Teraz jest wtorek, 30 grudnia 2025, 05:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 27 maja 2011, 23:15 
Ekspert
Ekspert

olmek napisał(a):
alkor napisał(a):
Ktoś w końcu stosował te oleje parafinowe, Promanal itp? Chodzi mi głównie o tych co mieli wcześniej problemy z Calipitrimerus vitis. Jakie rezultaty?
Zastosowałem jeden oprysk Promanalem w pierwszej dekadzie kwietnia. Objawów żerowania roztoczy nie widać, jednak na ten stan mogły mieć wpływ również inne czynniki - w zeszłym sezonie najbardziej porażone pędy usunąłem i spaliłem, później dwukrotnie pryskałem Magusem.

Dzięki Kuba!
To trochę z innego tematu, ale chyba tu będzie lepiej pasować bo na oleje parafinowe trochę za późno.
Wspominałeś też o środku Envidor 240 SC, co w sumie przeszło bez echa, ale poczytałem sobie i wydaje mi się że to chyba jeden z najlepszych środków na roztocza. W krajach winiarskich zarejestrowany jest do zwalczania Calipitrimerus vitis na winorośli. W Polsce jest w sprzedaży, ale nie znalazłem w mniejszych opakowaniach, a cena za 1l jest dość wysoka :?
Bezpieczny środek kontaktowy skutecznie działający do 12 tygodni?! Tylko gdzie to kupić?
http://www.techagra.com/news_shw.php?id=4730
http://www.sklep.rudnik.agro.pl/www.skl ... -SC-1L/302

PostNapisane: poniedziałek, 30 maja 2011, 10:58 
Ekspert
Ekspert

alkor napisał(a):

Bezpieczny środek kontaktowy skutecznie działający do 12 tygodni?! Tylko gdzie to kupić?

Na temat bezpieczństwa stosowania Envidoru sa różne poglądy. Np.: http://free4web.pl/3/2,92259,225699,795 ... hread.html

PostNapisane: wtorek, 19 czerwca 2012, 14:06 
Kiper
Kiper

alkor napisał(a):
olmek napisał(a):
alkor napisał(a):
Ktoś w końcu stosował te oleje parafinowe, Promanal itp? Chodzi mi głównie o tych co mieli wcześniej problemy z Calipitrimerus vitis. Jakie rezultaty?
Zastosowałem jeden oprysk Promanalem w pierwszej dekadzie kwietnia. Objawów żerowania roztoczy nie widać, jednak na ten stan mogły mieć wpływ również inne czynniki - w zeszłym sezonie najbardziej porażone pędy usunąłem i spaliłem, później dwukrotnie pryskałem Magusem.

Dzięki Kuba!
To trochę z innego tematu, ale chyba tu będzie lepiej pasować bo na oleje parafinowe trochę za późno.
Wspominałeś też o środku Envidor 240 SC, co w sumie przeszło bez echa, ale poczytałem sobie i wydaje mi się że to chyba jeden z najlepszych środków na roztocza. W krajach winiarskich zarejestrowany jest do zwalczania Calipitrimerus vitis na winorośli. W Polsce jest w sprzedaży, ale nie znalazłem w mniejszych opakowaniach, a cena za 1l jest dość wysoka :?
http://www.techagra.com/news_shw.php?id=4730
http://www.sklep.rudnik.agro.pl/www.skl ... -SC-1L/302

Tak a propos tutaj sprzedają w 15ml opakowaniach http://www.floks.pl/envidor-240sc-zwalcza-przedziorki-15ml-bayer,id839.html.

