Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 05:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 19 maja 2013, 00:21 
Ekspert
Ekspert

Moja Nadieżda też chyba podpada pod tą dyskusję. Tylko, że u mnie te liście takie blade jeszcze jakby im po prostu azotu brakowało. Po sąsiedzku inne krzewy OK.
Czy to może być ta Phyllocoptes ?

Załączniki:
NadieżdaAZOS600.JPG
NadieżdaAZOS600.JPG [ 113.63 KiB | Przeglądane 1721 razy ]

PostNapisane: niedziela, 19 maja 2013, 12:54 
Kiper
Kiper

Jak by ktoś popatrzył na kalendarz oprysków albo co potrzebują liście w pierwszej fazie
wzrostu to by się zastanowił po co zalecają żelazo.

PostNapisane: niedziela, 19 maja 2013, 13:45 
przedszkolak
przedszkolak

georg napisał(a):
http://www.google.de/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CC8QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.rwz.de%2Ffileadmin%2Ffiles%2Fpflanzen%2Fweinbau%2F2013_spritzplan_rheinh.pdf&ei=nL2YUdulAsOM4AS1zIH4CA&usg=AFQjCNFAXnTynzlaBT2VWjPVYmfv9_UNQQ&sig2=e0FV2JHAsH2zLVU9_dAadw&bvm=bv.46751780,d.bGE

A może jest taka strona po polsku? albo coś w tym stylu ,nie z tego nie wiem.

PostNapisane: poniedziałek, 20 maja 2013, 00:19 
Ekspert
Ekspert

alkor napisał(a):
A może zorganizuj jakiś mikroskop. Sporo krzewów. Gra jest warta świeczki żeby to sprawdzić. Zbadanie choćby zgrubne pH jak radzi Piotr, też nie powinno być kłopotliwe. U mnie Solaris też ma trochę wywinięte młode liście do góry, ale nie tak bardzo. Stasze wyglądają normalnie.
Na ostatnim zdjęciu wydaje się, jakby "zeszłoroczna kora" jakaś czarniawa była miejscami. Miałeś problemy z prawdziwym w zeszłym roku?
Jak tak, to poczytaj o "Flag shoots". Bynajmniej nie chcę Cię odciągnąć od oprysku, ale poczytać czy sprawdzić pH nie zaszkodzi.

Obrazek

Obrazek
(http://www.winetitles.com/diagnosis/details.asp?view=24)

Wstrzymywałem się trochę z odpowiedzią śledząc rozwój moich dwóch sześcioletnich Solarisów w tym sezonie. Otóż już trzeci rok z kolei rozwijają się w ten sam sposób z objawami przypominającymi Flag Shoots i inwazję Phyllocoptes razem wzięte. Kilkanaście liści dokładnie sprawdziłem pod mikroskopem, absolutnie nic tam nie ma, mączniak prawdziwy również nigdy na Solarisach nie wystąpił, zresztą pozostałe krzewy rosną całkiem normalnie. Kłopot jest tylko z tymi dwoma. Są pod specjalnym nadzorem, ponieważ podejrzewam zawirusowanie, międzywęźla są krótkie, latorośle nie dorastają do metra, liczne pasierby, czyli ogólnie krzewy przyjmują miotlasty wygląd. Owocują, ale grona są dużo mniejsze od standardowych. Dlatego radzę uważać i zachować środki ostrożności w przypadku wystąpienia takich objawów.

PostNapisane: poniedziałek, 20 maja 2013, 07:33 
Ekspert
Ekspert

olmek napisał(a):
zresztą pozostałe krzewy rosną całkiem normalnie

Pozostałe Solarisy czy pozostałe innych odmian. Nie wiem po prostu czy masz więcej Solarisów i czy wszystkie z tego samego źródła.
Ja kupiłem jeden do testów na wiosnę w tamtym roku w e-sadzonka i rósł potężnie. Ale teraz na wiosnę go korekcyjne skróciłem do pół metra i płacz zalał tak pąki (pionowa łoza) że dopiero teraz startuje. Ale objawy też ma takie jak tu opisywane. Z tym, że ja to wiązałem z zalanymi pąkami.

PostNapisane: poniedziałek, 20 maja 2013, 08:09 
Ekspert
Ekspert

Fakt, trochę to było niejednoznaczne, ale oczywiście na myśli miałem pozostałe Solarisy, wszystkie z jednego źródła.

