Teraz jest piątek, 6 czerwca 2025, 00:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 10 kwietnia 2020, 07:09 
Ekspert
Ekspert

Jak na moje oko to i pigwowiec i mahonia rosną w złej glebie.
Przede wszystkim coś jest nie tak, albo z ph, na pewno mają niedobory,
albo nadmiary :)

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: piątek, 10 kwietnia 2020, 08:30 
Ekspert
Ekspert

tupisac napisał(a):

Na potwierdzenie, fota z końca lipca. Jest to ten sam krzak Prieobrażenia, który we wrzesniu był w strzępach. Nawet próbował zakwitnąć na pasierbach:

Obrazek

Pamiętasz może z czego powstały plamy i zacieki widoczne na liściach?

PostNapisane: piątek, 10 kwietnia 2020, 08:35 
Kiper
Kiper

suszi napisał(a):
. . . Jak chcesz pryskać tylko siarką i miedzianem lub środkami zasadowymi (bo ekologicznie) to trzeba tak często, że to po paru latach załatwisz sobie ziemię - chyba, że lubisz niebieską poświatę i permanentny zapach piekła w ogródku.

Osobiście nie do końca się z tym zgadzam. Kiedyś gdy w Polsce dymiły huty i wszystkie zakłady przemysłowe bez filtrów poziom m. innymi siarki w padających deszczach był taki, że było jej w glebie nawet nadto. Obecnie jak twierdzą obeznani z tematem należy zacząć stosować i to w całkiem nie małych ilościach nawozy siarkowe, gdyż w glebie zaczynają być jej niedobory. Oprysk winnicy kilka razy siarką w sezonie, na pewno nie spowoduje powstania kopalni siarki na jej terenie. Ciekawe by było zbadać glebę pod tym kontem przed i po sezonie. W obecnej dobie, gdy idzie się bardziej w kierunku większej siarki i mikro dawek miedzi, nie jest to chyba groźne.

PostNapisane: piątek, 10 kwietnia 2020, 11:13 
Kiper
Kiper

@dziadek2: Wg. notatek 7 dni nazad był Siarkol (3ml/l) + Miedzian (0,5g/l).

@jokaer: Mahonia... Dziękuję za identyfikację, to krzew sąsiada. I pierwsze co przeczytałem o tym krzewie to na pewno gleba zbyt zasadowa (u mnie jest 6-7 ze wskazaniem bardziej na 7) no i rośnie w pełnym słońcu. Pigwowiec też by chyba wolał kwaśniej.

@suszi: Dziękuję za dodanie otuchy. I uwielbiam zapach piekła o poranku ;)

-- piątek, 10 kwietnia 2020, 10:52 --

Przy okazji - jeżeli ktokolwiek ma swoje rady i sugestie, a nie chce ich rozgłaszać publicznie, to zapraszam na PW. Na pewno przeczytam i głęboko przemyślę.

PostNapisane: sobota, 11 kwietnia 2020, 23:33 
Ekspert
Ekspert

przemar napisał(a):
suszi napisał(a):
. . . Jak chcesz pryskać tylko siarką i miedzianem lub środkami zasadowymi (bo ekologicznie) to trzeba tak często, że to po paru latach załatwisz sobie ziemię - chyba, że lubisz niebieską poświatę i permanentny zapach piekła w ogródku.

Osobiście nie do końca się z tym zgadzam. Kiedyś gdy w Polsce dymiły huty i wszystkie zakłady przemysłowe bez filtrów poziom m. innymi siarki w padających deszczach był taki, że było jej w glebie nawet nadto. Obecnie jak twierdzą obeznani z tematem należy zacząć stosować i to w całkiem nie małych ilościach nawozy siarkowe, gdyż w glebie zaczynają być jej niedobory. Oprysk winnicy kilka razy siarką w sezonie, na pewno nie spowoduje powstania kopalni siarki na jej terenie. Ciekawe by było zbadać glebę pod tym kontem przed i po sezonie. W obecnej dobie, gdy idzie się bardziej w kierunku większej siarki i mikro dawek miedzi, nie jest to chyba groźne.
przemar zgadzam się całkowicie z tym co napisałeś. Mój wywód miał charakter zaczepny. Parę gram siarki w ogródku nawet co dwa tygodnie w niczym poza zapachem nie zaszkodzi.

PostNapisane: niedziela, 12 kwietnia 2020, 09:03 
Ekspert
Ekspert

Jak się postarać, to się okaże że nawet koronawirus może mieć zbawienny wpływ na środowisko https://www.pb.pl/indie-dzieki-zamkniec ... lat-988030 WESOŁYCH ŚWIĄT.

PostNapisane: poniedziałek, 27 kwietnia 2020, 23:48 
Kiper
Kiper

Zrewidowałem swój atomowy plan. Chemię zostawiam na kluczowe momenty, a w pozostałych chcę się skupić na profilaktyce. Na razie niczym nie pryskałem. Nawet oleju nie było, bo z robalami typu przędziorki nie miałem do tej pory problemów. MRZ i MP, oto moi główni adwersarze :)

A propos profilaktyki - W tym tygodniu zapowiadają deszcze. Ma posiąpić i pomżyć przez kilka dni, z temperaturą w nocy nie spadającą poniżej 5 stopni.
Jako iż u mnie jest zaciszniej i cieplej w stosunku do prognoz to obawiam się czy nie będzie się to kwalifikować pod warunki odpowiednie dla MRZ.

Co sądzicie o oprysku na dzień przed opadami miedzianem zmieszanym z protektorem? Utrzyma się na liściach i ochroni?

Obecny stan rozwoju co bardziej wyrywnych (Preobrażenie, 2x Kiszmisz 342, Nero):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PS: Zastanawiają mnie te czerwone kontury wokół liści, występujące niezależnie od odmiany. Czy to coś niepokojącego?

PostNapisane: poniedziałek, 11 maja 2020, 10:56 
czeladnik
czeladnik

Dziś przez przypadek trafiłem na coś takiego.

https://www.traxelektronik.pl/pogoda/wino/

To tak w ramach ciekawostki. Wątpię żeby można się tym sugerować w profilaktyce.

Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1