PostNapisane: niedziela, 12 maja 2013, 13:19 
mistrz
mistrz

Phyllocoptes Vitis , czy i mnie to dopadło :?:
objawy pojawiły się na 100% krzewów solarisa
Obrazek
Obrazek
Obrazek
i na większości Sibery jak również na pojedynczych egzemplarzach Jutrzenki
Obrazek
Obrazek

Z pewnością nie są to uszkodzenia herbicydowe ani susza
PawelL napisał(a):
Dostałem jednak ostrzeżenie z dobrze poinformowanego źródła by baaaaaardzo uważać na ten "Bi 58 NOWY". Straszny syf, faktycznie chyba tak jest, śmierdzi też bardzo. Prysnąłem przy okazji kilka róż. Po godzinie nie było nawet śladu mszyc, gołe łodygi.

więc BI 58 nie chciałbym używać. Mam b. dużą ilość naszej biedronki w tym roku więc nie chciałbym jej ubić.
Proszę o sugestie

PostNapisane: niedziela, 12 maja 2013, 13:47 
Ekspert
Ekspert

Nie wiem czy Solaris nie ma tak specyficznego rozwoju a mam go 3 rok więc nie jestem piewien. Tak czy inaczej u mnie wygląda tak samo a później wielkie piękne liście.

PostNapisane: niedziela, 12 maja 2013, 13:55 
Ekspert
Ekspert

Nie jest to przypadkiem efekt nadmiernych opadów i utrzymującej się wysokiej wilgotności gleby?

PostNapisane: niedziela, 12 maja 2013, 13:56 
Ekspert
Ekspert

Arturro napisał(a):
Phyllocoptes Vitis , czy i mnie to dopadło :?:
objawy pojawiły się na 100% krzewów solarisa

2 lata temu też załatwiły mi Solarisa. Pryskaj niezwłocznie. Za chwilę dobiorą się (jeśli już tego nie zrobiły) do kwiatostanów i będzie po zawodach. Do wyboru masz Magus, Nissorun, Omite i parę innych.

PostNapisane: niedziela, 12 maja 2013, 16:14 
mistrz
mistrz

kapitan napisał(a):
Nie jest to przypadkiem efekt nadmiernych opadów i utrzymującej się wysokiej wilgotności gleby?

Na pewno nie Piotrze, ostatnio dzeszcz miałem ok. 10-12 dni temu a gleba u mnie to piaseczek także przelanie nie grozi :D
Misza napisał(a):
2 lata temu też załatwiły mi Solarisa. Pryskaj niezwłocznie. Za chwilę dobiorą się (jeśli już tego nie zrobiły) do kwiatostanów i będzie po zawodach. Do wyboru masz Magus, Nissorun, Omite i parę innych.

Dzięki za szybką reakcję. Mietek podpowiedz jeszcze czy jechać po całości czy ograniczyć się do tych 400-500 zainfekowanych :?:
Cały czas czepiam się tych biedronek których mi szkoda a mogą się jeszcze w tym roku przydać :roll:

PostNapisane: niedziela, 12 maja 2013, 17:01 
Ekspert
Ekspert

Żeby skutecznie zwalczać to trzeba jechać całość. To że ich nie widać na innych krzewach to wcale nie znaczy, że ich tam nie ma.

PostNapisane: niedziela, 12 maja 2013, 17:10 
mistrz
mistrz

Jeszcze raz dzięki za porady. Jutro od rana maska na twarz i "kill him" :lol:

PostNapisane: niedziela, 12 maja 2013, 18:59 
Ekspert
Ekspert

Sądząc po tym co rośnie pod Twoimi krzewami (skrzyp) to trzeba by się zainteresować glebą, a w szczególności jej odczynem.

PostNapisane: niedziela, 12 maja 2013, 19:13 
Kiper
Kiper

Identyczne problemy miałem w tamtym roku, w tym roku nie.Jedynie co mogło prawdopodobnie
pomogło mogło być: Zrobiłem oprysk przed rozbiciem pąków.Olej rzepakowy-pokleił,siarkol-popalił
i coś na przędziorki.Rękawice skórzane i luźną korę z sztamów po usuwałem.
W tamtym roku nowy Aloszenin mizerny musiał od nowa startować,teraz zdrowy przyrost
dwóch pędów ponad 30 cm,