PostNapisane: poniedziałek, 20 maja 2013, 08:14 
Ekspert
Ekspert

To ile już mamy możliwych przyczyn deformacji pędów: herbicydy, przędziorki, Phyllocoptes Vitis, poparzenia słoneczne, Flag shoots, wirusy, niedobór boru. Przyczyna też nie musi być jedna i mamy łamigłówkę.

U mnie natomiast skarłowaciałe pędy występują na krzewach które najbardziej oberwały mrozem po korzeniach w zeszłym roku. Korzenie nie dają rady zaspokoić potrzeb młodych pędów. Układ ich w winnicy jest przypadkowy i bardziej zależy od odmiany. Często na krzewie jest kilka normalnych latorośli, a pozostałe nie rosną. Przekopywałem kilka starszych krzewów i niektóre mają bardzo słabe korzenie, większość to niestety świeżo wyrosłe korzonki tuż pod powierzchnią. Dobrze że ta zima była łaskawa bo by mogły do wiosny w ogóle nie dociągnąć.

PostNapisane: poniedziałek, 27 maja 2013, 09:13 
nowicjusz
nowicjusz

a wracając do meritum sprawy - czyli do Phyllocoptes Vitis - czym to choler...two zwalczyc?
ja pryskalem magusem, decisem , envidorem i nic. No i tak sie zastanawiam czy to nie czasem flag shoots - hmmm prysne dithane (bo pogoda sprzyja rozwojowi grzybkow).
Nie moge nigdzie dostać talstara -wycofali juz go? co jest jego zamiennikiem?

PostNapisane: poniedziałek, 27 maja 2013, 09:32 
Ekspert
Ekspert

Matii napisał(a):
Nie moge nigdzie dostać talstara -wycofali juz go?

http://sklepogrodnik.pl/talstar-100-ec-100ml.html

PostNapisane: poniedziałek, 27 maja 2013, 10:01 
nowicjusz
nowicjusz

Talstar 100 EC (100ml)
Producent: SUMIN
Kategoria:Chemia ogrodowa ? Owadobójcze
Waga:0.25 kg
Dostępność: Brak

Więc nie bardzo, byłem przed chwila w hurtowni ogrodniczej - kobieta powiedziała mi ze talstar został wycofany

PostNapisane: poniedziałek, 27 maja 2013, 11:15 
Ekspert
Ekspert

Matii napisał(a):
a wracając do meritum sprawy - czyli do Phyllocoptes Vitis - czym to choler...two zwalczyc?
ja pryskalem magusem, decisem , envidorem i nic. No i tak sie zastanawiam czy to nie czasem flag shoots - hmmm prysne dithane (bo pogoda sprzyja rozwojowi grzybkow).
Nie moge nigdzie dostać talstara -wycofali juz go? co jest jego zamiennikiem?

Włosy się jeżą na głowie jak się czyta takie rzeczy! magusem, decisem , envidorem a jak się znajdzie to jeszcze talstarem. Później chwila refleksji. A może to flag shoots - trzeba prysnąć dithane :shock:
Wiem, źle to zrozumiałem, z opryskiem dithane to chodziło o rzekomego.
Ale temperatury niskie, nocami spadają dużo poniżej 10'C i że niby to sprzyja rzekomemu?!
Czytam różne tematy widzę że byle kropka się pojawi na listku zaraz wszyscy lecą z pacyfikować winnice całą chemią jaką mają pod ręką nie zastanawiając się głębiej przeciwko czemu, czym i po co walczą.

To taki sowiecki nalot dywanowy. "Może coś tam jest? Zrobimy nalot dywanowy. Może w coś trafimy! A jak nie ma wroga, to zniszczymy 2 miasta i 7 wsi. Cel uświęca środki!"

Jestem przeciwnikiem zarówno bezmyślnego topienia winnicy w chemikaliach, jak i pseudoekologicznego niepryskania niczym.
Skrajne rozwiązania często nie są najlepsze. Opierając się na wiedzy, zdrowym rozsądku, obserwacji warunków atmosferycznych, fizjologii patogenów można szukać złotego środka. Każdy rok jest inny jeśli chodzi o presję patogenów
Mam około 150 odmian i jakoś radzę sobie bez miedzianu, SNL, gfosadu i większości pestycydów.

