Teraz jest piątek, 26 grudnia 2025, 10:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 sierpnia 2008, 17:23 
nowicjusz
nowicjusz

W mojej szopie na narzędzia osy rokrocznie robią sobie gniazdo. W tym roku po raz pierwszy zastawiłem 3 pułapki, na drodze przelotu, z różną zawartością, coby przetestować skuteczność. W cuglach wygrały nadpsute owoce, potem piwo z cukrem, na końcu sam cukier z wodą. Po miesiącu ruch powietrzny do gniazda ustał całkowicie!

Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 sierpnia 2008, 20:14 
nowicjusz
nowicjusz

Testowalem w tym roku rozne mikstury do pułapek.

Jako wabik na osy u mnie zdecydowanie najlepsze okazało się słodziutkie piwo dla pań - czyli "Karmi".

Coz - jakby nie bylo "osa" jest rodzaju żeńskiego... :lol:

Zadna woda z cukrem, piwo (Tyskie) słodzone, czy nawet płyn Brosa do pułapek... - do tego przychodziły głównie muchy i muszki.

/Rafal.

pite w swoim czasie i z umiarkowaniem. (Syr, 31:28)

Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 sierpnia 2008, 20:48 
Ekspert
Ekspert

[quote="green12"]Testowalem w tym roku rozne mikstury do pułapek.

Jako wabik na osy u mnie zdecydowanie najlepsze okazało się słodziutkie piwo dla pań - czyli "Karmi".

Coz - jakby nie bylo "osa" jest rodzaju żeńskiego... :lol:

Zadna woda z cukrem, piwo (Tyskie) słodzone, czy nawet płyn Brosa do pułapek... - do tego przychodziły głównie muchy i muszki.

/Rafal.

Karmi jest ohydne. Nie wiem, jak osy mogą to pić :wink:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 sierpnia 2008, 21:37 
nowicjusz
nowicjusz

A nie macie świadomości, że zabijacie mnóstwo żywych istot.
Z ptakami już nie jest tak łatwo, bo zabić kilkadziesiąt osobników (nawet jeżeli są to znienawidzone szpaki), to już nie jest tak humanitarnie.
Może jednak popracować nad sposobami odstraszania.
Życie jest takie piękne.
Dla każdego.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 sierpnia 2008, 21:44 
Kiper
Kiper

Anatolu, ja jak widzę jak mi osy "łomocą" Awgustowskiego to ...życie nie jest już takie piękne :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 sierpnia 2008, 21:50 
nowicjusz
nowicjusz

[quote="Anatol"]A nie macie świadomości, że zabijacie mnóstwo żywych istot.
Z ptakami już nie jest tak łatwo, bo zabić kilkadziesiąt osobników (nawet jeżeli są to znienawidzone szpaki), to już nie jest tak humanitarnie.
Może jednak popracować nad sposobami odstraszania.
Życie jest takie piękne.
Dla każdego.

Sprawa jest bardziej skomplikowana. Przez sadzenie monokultury winorośli człowiek zaburzył równowage w przyrodzie. Tępienie os jest przywracaniem zaburzonej równowagi.
Ze szpakami podobnie. Gdyby nie plantacje owocowe nie byłoby takich hord tych ptaszysk.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 sierpnia 2008, 22:29 
nowicjusz
nowicjusz

Ze szpakami podobnie. Gdyby nie plantacje owocowe nie byłoby takich hord tych ptaszysk.

Pozwolę sobie nie zgodzić z tą tezą.
O sukcesie lęgowym szpaków (tak jak wszystkich ptaków) stanowią zasoby pokarmowe w okresie lęgowym. Dla szpaków w tym okresie są to różnego rodzaju owady (larwy, pędraki, owady dorosłe).
Naturalną strategią szpaków jest zbieranie się w stada. Poza okresem lęgowy jest to typowo stadny gatunek.
Pewnie, że łatwiej im jest zdobywać pożywienie, które jest pożywne, występuje w dużej ilości i jest łatwe do zdobycia, ale jeżeli tego nie mają, to przeszukują pola i łąki w poszukiwaniu owadów.
Tak sobie myślę, że jeżeli by zabezpieczyć uprawy, to może nie będą robiły takich szkód.
Dla młodych szpaków okresem krytycznym nie jest czas owocowania winorośli, tylko pierwsza zima. Nie ma żadnego znaczenia ile szpaki wmłócą różnego rodzaju owoców latem i jesienią. krytyczne dla nich będą: wędrówka jesienna, zima i wędrówka wiosenna.
Nie jestem nawiedzonym ekologie, sam mam niewielką winniczkę i w ubiegłym roku straciłem 2/3 zbiorów. W tym roku zjadły mi 90% czereśni i wiśni.
Trudno mi się jednak pogodzić z takim podejściem: zabijać, zabijać.
Pozdrawiam wszystkich[/list]

Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 sierpnia 2008, 23:47 
Ekspert
Ekspert

[quote="Anatol"]Ze szpakami podobnie. Gdyby nie plantacje owocowe nie byłoby takich hord tych ptaszysk.

