Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 00:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 23 marca 2021, 21:07 
mistrz
mistrz

kapitan napisał(a):
Proponuję Ci następujące rozwiązanie: w fazie gdy pąki będą pękały zrób oprysk Topsinem w stężeniu 0,2 %. Następny oprysk przeciw MP zrób zaraz po kwitnieniu 0,3 % siarkolem. Oprysk powtarzaj co 2-3 tyg do początku wybarwiania jagód. Jeżeli chcesz połaczyć ochronę przed MP i MRz to przed kwitnieniem wykonaj oprysk Miedzianem 0,5 %, a po kwitnieniu wykonuj opryski tak jak dla MP, ale połączonymi preparatami (Siarkol + Miedzian).

Ale czy to jest sposób na konserwację siarką wina??? siarkol ma 58 dni karencji dwa razy tyle co topsin który kumuluje się w owocach po zawiązaniu i to lipa i to lipa

PostNapisane: wtorek, 23 marca 2021, 21:44 
Ekspert
Ekspert

Kolega zdaje się uprawia deserówki, czyli raczej nie siarka w winie jest problemem.
Ponadto Kapitan nie proponuje też Topsinu w pełnym sezonie na masę zielonego, ale na początku, czyli całą winnicę opykasz "pół litrem" i malutkim opryskiwaczem. To raczej najbezpieczniejsze użycie Topsinu. Oprysk tak niewielki a do owocowania mega daleko. :wink:

PostNapisane: wtorek, 23 marca 2021, 23:05 
Ekspert
Ekspert

marek39 napisał(a):
Ale czy to jest sposób na konserwację siarką wina??? siarkol ma 58 dni karencji dwa razy tyle co topsin który kumuluje się w owocach po zawiązaniu i to lipa i to lipa

... a może jakieś wiarygodne źródło na tą karencję. Ja wiem o 5 dniach karencji dla winorośli. Zródło: Załącznik nr 1 do decyzji MRiRW nr R - 434/2017d z dnia 25.08.2017 r. Kolega jest na tym forum raptem 3 m-ce i może nie wiedzieć, więc pozwolę sobie zwrócić uwagę, że dyskusja, o karencji Siarkolu toczy się tutaj już od kilkunastu lat. Warto się zapoznać.

PostNapisane: środa, 24 marca 2021, 09:57 
mistrz
mistrz

Na forum 3 miesiące bo czas na pytania ale czytam tu i korzystam od 2 lat
To też czytam bo nie używałem jeszcze
https://sklepdlaogrodu.pl/pl/p/Siarkol- ... gIlzPD_BwE
Okres karencji w zależności od gruby roślin wynosi:
ogórek, dynia, cukinia, kabaczek, pomidor – 3 dni,
jabłoń, grusza, porzeczka, agrest, malina, borówka, truskawka, marchew, pietruszka, kapusta, kapusta, sałata, rzodkiewka, groch, bób, zioła – 7 dni,
burak, brzoskwinia, śliwa – 14 dni,
winorośl – 56 dni,
rośliny ozdobne – nie dotyczy.

OK dobra przyłapaliście mnie Siarkol 800SC różni się od Siarkol 80 WP

Okres karencji w zależności od gruby roślin wynosi:
ogórek, dynia, cukinia, kabaczek, pomidor – 3 dni,
jabłoń, grusza, porzeczka, agrest, malina, borówka, truskawka, marchew, pietruszka, kapusta, kapusta, sałata, rzodkiewka, groch, bób, zioła – 7 dni,
burak, brzoskwinia, śliwa – 14 dni,
winorośl – 5 dni,
rośliny ozdobne – nie dotyczy.

PostNapisane: środa, 24 marca 2021, 16:05 
Ekspert
Ekspert

Podejrzewam, że tak drastyczne różnice w długości karencji na etykietkach wynikają z przeznaczenia owoców: do jedzenia (raczej się owoce dodatkowo myje) i na wino (zabija drożdże, które są bardziej wrażliwe od "dwunożnych żarłoków" :wink: ).

PostNapisane: środa, 24 marca 2021, 17:00 
mistrz
mistrz

Być może ale używając nazwy produktu po 15 latach na forum trzeba pamietać że czytają go ci 3-miesieczni :oops:

PostNapisane: czwartek, 25 marca 2021, 07:34 
Ekspert
Ekspert

Promyliłeś adres z takimi uwagami.

Wg prawa to producent siarkolu powinien w etykiecie uwzględnić takie różnice w karencjach z wyraźnym rozróżnieniem przeznaczenia owoców. W końcu bierze kasę za dany produkt. Sprzedawca też ponosi odpowiedzialność za to, co sprzedaje.

...a nie my, maluczcy, mamy o tym informować.

PostNapisane: czwartek, 25 marca 2021, 08:12 
przedszkolak
przedszkolak

Cześć
Na stronie www.gov.pl, (można wpisać dodatkowo nazwę poszukiwanego środka), są etykiety środków, które zostały dopuszczone do obrotu w Polsce.
Myślę, że więcej szczegółów nie da się znaleźć.

