Teraz jest czwartek, 12 czerwca 2025, 11:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Osy
PostNapisane: sobota, 5 września 2015, 15:24 
Kiper
Kiper

Ja opryskałem wodorotlenkiem potasu na lepsze drewnienie, ale okazało się że pogoniłem tym osy i od 2 tygodni nie ma ich na placu

PostNapisane: sobota, 5 września 2015, 19:09 
mistrz
mistrz

redfox napisał(a):
Usuwasz razem z pułapką i zastawiasz nową.

Tak jak piszesz, dokładnie w sytuacji gdy są z butelek pet, lecz moje są kupnem o trochę szkoda wyrzucać.
Jedno co mi przychodziło do głowy to, gorąca woda i przed chwila pojemniki poszły do wiadra z gorącą wodą z mydłem. Zadanie wykonane, zero życia.
W każdym razie dziękuję za pomoc, dziś powieśilem dwie butelki .

PostNapisane: niedziela, 6 września 2015, 01:03 
nowicjusz
nowicjusz

jokaer napisał(a):
... na wiosnę os się nie tępi, bo wtedy są pożyteczne :oops:

Nie tylko na wiosnę. One są pożyteczne od wiosny do jesieni. Tylko pod koniec lata bardziej interesują się naszymi uprawami, w tym sensie że dobierają się również do pielęgnowanych przez cały sezon owoców, w tym i winogron. Tak ich jednak stworzyła natura i cały cykl rozwojowy uzależniony jest od pory dojrzewania owoców w sadach. To właśnie w drugiej połowie sierpnia rodzą się młode królowe, które w przyszłym roku założą nowe kolonie i teraz do końca ciepłych wrześniowych dni muszą nabrać sił, odłożyć odpowiedni zapas w odwłokach na przetrwanie zimy. Tylko królowe zostaną, a reszta (robotnice i trutnie) zginie po pierwszych przymrozkach. Teraz cała osia rodzina zajęta jest karmieniem młodych królowych i trutni, a tutaj potrzebna jest odpowiednia ilość węglowodanów. Skończyło się dokarmianie robotnic przez larwy wydzielające ?słodkości? w zamian za mięsne posiłki. O pożywienie trzeba zadbać we własnym zakresie i jeszcze coś przynieść do gniazda.

Widzę, że w tym roku młode królowe os już opuściły rodzinne domostwa i wraz z robotnicami pałaszują różne słodkości. Na moim terenie osy w tym roku są dobrze odżywione, okrąglutkie i pokaźnych rozmiarów. Szukają przyjemności w końcówce życia. To tak jak zasłużona emerytura z urlopem na ciepłej egzotycznej plaży. Całe życie harowały. Polowały na wszelkie robactwo, znosiły gąsienice przekraczające czasami wielkość osy, tępiły muchy, komary, kleszcze, pajęczaki, roztocza. Cały czas dbały o czystość na naszych plantacjach, więc teraz chcą skorzystać z plonów. My jednak mówimy - NIE. Zostawcie winogrona w spokoju, a w ?nagrodę? dostaniecie specjalnie przygotowane specyfiki w przemyślnych pułapkach.

jerzy53 napisał(a):
U mnie w tym roku osy prawie nie interesują się winogronami.
Może dlatego że jest pełno gruszek i jabłek.

Obserwuję to samo. Zdrowe nieuszkodzone grona są omijane przez osy. Interesują je tylko te popękane i zaczynające gnić. Tak jest np. w przypadku gron Ruswena. Pięknie wybarwiony fioletowy i słodki Swenson Red jest omijany. Całkowicie czarny Agat Doński jeszcze wisi spokojnie. Arkadia, Łora i Palatina są jeszcze kwaskowate i również poza zainteresowaniem os. Reform już dawno dojrzał i został zjedzony zanim zainteresowały się nim osy, a może wcale się nie interesowały. Natomiast opadające przejrzałe, fermentujące i gnijące gruszki stanowią bardzo silny magnes. Wystarczy kilka takich gnijących gruszek pozostawić obok winorośli i całe osie towarzystwo ucztuje.

To dzisiejsza sesja, a ok. 2m obok spokojne dojrzewają winogrona i nie kręci się przy nich żadna osa.

Leżące na tarasie przejrzałe, ale całe słodkie gruszki też nie budzą zainteresowania os.
Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek

Młoda królowa os ucztuje razem z robotnicami.

Kilka portretów os. Osa to bardzo czysty owad. Dba o swoją toaletę i po każdym posiłku czyści skrzydełka, odnóża, czułki i aparat gębowy.