Pozwolę sobie nie zgodzić z tą tezą.
O sukcesie lęgowym szpaków (tak jak wszystkich ptaków) stanowią zasoby pokarmowe w okresie lęgowym. Dla szpaków w tym okresie są to różnego rodzaju owady (larwy, pędraki, owady dorosłe).
Naturalną strategią szpaków jest zbieranie się w stada. Poza okresem lęgowy jest to typowo stadny gatunek.
Pewnie, że łatwiej im jest zdobywać pożywienie, które jest pożywne, występuje w dużej ilości i jest łatwe do zdobycia, ale jeżeli tego nie mają, to przeszukują pola i łąki w poszukiwaniu owadów.
Tak sobie myślę, że jeżeli by zabezpieczyć uprawy, to może nie będą robiły takich szkód.
Dla młodych szpaków okresem krytycznym nie jest czas owocowania winorośli, tylko pierwsza zima. Nie ma żadnego znaczenia ile szpaki wmłócą różnego rodzaju owoców latem i jesienią. krytyczne dla nich będą: wędrówka jesienna, zima i wędrówka wiosenna.
Nie jestem nawiedzonym ekologie, sam mam niewielką winniczkę i w ubiegłym roku straciłem 2/3 zbiorów. W tym roku zjadły mi 90% czereśni i wiśni.
Trudno mi się jednak pogodzić z takim podejściem: zabijać, zabijać.
Pozdrawiam wszystkich[/list]

Nareszcie jakiś rozsądny głos w tej sprawie.
Ptaki nie są problemem - wystarczą siatki.
Problemem są osy i szerszenie.
Ale z nimi trzeba walczyć wcześniej - gdy jest ich kilka(lub kilkanaście) w gnieździe (maj)
a nie w lipcu i sierpniu - gdy jest ich kilkaset lub więcej w gnieździe

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 sierpnia 2008, 05:16 
nowicjusz
nowicjusz

[quote="Anatol"]Pozwolę sobie nie zgodzić z tą tezą.

Dla terenów Polski naturalnymi biotopami są lasy i gdzieniegdzie stepy. Słyszał kto kiedy o stadach szpaków w lesie? Nie i nie usłyszy ani nie zobaczy. Taka ich masa pojawia się tylko dzieki łatwo dostępnemu pokarmowi w okresie wychowywania młodych tj owoców. Szpaki się po prostu przystosowały.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 sierpnia 2008, 06:06 
Kiper
Kiper

Grzegorzu, w okresie wychowu młodych to szpaki żywią się różnego rodzaju robactwem.Owoce zaczynają atakować dopiero po odchowaniu młodych i połączeniu się w ogromne stada.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 sierpnia 2008, 06:09 
nowicjusz
nowicjusz

I zżerają owoce w niesłychanych ilościach. Żrą owoce również wcześniej. Niejddnokrotnie widziałem dorosłe noszące owoce w dziobach do budek lęgowych.
Takie dokarmianie młodych łatwo dostępnym pokarmem także wpływa na ilość przeżytych osobników.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 września 2008, 15:59 
Ekspert
Ekspert

A oto szerszeń w pułapce!
Obrazek

Ostatnio jako płyn do pułapki stosuję sok jabłkowy Garden (50% gratis)

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 września 2008, 18:05 
Ekspert
Ekspert

Ja do soku malinowego wrzuciłem kawałki słodkiej, dojrzałej gruszki i "wydajność" gwałtownie wzrosła! :lol:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 września 2008, 22:13 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="alkor"]Ja do soku malinowego wrzuciłem kawałki słodkiej, dojrzałej gruszki i "wydajność" gwałtownie wzrosła! :lol:

fermentacja!!!!chyba o to chodzi, u mnie podobnie ;nie ważne co jest w środku(piwo ,sok,itd) Ważne żeby dodać cukru i drożdży(ja dodaję w formie kilku jagód winorośli lub jakiegoś owwocu) ten zniewalający zapaszek zwabia osy i szerszenie niezawodnie(wcześniej topiły się tylko muchy)

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 września 2008, 22:16 
przedszkolak
przedszkolak

w wolnych chwilach dla ćwiczenia refleksu łapię też szerszenie pensetą na jabłonce;polecam (uwaga są bardzo kruche,ale również nie agresywne,kiedy spudłuję uciekają w popłochu)

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1