Teraz jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 07:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 187 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 14 września 2019, 07:59 
Ekspert
Ekspert

Co ciekawe u mnie osy robią bardzo pożyteczną robotę. Zauważyłem wczoraj,że rzucają się tylko na popękane jagody,przez co chronią grono przed pleśnią. Wyjadają miąższ zostawiając skrórkę a nawet pestki, które po wyschnięciu wyglądają jak jaja psa. :lol: Co ciekawe zdrowych jagód nie ruszają. Zauważyłem to na dorfelderze, hibernalu, leonie, regencie, ale także veltliner rouge precocce czy irsay oliwer. Nie ruszyły alladina, pinot, domniemanej chrupki oraz MB pomimo pęknięca paru jagód.

PostNapisane: sobota, 14 września 2019, 13:36 
Kiper
Kiper

Jak tych jędz jest mało, to może faktycznie sprawują rolę sanitarną dla gron. U mnie os było tyle, że same sobie "rozpakowywały" kolejne jagody.

PostNapisane: sobota, 26 października 2019, 22:01 
przedszkolak
przedszkolak

Chciałem się podzielić metodą na hurtowe unieszkodliwianie os.
Kuzyn wyczytał żeby rozpuścić wody z cukrem w wiaderku, i dodać drożdże
tak zrobiłem, ale większość os które dotkły wody odlatywały, przylatywały i było ich jeszcze więcej.
Zmodyfikowałem ten pomysł, i dodałem do tego soku aby lepiej pachnialo,
i najważniejsze- do tej mikstury dolałem środek owadobójczy decis, a w drugim wiaderku karate zeon (oba przeterminowane)
ilość os spadla o około 80-90% w ciągu kilku godzin.
Na ten pomysł wpadłem dopiero jak zdążyły mi zjeść prawie całego PNP, zabieraly się za Muskata Donskiego.
Od razu piszę, że w wiaderku nie znalazłem ani jednej pszczoły, gdyby tam były, to z tego sposobu należy zrezygnować.
Płyn w wiaderku należy co parę dni zamieszać, aby wymieszać opadający na dno środek.

PostNapisane: poniedziałek, 28 października 2019, 20:46 
Kiper
Kiper

A pszczoły?

PostNapisane: wtorek, 11 lutego 2020, 20:47 
nowicjusz
nowicjusz

Ja powiem, że miałem wielkie problemy z szerszeniami. Nie dość, że wszystko mi wyjadały (potrafiły nawet korę z drzewa zjeść) to jeszcze były agresywne. Moim zdaniem nie ma co się pieścić z nimi tylko od razu uderzać. Ja skorzystałem z [wycięta reklama] likwidacja szerszeni kraków[/url] Moim zdaniem to jedyna opcja. Zwłaszcza jeśli winogrona mamy na działce czy przy domu,.

MOD - to nie jest miejsce na reklamy

PostNapisane: środa, 12 lutego 2020, 18:08 
Kiper
Kiper

Owady były agresywne, bo miałeś u siebie gniazdo i się do niego zbliżyłeś.
Dla osy przyjmuje się, że broni gniazda jeżeli "intruz" pojawi się w odległości 6 metrów od niego. W przypadku szerszeni zapewnie jest analogicznie.
Co do pożyteczności tych owadów, to ogólnie się zgadzam. Likwidują np. chore jagody. Ale są pożyteczne tylko, jak występują w małej ilości. W zeszłym roku było os było tak dużo, że z braku "padliny" same odpakowywały sobie coraz to nowe, zdrowe owoce i uczta była na całego. Dodam, że u siebie gniazdo nie miałem.

PostNapisane: środa, 12 lutego 2020, 21:20 
Kiper
Kiper

Widzisz tylko jagody, ale osy i szerszenie to głównie myśliwi. Zbierają gigantyczne ilości różnego robactwa.
W drugiej części lata, gdy generalnie kolonie i stare osobniki są skazane na zagładę można bez wyrzutów sumienia stosować pułapki :)

PostNapisane: czwartek, 13 lutego 2020, 20:08 
czeladnik
czeladnik

siekiernik napisał(a):
Owady były agresywne, bo miałeś u siebie gniazdo i się do niego zbliżyłeś.
Dla osy przyjmuje się, że broni gniazda jeżeli "intruz" pojawi się w odległości 6 metrów od niego. W przypadku szerszeni zapewnie jest analogicznie.
....