PostNapisane: poniedziałek, 27 maja 2013, 11:37 
nowicjusz
nowicjusz

Kolego chyba Cie trochę poniosło...
Może nie jestem ekspertem tak jak Ty,ale nie jestem aż tak zielony w tych sprawach,
Naprawde sporo czasu spędziłem na analizowaniu tej choroby, przegladalem zdjecia podobnych chorób prześledziłem kilka for (nie chcialem sie tutaj o tym rozpisywać, ale chyba musze....), winorośli nie choduje od roku.
Jak Ekspercie zapewno wiesz, zeby miec cos ze zbiorów, trzeba szybko reagować. Moje krzaki mam przymulone już ok 2 tyg (jeszcze tydz. temu bylo bardzo cieplo i wilgotno - wiec idealne warunki dla maczniaka) kwiatostany w wiekszosci juz pewno szlak trafił. Pierwsza weryfikacja to wlasnie przedziorek i dlatego byly opryski envidorem i magusem, ale skoro nie pomogly to cos na rzeczy musi byc i nie mam zamiaru na to patrzeć! i tak - bede dalej pryskał chemia (czy Ci sie to podoba czy nie) żeby te ..... szkodniki wytępić (jezeli chodzi o maczniaka to widzie symptony na innych krzakch)
btw. NIem mam winnicy z 200-300 krzakami (gora 15) wiec mozesz spac spokojnie - świat nie zginie.
Pisząc na forum szukam odpowiedzi i pomocy a nie moralizatorskich wywodów.

PostNapisane: poniedziałek, 27 maja 2013, 15:43 
Ekspert
Ekspert

alkor napisał(a):
Ale temperatury niskie, nocami spadają dużo poniżej 10'C i że niby to sprzyja rzekomemu?!

Michał, Ty akurat jesteś zwolennikiem strategii poinfekcyjnej. Trzeba pamiętać, że pomimo nie wystąpienia idealnych warunków rozwoju zarodników, mimo wszystko rozwijają się, wolniej, ale jednak. Nie chcąc dopuścić do infekcji pierwotnej, opryski profilaktyczne (Dithane) są jak najbardziej wskazane.

Matii, jeżeli rzeczywiście masz inwazję Phyllocoptes Vitis, to zabiegi popularnymi akarycydami mogą być mało skuteczne. Siarka elementarna (3%), wielosiarczki w fazie przed pękaniem pąków oraz systematyczna ochrona przeciwko m. prawdziwemu równiez za pomocą siarki elementarnej (0,3%) przynoszą najlepsze rezultaty. Preparaty olejowe również powinny znacznie ograniczyć populację.

P.S. Proszę, byście się zbytnio nie nakręcali.

PostNapisane: poniedziałek, 27 maja 2013, 15:48 
Ekspert
Ekspert

Byłoby dobrze gdyby matti pokazał zdjęcia. Nie tylko liści ale także całych krzewów, tych z problemami.

Tak czy inaczej Michał ma rację. Nie należy walić czym popadnie jeśli diagnoza jest wątpliwa lub nie ma jej wcale. Jestem ostatnio mocno najeżony na bezmyślne opryski. U mnie we wsi rolnikowi który miał jeszcze 3 lata temu 18 rodzin pszczelich zostały tylko 2 (dwie), resztę szlag trafił z nieznanego powodu.

PostNapisane: poniedziałek, 27 maja 2013, 16:51 
Ekspert
Ekspert

DW napisał(a):
Zaciekawiło mnie jak można by przetłumaczyć na polski słowacką nazwę tego szkodnika Halkovec vinicovy. Słownik internetowy nic nie znalazł jako halkovec ale zapodałem halko i tu bingo: halko znaczy chalkopiryt, dość powszechny minerał o charakterystycznej miedzianej barwie. Ale dlaczego słowacy skojarzyli roztocza z miedzią ? Może z powodu miedzianego zabarwienia liści wywoływanego przez Halkovca vinicovego (patrz link powyżej, str. 27) ?

Proponuję zatem polską nazwę: Miedzianik winnicowy.

Sprawa Calepitrimerusa powróciła w pokrewnym temacie. Może by tak zintegrować te dwa wątki ?

Mam w końcu dobrą nazwa dla Calepitrimerus vitis: pordzewiacz winoroślowy (ang. grape rust mite) analogicznie do dobrze u nas znanego pordzewiacza jabłoniowego (and. apple rust mite).

Do zwalczania mogę polecić Koromite - przetestowałem u siebie. Ważne żeby zwalczać długo przed kwitnieniem ze względu na pszczoły.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1