PostNapisane: niedziela, 6 września 2015, 08:44 
Ekspert
Ekspert

Ja mogę potwierdzić że, z tego co zauważyłem, czepiają się owoców pękniętych i uszkodzonych (u mnie przez m.prawdziwego na etapie groszku i potem pęka przy rośnięciu) Zdrowe, a już szczególnie przerobowe omijają.
Natomiast jest ich dużo w tym roku. Ja rozumiem że mają sobie prawo żyć, ale troszkę przetrzebić ich populację nie zaszkodzi. W pułapki łapie się może z 10-15%. U mnie znacznie więcej łapie się much i całkiem sporo szerszeni.

Ale dzięki za porady "z życia os" dzięki nim przestałem się od nich oganiać (choć ich oblot rozpoznawczy osoby to dla ludzi o mocnych nerwach), ugryzła mnie jedna, jak ją przez przypadek przycisnąłem do grona (traktuję to jak szczepionkę odczulająca)

Trochę mi zjadają, ale cóż - to danina dla natury. Trzeba po prostu posadzić więcej aby starczyło dla nas i dla innych z ekosystemu :lol:
Stare przysłowie mówi, jak nie możesz czegoś pokonać - trzeba to pokochać. :D

Powiedz mi, po czym poznać królową?

PostNapisane: niedziela, 6 września 2015, 10:38 
Kiper
Kiper

Też przestałem się opędzać od os ;).
Co do winogron, to u moich teściów w tym roku - choć os jest bardzo dużo - Rondo nie budzi ich zainteresowania. Rzeczywiście bardziej ciągną do gruszek - klapsów.

PostNapisane: niedziela, 6 września 2015, 21:22 
Kiper
Kiper

Tylko dla ładnych stołówek orgaza woreczki samemu zrobić,kupić i po wszystkim.
Pozdrawiam
Georg

PostNapisane: niedziela, 6 września 2015, 21:29 
Ekspert
Ekspert

Ja im co roku stawiałem pod winogrona wiadro ze zbieranymi opadówkami śliwek. W tym roku nie mam ani jednej śliwki i ani jednej gruszki. Wszystko zmarzło (kwiaty śliwek) albo załatwiła rdza gruszy. Jabłkami się mniej interesują, tych trochę jest. Może spróbuję. W ogrodzie zawsze coś tam się znajdzie (jeszcze mi zostały pojedyncze brzoskwinie).

PostNapisane: niedziela, 6 września 2015, 22:05 
Kiper
Kiper

gbed napisał(a):
Ja im co roku stawiałem pod winogrona wiadro ze zbieranymi opadówkami śliwek. W tym roku nie mam ani jednej śliwki i ani jednej gruszki. Wszystko zmarzło (kwiaty śliwek) albo załatwiła rdza gruszy. Jabłkami się mniej interesują, tych trochę jest. Może spróbuję. W ogrodzie zawsze coś tam się znajdzie (jeszcze mi zostały pojedyncze brzoskwinie).

Zapraszam do mnie.
Mam pełno gruszek i jabłek.
W tym roku nawet nie wystawiałem pułapek na osy, bo prawie ich nie widzę na winogronach.
Co dziwne ptaki również omijają winnice.
Jest złożona siatka, ale ptaki latają wysoko.
Może czekają aż winogrona dojrzeją?.

PostNapisane: niedziela, 6 września 2015, 22:18 
Kiper
Kiper

Już zaczynam wychodzić z nerw, bo wygląda na to, że kolejny rok chodzę koło winniczki, zraszam, chucham dmucham żeby te piep. . . . one osy miały co żreć :twisted:

PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2015, 00:16 
nowicjusz
nowicjusz

przemar napisał(a):
...kolejny rok chodzę koło winniczki, zraszam, chucham dmucham żeby te piep. . . . one osy miały co żreć :twisted:

Ja też dbam o te kilkadziesiąt nasadzeń pod ścianą, bo trudno nazwać to winniczką. Dbam na tyle dobrze, że większość odmian plonuje już w drugim roku od posadzenia. Powinienem mieć co najwyżej grona kontrolne, a tymczasem pięknie plonuje Arkadia i Łora mające największe grona i owoce. Jest ich co prawda tylko po 6 gron, ale zawsze to coś. Rewelacyjna jest Palatina z kilkunastoma ładnymi i już smacznymi gronami. Wiem jak smakuje Agat Doński, Reform, Bianca, Nero i Swenson Red. Są też takie wynalazki jak Ruswen i Kodrianka. Kodrianka jest całkiem smaczna, tylko podatna na pękanie i takich popękanych jagód jest po 5-7 w każdym gronie. Natomiast Ruswen to taka kwaskowata woda z cukrem i na dodatek ok. 20% owoców jest popękanych i właśnie tylko te pękające odmiany przyciągają osy. Nie tylko osy korzystają z okazji, bo mrówki i muchy też nie gardzą taką łatwą zdobyczą.

