Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 00:43

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 23 marca 2021, 21:07 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 7 grudnia 2020, 16:44
Posty: 286
Lokalizacja: Skrzynice
kapitan napisał(a):
Proponuję Ci następujące rozwiązanie: w fazie gdy pąki będą pękały zrób oprysk Topsinem w stężeniu 0,2 %. Następny oprysk przeciw MP zrób zaraz po kwitnieniu 0,3 % siarkolem. Oprysk powtarzaj co 2-3 tyg do początku wybarwiania jagód. Jeżeli chcesz połaczyć ochronę przed MP i MRz to przed kwitnieniem wykonaj oprysk Miedzianem 0,5 %, a po kwitnieniu wykonuj opryski tak jak dla MP, ale połączonymi preparatami (Siarkol + Miedzian).

Ale czy to jest sposób na konserwację siarką wina??? siarkol ma 58 dni karencji dwa razy tyle co topsin który kumuluje się w owocach po zawiązaniu i to lipa i to lipa

_________________
przeniosłem się na wieś bo tu fajnie
Emeryt nic nie musi, emeryt może-powiedział ktoś Mądry


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 23 marca 2021, 21:44 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3287
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Kolega zdaje się uprawia deserówki, czyli raczej nie siarka w winie jest problemem.
Ponadto Kapitan nie proponuje też Topsinu w pełnym sezonie na masę zielonego, ale na początku, czyli całą winnicę opykasz "pół litrem" i malutkim opryskiwaczem. To raczej najbezpieczniejsze użycie Topsinu. Oprysk tak niewielki a do owocowania mega daleko. :wink:

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 23 marca 2021, 23:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5938
Lokalizacja: dolnośląskie
marek39 napisał(a):
Ale czy to jest sposób na konserwację siarką wina??? siarkol ma 58 dni karencji dwa razy tyle co topsin który kumuluje się w owocach po zawiązaniu i to lipa i to lipa


... a może jakieś wiarygodne źródło na tą karencję. Ja wiem o 5 dniach karencji dla winorośli. Zródło: Załącznik nr 1 do decyzji MRiRW nr R - 434/2017d z dnia 25.08.2017 r. Kolega jest na tym forum raptem 3 m-ce i może nie wiedzieć, więc pozwolę sobie zwrócić uwagę, że dyskusja, o karencji Siarkolu toczy się tutaj już od kilkunastu lat. Warto się zapoznać.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 24 marca 2021, 09:57 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 7 grudnia 2020, 16:44
Posty: 286
Lokalizacja: Skrzynice
Na forum 3 miesiące bo czas na pytania ale czytam tu i korzystam od 2 lat
To też czytam bo nie używałem jeszcze
https://sklepdlaogrodu.pl/pl/p/Siarkol- ... gIlzPD_BwE
Okres karencji w zależności od gruby roślin wynosi:
ogórek, dynia, cukinia, kabaczek, pomidor – 3 dni,
jabłoń, grusza, porzeczka, agrest, malina, borówka, truskawka, marchew, pietruszka, kapusta, kapusta, sałata, rzodkiewka, groch, bób, zioła – 7 dni,
burak, brzoskwinia, śliwa – 14 dni,
winorośl – 56 dni,
rośliny ozdobne – nie dotyczy.

OK dobra przyłapaliście mnie Siarkol 800SC różni się od Siarkol 80 WP

Okres karencji w zależności od gruby roślin wynosi:
ogórek, dynia, cukinia, kabaczek, pomidor – 3 dni,
jabłoń, grusza, porzeczka, agrest, malina, borówka, truskawka, marchew, pietruszka, kapusta, kapusta, sałata, rzodkiewka, groch, bób, zioła – 7 dni,
burak, brzoskwinia, śliwa – 14 dni,
winorośl – 5 dni,
rośliny ozdobne – nie dotyczy.

_________________
przeniosłem się na wieś bo tu fajnie
Emeryt nic nie musi, emeryt może-powiedział ktoś Mądry


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 24 marca 2021, 16:05 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3287
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Podejrzewam, że tak drastyczne różnice w długości karencji na etykietkach wynikają z przeznaczenia owoców: do jedzenia (raczej się owoce dodatkowo myje) i na wino (zabija drożdże, które są bardziej wrażliwe od "dwunożnych żarłoków" :wink: ).

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 24 marca 2021, 17:00 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 7 grudnia 2020, 16:44
Posty: 286
Lokalizacja: Skrzynice
Być może ale używając nazwy produktu po 15 latach na forum trzeba pamietać że czytają go ci 3-miesieczni :oops:

_________________
przeniosłem się na wieś bo tu fajnie
Emeryt nic nie musi, emeryt może-powiedział ktoś Mądry


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 25 marca 2021, 07:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Promyliłeś adres z takimi uwagami.

Wg prawa to producent siarkolu powinien w etykiecie uwzględnić takie różnice w karencjach z wyraźnym rozróżnieniem przeznaczenia owoców. W końcu bierze kasę za dany produkt. Sprzedawca też ponosi odpowiedzialność za to, co sprzedaje.