PostNapisane: czwartek, 25 marca 2021, 08:41 
Ekspert
Ekspert

Nie chcę dyskutować z informacjami na etykietach, a o tak sprzecznych jak w tym przypadku mam wyrobiony swój pogląd. Napiszę tylko, że od lat stosuję Siarkol 80 WP i od lat robię z odmian chronionych tym środkiem, wina. Nigdy nie miałem problemów z drożdżami. Oczywiście nikomu nie polecam robienia wina z widocznymi śladami środka na jagodach, ale nie należy bać się stosować Siarkol. Jest to środek dopuszczony w uprawach ekologicznych, więc trudno o skuteczniejszy i jednocześnie bezpieczniejszy. Chyba, że woda z cynamonem, jak to ktoś niedawno pisał :).

PostNapisane: sobota, 27 marca 2021, 22:24 
nowicjusz
nowicjusz

Związki miedzi zawsze są niebieskie.

PostNapisane: niedziela, 28 marca 2021, 13:13 
Ekspert
Ekspert

Biotit napisał(a):
Związki miedzi zawsze są niebieskie.

Zbyt duże uproszczenie. Jeśli chodzi o zw. miedzi używane do oprysków to tak zawsze są niebieskie lub zielon-niebieskie. Inne związki już niekoniecznie :wink:

PostNapisane: niedziela, 28 marca 2021, 20:23 
czeladnik
czeladnik

kapitan napisał(a):
marek39 napisał(a):

... a może jakieś wiarygodne źródło na tą karencję. Ja wiem o 5 dniach karencji dla winorośli. Zródło: Załącznik nr 1 do decyzji MRiRW nr R - 434/2017d z dnia 25.08.2017 r. Kolega jest na tym forum raptem 3 m-ce i może nie wiedzieć, więc pozwolę sobie zwrócić uwagę, że dyskusja, o karencji Siarkolu toczy się tutaj już od kilkunastu lat. Warto się zapoznać.

Zupełnie niepotrzebna ta dyskusja. Karencja na siarkol wynosi 35 dni lub 56 dni w zależności od normy jaką chcesz zastosować. A normy są dwie bo w tej karencji nie chodzi o to, czy siarką się otrujesz czy nie, tylko o wykrywalność siarki w późniejszym winie. Jak będziesz mył owoce to pewnie te 5 dni wystarczy. I przypuszczam, że każdy z tych okresów karencji jest bardzo płynny, bo będzie zależeć od dawki siarki, pogody, czy padało, czy nie, jak bardzo się przykładasz do pryskania, czy dodajesz zwilżacza, wielkości owocu, im większa powierzchnia skorki, tym więcej siarki tam osiądzie, wiec to długa historia....
Źródło: artykuł Mazurka.
https://naszewinnice.pl/winnice-polskie ... ny-roslin/
Cytuj:
W trakcie eksperymentów zabiegi były prowadzone przy użyciu siarki pylistej i bardzo drobno rozdrobnionej siarki mikronizowanej w ilości od 2,69 do 5,38 kg/ha. Z podsumowania tych badań wynika, że bezpiecznym terminem ostatniego zabiegu, kiedy to podczas zbiorów stwierdza się poziom siarki niższy niż progowe 10 µg/g jest 35 dni. Dla uzyskania bardziej rygorystycznego poziomu 1 µg/g potrzeba już jednak, co najmniej 56 dni. Większe ryzyko pozostałości występuje, jeżeli do oprysków przed zbiorami używa się siarki mikronizowanej niż siarki pylistej.

PostNapisane: niedziela, 28 marca 2021, 21:50 
Ekspert
Ekspert

Lunarii napisał(a):
Problem polega na tym że to wczesne deserowki, a w etykietach są kosmiczne czasy karencji.
Co robić?

stan3c napisał(a):
Zupełnie niepotrzebna ta dyskusja.

Fakt, dyskusja dotyczy kilku krzewów odmian deserowych. Po umyciu grona można zjeść nie przejmując się badaniami naukowymi nad siarką.

PostNapisane: poniedziałek, 29 marca 2021, 13:24 
Kiper
Kiper

Najbardziej kluczowe są opryski przed i po kwitnieniu. Tak mi radzono i się u mnie sprawdziło.

PostNapisane: niedziela, 3 lipca 2022, 11:43 
czeladnik
czeladnik

Ja jak zwykle spóźniony. Choć w tym sezonie maczniak prawdziwy dostał 7 dni temu środkiem Kaptan. Widzę że liście od spodu są białe, czyli powtórka z zeszłego sezonu infekcja na całego. Co będzie najbardziej odpowiednie? U mnie bardzo późno wszystko wystartowało i jagody dopiero skończyły kwitnienie, są jak łebki od szpilek.

Reasumując tydzień temu był Kaptan, a teraz mogę jeszcze ostatni raz przywalić z grubej rury. W apteczce mam:

Amistar sc, Amistar opti, Topsin, Signum

Który środek będzie najskuteczniejszy na m.prawdziwego?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1