W zeszłym roku, w szklarni miałem dwa gniazda os, a że szerokość szklarni to zaledwie 5 metrów, więc siłą rzeczy przechodziłem i znajdowałem się mniej niż metr od gniazda. Nie zdarzyły się sytuacje agresji z ich strony.

PostNapisane: piątek, 14 lutego 2020, 06:41 
Kiper
Kiper

Masz może zdjęcie tych os?
Może to były osy z takimi cienkimi "tyłkami"? Te faktycznie są niegroźne. Ciężko je zdenerwować. Nawet można pokusić się na pogłaskanie strażnika po czułkach siedzącego przy wejściu do gniazda.

PostNapisane: piątek, 13 marca 2020, 10:37 
Ekspert
Ekspert

siekiernik napisał(a):
Masz może zdjęcie tych os?
Może to były osy z takimi cienkimi "tyłkami"? Te faktycznie są niegroźne. Ciężko je zdenerwować. Nawet można pokusić się na pogłaskanie strażnika po czułkach siedzącego przy wejściu do gniazda.

Taaa, jaaasne...
Klecanki też potrafią atakować w pobliżu gniazda. Sprawdzałam osobiście. :)

PostNapisane: piątek, 13 marca 2020, 14:20 
Kiper
Kiper

Właśnie kiedyś czytałem o klecankach. I powiem tak: czy nie są jakieś odrębne gatunki podobnych owadów. Kilka lat temu u mnie w ogrodzie miałem takie osy przez kilka ładnych lat. Nie były agresywne, oglądały mnie jak przechodziłem koło ich siedziby kręcąc swoimi głowami. Bez problemu je dotykalem. Kiedyś nawet miałem okazję być użądlonym przez jedną z nich. Przez przypadek złapałem za trzonek grabii, na których siedział owad. Można to było przyrównać do oparzenia się pokrzywą. Za dwie godziny nie pamiętałem już o tym fakcie.
Z racji, że pracuję w terenie i mam kontakt z urządzeniami w szafach ulicznych, często spotykałem takie owady i tam. Nie przeszkadzałem im, ani one mnie. Któregoś razu byłem w innej lokalizacji. Otwieram szafę, a osy jakby piorun strzelił. Ja na luzaku, będąc pewnym ich łagodności oberwałem w palec tak, że wiedziałem gdzie raki zimują. Dyskomfort użądlenia odczuwałem jeszcze kilka dni. Zastanawiam się, czy to ten sam gatunek owada, czy im przeszkodziły w odczuciu spokoju np. warunki pogodowe - był wtedy wielki upał.
Te osy u mnie od kilku lat zniknęły. Może że względu na większą ilość szerszeni.

PostNapisane: sobota, 14 marca 2020, 22:03 
Kiper
Kiper

Z osami to nie wiem jak jest, ale siła i ilość jadu pszczół miodnych zależy od ich wieku. Te najstarsze mają dużo mocnego.
Agresja w przypadku pszczół może być cechą wrodzoną (oj miałem tysiące żądeł w ciuchach i grubo ponad setkę w ciele) jak i efekt pogody - temperatury, burzy itp.

PostNapisane: piątek, 1 maja 2020, 21:38 
mistrz
mistrz

Po przeczytaniu tych informacji http://vespidarium.cba.pl/cykl.htm stwierdziłem, że muszę czym prędzej wykonać pułapki. Miałem tylko materiał na 4 szt.

Załączniki:
IMG_2764.jpeg
IMG_2764.jpeg [ 43.26 KiB | Przeglądane 3152 razy ]

Krzysztof

PostNapisane: piątek, 1 maja 2020, 22:11 
Kiper
Kiper

Rozłożyłem kilka pułapek z multiwitaminą z biedry i żadna cholera nie wleciała na poczęstunek. Wszystko manualnie muszę robić.

PostNapisane: sobota, 2 maja 2020, 05:20 
przedszkolak
przedszkolak

U mnie również ta multiwitamina nie skutkuje. Piwo plus sok malinowy, jedna sztuka się skusiła przez kilka dni a os lata sporo :/
Może warto pokombinować z mięsem? W zeszłym roku pamiętam jak rzuciły się bez opamiętania na surowe resztki z kurczaka...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 187 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1