajdować tak na liściu jak i od spodu liścia.

Strefa czasowa: UTC + 1