Arturro napisał(a):
DW napisał(a):
Myślę, że to co pokazałeś to są jednak deformacje wywołane przez herbicydy lub inną chemię.
I byłbym skłonny przyznać rację tej teorii Danielu, gdyby nie... solaris rósł w środkowych rzędach i ani rzędy po lewej ani po prawej nie wykazują śladów deformacji
Tzn, uważasz, że roztocza działają selektywnie. To prawda. Faktycznie, niektóre odmiany są bardziej atakowane niż inne.
Problem w tym, że to samo zachodzi w przypadku środków ochrony roślin. One również działają selektywnie, różne odmiany różnie na nie reagują. Co do herbicydów to oczywiście pewności nie ma, napisałem zresztą, że może chodzić o inną chemię. Może to być Amistar, oleje parafinowe, cokolwiek. Jeśli niczym nie "chroniłeś" swojej winnicy przed pojawieniem się tych deformacji to znaczyłoby, że może chodzić o dryft tych środków z sąsiednich pól. Z dryftem środków chemicznych jest tak samo jak z dryftem przymrozków, nigdy nie wiesz dlaczego to wymarzło a tamto, 2 metry dalej, nie wymarzło.
Arturro napisał(a):
DW napisał(a):
Dodatkowo, takie pozwijane liście są jakby podsuszone, co łatwo jest sprawdzić dotykiem.
Wiem doskonale jak zachowują się winorośle po herbicydach w ubiegłym roku załatwiłem ze 200 szt. Te nie są podsuszone są jak skrzyp żywe ale takie krzemionkowe twarde
Chodzi dokładnie o to samo tylko inaczej to opisujemy.
DW napisał(a):
... te pozwijane i pozamykane liście to typowy objaw działania herbicydu (na pewno nie jest to 2,4-D bo on daje inne odkształcenia). Dodatkowo, takie pozwijane liście są jakby podsuszone, co łatwo jest sprawdzić dotykiem.
Znalazłem w sieci trochę zdjęć identycznych objawów, głównie w publikacjach poświęconym uszkodzeniom herbicydowym.
Generalnie przypisuje się je działaniu dicamby (dikamby). Mamy w kraju kilka zarejestrowanych środków na bazie tej substancji, zatem zupełnie możliwe, że to właśnie dikamba "zainfekowała" sadzonki Artura. Zatem nie tylko mikroskop byłby tu potrzebny, jakaś analityka chemiczna również.
Jedne z lepszych zdjęć są tutaj:
http://northerngrapesproject.org/wp-con ... tation.pdf