PostNapisane: niedziela, 12 maja 2013, 19:15 
Ekspert
Ekspert

A może zorganizuj jakiś mikroskop. Sporo krzewów. Gra jest warta świeczki żeby to sprawdzić. Zbadanie choćby zgrubne pH jak radzi Piotr, też nie powinno być kłopotliwe. U mnie Solaris też ma trochę wywinięte młode liście do góry, ale nie tak bardzo. Stasze wyglądają normalnie.
Na ostatnim zdjęciu wydaje się, jakby "zeszłoroczna kora" jakaś czarniawa była miejscami. Miałeś problemy z prawdziwym w zeszłym roku?
Jak tak, to poczytaj o "Flag shoots". Bynajmniej nie chcę Cię odciągnąć od oprysku, ale poczytać czy sprawdzić pH nie zaszkodzi.

Obrazek

Obrazek
(http://www.winetitles.com/diagnosis/details.asp?view=24)

PostNapisane: niedziela, 12 maja 2013, 21:14 
mistrz
mistrz

kapitan napisał(a):
Sądząc po tym co rośnie pod Twoimi krzewami (skrzyp) to trzeba by się zainteresować glebą, a w szczególności jej odczynem.

Gleba jest zanalizowana już 2-krotnie w pełnym zakresie z makro i mikro. Po zakupie raz i po zabiegach agrotechnicznych dwa tj. wapnowanie, kreda, dolomit, obornik i ponad tona mineralnych. Oczywiście nie wszystko na raz :lol: Nie wierzę w zależności roślina - gleba (chodzi o skrzyp) rośnie na hałdzie nierozsianego wapna.
Jak wspomniałem co do gleby obecnie jak na mineralną lekką nie mam zastrzeżeń jest pH blisko 6 a w zasadzie cała literatura podaje, że pow 6 nie powinno się jej podciągać.
alkor napisał(a):
Na ostatnim zdjęciu wydaje się, jakby "zeszłoroczna kora" jakaś czarniawa była miejscami. Miałeś problemy z prawdziwym w zeszłym roku?

Nie. W ubiegłym roku miałem wzorcowo, żadnych plag egipskich :lol:

PostNapisane: poniedziałek, 13 maja 2013, 19:13 
Kiper
Kiper

alkor napisał(a):
A może zorganizuj jakiś mikroskop. Sporo krzewów. Gra jest warta świeczki żeby to sprawdzić. Zbadanie choćby zgrubne pH jak radzi Piotr, też nie powinno być kłopotliwe. U mnie Solaris też ma trochę wywinięte młode liście do góry, ale nie tak bardzo. Stasze wyglądają normalnie.
Jak tak, to poczytaj o "Flag shoots". Bynajmniej nie chcę Cię odciągnąć od oprysku, ale poczytać czy sprawdzić pH nie zaszkodzi.
--- foto---

Wielkie podziękowanie dla Michała,przeczytałem te - Flag shoots- i po wielkich przemyśleniach
i po popatrzeniu moich zdjęć z tamtego roku dochodzę do wniosku że to raczej nic wspólnego
z przędziorkami nie miało tylko z przewlekłym niedostatecznym zwalczaniem mącz.prawdziwego
w tamtym roku który bardzo dobrze przezimuje w pąkach i pod korą, a z rozbiciem pąków przy
sprzyjającej pogodzie po uszkadza młode przyrosty,tak u kolegi na zdjęciach.
Opisują tam w tych artykułach że opryski,olejowe,wodą utlenioną,siarkolem i kalikarbonatem
tylko sporadycznie pomagają ale nie zabezpieczają,tylko jakieś głęboko wchłaniające ś.o.r.
Jedno co mnie nurtuje po zerwaniu winogron na jesień,nie byłoby lepiej po odcinać
resztę liści po to aby kolejnych infekcji jesiennych uniknąć.
Tak również dla tych co nie są specjalistami w zwalczaniu mączniaków bardzo sensowne jest
na wiosnę usuwanie ręczne starej kory pod którą najwięcej mączniaków przezimuje i potem
oprysk olejowo-siarkowy.
pozdrawiam serdecznie
georg

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1