Obserwowałem dzisiaj jak ładnie osy wybierają całą zawartość uszkodzonych jagód. Zostaje tylko cienka skórka i pestka. Skórka szybko usycha i proces gnilny zostaje zahamowany. Uważacie, że to źle? Ja tam tych popękanych jagód osom nie będę żałował. Dla mnie to jest pomoc sanitarna, a nie szkodnik. Przez cały dzień nie zauważyłem by jakakolwiek osa próbowała dobrać się do całej i nieuszkodzonej jagody. Tylko te dwie odmiany Ruswen i Kodrianka są ?atakowane?, a cała reszta spokojnie dojrzewa. Co ja piszę? Część już dojrzała dwa tygodnie wcześniej i taki Swenson Red ze swoim wyraźnym poziomkowym posmakiem jest najsłodszy, a mimo to żadna osa go nie atakuje - bo jest nieuszkodzony. Jeszcze kilka gron czeka na późniejszy termin zbioru.

Canin napisał(a):
Powiedz mi, po czym poznać królową?

To ta najdłuższa w środku. Wśród innych os poznasz ją bez problemu. To tak jakby wśród 150cm ludzi zaplątał się osobnik o wzroście 2m. Ubarwienie i układ kolorowych pasów czarno-żółtych jest taki sam w całej osiej rodzinie. Jest jednak osa Klecanka, która wymiarami zbliżona jest do królowej Osy pospolitej. Różni się dość wyraźnie wyglądem i ubarwieniem, a znakiem szczególnym są pomarańczowe czółki, i bardziej smukły odwłok. Na Klecankę radzę uważać. Jest pewna siebie i raczej spokojna, ale jej użądlenie to jest prawdopodobnie dopiero doznanie. W skali bólu plasuje się na najwyższym europejskim podium, a ukłucie pszczoły, osy, czy szerszenia to mały pikuś w porównaniu do Klecanki.

Niedzielne odwiedziny Klecanki.

PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2015, 08:52 
Ekspert
Ekspert

hajduk napisał(a):
Za radą Darka kupiłem na próbę ten odstraszacz. To zwykły worek, kształtem przypominający wielkie gniazdo os. Początkowo żadnej różnicy nie zauważyłem, osy żerowały w najlepsze. Teraz jest ich trochę mniej ale to raczej zasługa aktualnej pogody, a nie odstraszacza.

A tu z lekka zaprotestuję - ja nie radziłem, ja tylko informowałem, że coś takiego jest na rynku :roll:

PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2015, 09:32 
Ekspert
Ekspert

To co dorjan pisze, tłumaczyłoby, czemu koło winogron nie mam os. Po prostu nie mam popękanych winogron.

Tu mam pytanie do dorjana, czy szerszenie tez tak się zachowują jak osy? Tzn, pełnią rolę sanitarną w sadzie?

Czy one nie czepiają się owoców w ogóle? Bo szerszeni u mnie jest w tym roku b.dużo.
Ostatnio wpadł do pokoju wieczorową porą i usadowił się koło poduszki :sick: Udało mi się go wygonić.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2015, 09:57 
Ekspert
Ekspert

U mnie osy dobierają się do zdrowych klaps wiszących jeszcze na drzewie. Siegerrebe, do którego zaczynały się dobierać osłoniłem welonem. Chwilowo najbardziej dobierają się do Sfinksa zostawiając same skórki.

PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2015, 10:43 
Ekspert
Ekspert

U mnie jest w tym roku plaga! rąbią wszystko! nawet niedojrzałe! Pierwszy raz widziałem żeby niedojrzałe zupełnie zielone gruszki konferencje na drzewie zjadły. Albo żeby mi Leona na równi z Solarisem wcinały. Wieszam pułapki w szpalerach co drugi dzień są pełne. Dobrze że wreszcie spadł deszcz i się chłodniej zrobiło, może trochę wyluzują. Obok mają zaniedbany sad śliwkowy który zawsze mi sprawę z nimi rozwiązywał, taki dziwny rok, za to komara w tym roku ani jednego nie ma, pewno je też wszystkie wtrąbiły.

PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2015, 10:56 
Ekspert
Ekspert

DarekRz napisał(a):
Chwilowo najbardziej dobierają się do Sfinksa zostawiając same skórki.

Podobnie jest u mnie. Jedzą niedojrzałego Sfinksa, a resztę omijają.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1