...a nie my, maluczcy, mamy o tym informować.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 25 marca 2021, 08:12 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): piątek, 14 sierpnia 2020, 14:23
Posty: 79
Lokalizacja: W-wa
Cześć
Na stronie www.gov.pl, (można wpisać dodatkowo nazwę poszukiwanego środka), są etykiety środków, które zostały dopuszczone do obrotu w Polsce.
Myślę, że więcej szczegółów nie da się znaleźć.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 25 marca 2021, 08:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5938
Lokalizacja: dolnośląskie
Nie chcę dyskutować z informacjami na etykietach, a o tak sprzecznych jak w tym przypadku mam wyrobiony swój pogląd. Napiszę tylko, że od lat stosuję Siarkol 80 WP i od lat robię z odmian chronionych tym środkiem, wina. Nigdy nie miałem problemów z drożdżami. Oczywiście nikomu nie polecam robienia wina z widocznymi śladami środka na jagodach, ale nie należy bać się stosować Siarkol. Jest to środek dopuszczony w uprawach ekologicznych, więc trudno o skuteczniejszy i jednocześnie bezpieczniejszy. Chyba, że woda z cynamonem, jak to ktoś niedawno pisał :).

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 27 marca 2021, 22:24 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 10 grudnia 2009, 01:00
Posty: 33
Lokalizacja: Warszawa
Związki miedzi zawsze są niebieskie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 28 marca 2021, 13:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
Biotit napisał(a):
Związki miedzi zawsze są niebieskie.


Zbyt duże uproszczenie. Jeśli chodzi o zw. miedzi używane do oprysków to tak zawsze są niebieskie lub zielon-niebieskie. Inne związki już niekoniecznie :wink:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 28 marca 2021, 20:23 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 6 maja 2018, 23:52
Posty: 148
Lokalizacja: Warszawa
kapitan napisał(a):
marek39 napisał(a):
Ale czy to jest sposób na konserwację siarką wina??? siarkol ma 58 dni karencji dwa razy tyle co topsin który kumuluje się w owocach po zawiązaniu i to lipa i to lipa


... a może jakieś wiarygodne źródło na tą karencję. Ja wiem o 5 dniach karencji dla winorośli. Zródło: Załącznik nr 1 do decyzji MRiRW nr R - 434/2017d z dnia 25.08.2017 r. Kolega jest na tym forum raptem 3 m-ce i może nie wiedzieć, więc pozwolę sobie zwrócić uwagę, że dyskusja, o karencji Siarkolu toczy się tutaj już od kilkunastu lat. Warto się zapoznać.

Zupełnie niepotrzebna ta dyskusja. Karencja na siarkol wynosi 35 dni lub 56 dni w zależności od normy jaką chcesz zastosować. A normy są dwie bo w tej karencji nie chodzi o to, czy siarką się otrujesz czy nie, tylko o wykrywalność siarki w późniejszym winie. Jak będziesz mył owoce to pewnie te 5 dni wystarczy. I przypuszczam, że każdy z tych okresów karencji jest bardzo płynny, bo będzie zależeć od dawki siarki, pogody, czy padało, czy nie, jak bardzo się przykładasz do pryskania, czy dodajesz zwilżacza, wielkości owocu, im większa powierzchnia skorki, tym więcej siarki tam osiądzie, wiec to długa historia....
Źródło: artykuł Mazurka.
https://naszewinnice.pl/winnice-polskie ... ny-roslin/
Cytuj:
W trakcie eksperymentów zabiegi były prowadzone przy użyciu siarki pylistej i bardzo drobno rozdrobnionej siarki mikronizowanej w ilości od 2,69 do 5,38 kg/ha. Z podsumowania tych badań wynika, że bezpiecznym terminem ostatniego zabiegu, kiedy to podczas zbiorów stwierdza się poziom siarki niższy niż progowe 10 µg/g jest 35 dni. Dla uzyskania bardziej rygorystycznego poziomu 1 µg/g potrzeba już jednak, co najmniej 56 dni. Większe ryzyko pozostałości występuje, jeżeli do oprysków przed zbiorami używa się siarki mikronizowanej niż siarki pylistej.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 28 marca 2021, 21:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5938
Lokalizacja: dolnośląskie
Lunarii napisał(a):
Problem polega na tym że to wczesne deserowki, a w etykietach są kosmiczne czasy karencji.
Co robić?



stan3c napisał(a):
Zupełnie niepotrzebna ta dyskusja.


Fakt, dyskusja dotyczy kilku krzewów odmian deserowych. Po umyciu grona można zjeść nie przejmując się badaniami naukowymi nad siarką.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 29 marca 2021, 13:24 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 października 2017, 20:40
Posty: 545
Lokalizacja: POW Poznańska Wyspa Toskanii
Najbardziej kluczowe są opryski przed i po kwitnieniu. Tak mi radzono i się u mnie sprawdziło.

_________________
Pozdrawiam, Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 lipca 2022, 11:43 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 12 kwietnia 2013, 12:51
Posty: 102
Lokalizacja: Łódzkie
Ja jak zwykle spóźniony. Choć w tym sezonie maczniak prawdziwy dostał 7 dni temu środkiem Kaptan. Widzę że liście od spodu są białe, czyli powtórka z zeszłego sezonu infekcja na całego. Co będzie najbardziej odpowiednie? U mnie bardzo późno wszystko wystartowało i jagody dopiero skończyły kwitnienie, są jak łebki od szpilek.

Reasumując tydzień temu był Kaptan, a teraz mogę jeszcze ostatni raz przywalić z grubej rury. W apteczce mam:

Amistar sc, Amistar opti, Topsin, Signum

Który środek będzie najskuteczniejszy na m.prawdziwego?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO