Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 07:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 187 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 1 września 2020, 09:59 
Ekspert
Ekspert

U mnie podobnie, wiele gron napoczętych. Najgorsze to że nie zjedzą całego, tylko nakłuwają, a później tylko choroby się rozwijają.

PostNapisane: wtorek, 1 września 2020, 10:15 
czeladnik
czeladnik

U mnie grona wyglądały tak w tamtym roku. Szczególnie np. na Solarisie, którego chciałem przetrzymać możliwie długo, żeby zrobić nastaw z Seyvalem. Ostatecznie zebrałem resztki gron i... zamroziłem.

W przypadku zbitych gron jak Regent, MF, LM to bardzo bolało, bo nie dało się ich "przebrać" - albo całe zdrowe, albo całe do utylizacji.

Na pozostałe grona pozakładałem wtedy woreczki z Ali, to niektóre były podziurawione. Obstawiam łapczywe ptaszki. :)

PostNapisane: wtorek, 4 stycznia 2022, 18:52 
Ekspert
Ekspert

Zastanawiam się - hipotetycznie.

Czy w przypadku dużej presji os i szerszeni - czy oprysk Mospilanem nie rozwiązał by problemu? Lub domowy oprysk z tytoniu?

Mospilan to środek który użyłem na dużą presją mszyc na drzewkach. Skuteczność 100% na dorosłe owady i larwy. Jest to środek systemiczny, który zawiera acetamipryd - substancję zbliżoną do nikotyny. I jest trujący dla owadów. Wg opisów to jest nowoczesny środek, wprowadzony w latach 1990.
Widząc spektrum działania - działa chyba na wszystkie owady zjadające roślinę. Jak i podobne substancje "nikotynowe" są bardzo dla nich toksyczne.

Przy okazji by wybiło owocówki, Suzuki i inne szkodniki...

Z drugiej strony acetamipiryd jest określany jako dość mało toksyczny dla pszczół. Więc nie wiadomo jak osy czy szerszenie...

Najbardziej szkodliwy dla pszczół jest imidachlopryd - ale on jest zakazany w UE, chyba właśnie z tego powodu. (Chociaż wszędzie poza UE jest legalny).

PS. Wiadomo, najlepiej nie pryskać. Ale kiedyś miałem taką inwazję os na Solarisie, że to nie do uwierzenia. I się zastanawiam, czy może właśnie np. tytoń by nie rozwiązał sprawy???

PostNapisane: wtorek, 4 stycznia 2022, 19:17 
Kiper
Kiper

Jeśli nakarmisz pszczołę mospilanem to umrze. Osy nie jedzą zielonego i nie doją soków, tylko są zainteresowane słodkimi owocami. Nie wiem czy uda Ci się uzyskać tak duże stężenie środka w owocu. Jeśli się uda, a napoczęty owoc będzie miał zawartość cukrów wystarczającą dla pszczół - to je również wytępisz (będą przylatywać zlizywać słodki sok z owocu).
Gniazdo opryskane mospilanem = koniec kolonii os, szerszeni, pszczół.

PostNapisane: środa, 5 stycznia 2022, 06:51 
Ekspert
Ekspert

Jeśli mospilan jest środkiem systemicznym,krąży w roślinie,to będzie też w owocu. Będziesz konsumować owoce z zawartością mospilanu? Dlatego obowiązuje karencja- dla owoców i warzyw 14dni. Przed zbiorami to dużo.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: środa, 5 stycznia 2022, 11:40 
Ekspert
Ekspert

newrom napisał(a):
Jeśli nakarmisz pszczołę mospilanem to umrze.

Właśnie badania pokazują ("podobno") - że dla pszczół jest dość mało szkodliwy. Sprawdzałeś jakoś ten Mospilan pod względem pszczół czy os?

newrom napisał(a):
Jeśli się uda, a napoczęty owoc będzie miał zawartość cukrów wystarczającą dla pszczół - to je również wytępisz (będą przylatywać zlizywać słodki sok z owocu).

Pszczół nigdy na owocach nie widziałem, tylko szerszenie, osy, muchy itd...

newrom napisał(a):
Gniazdo opryskane mospilanem = koniec kolonii os, szerszeni, pszczół.

Co do tego też się zastanawiałem - skoro to środek systemiczny i owad musi go zjść aby zadziałał, to nie wiem, czy oprysk "kontaktowy" też ma takie efekty...

piotr85 napisał(a):
Jeśli mospilan jest środkiem systemicznym,krąży w roślinie,to będzie też w owocu. Będziesz konsumować owoce z zawartością mospilanu? Dlatego obowiązuje karencja- dla owoców i warzyw 14dni. Przed zbiorami to dużo.

Hipotetycznie, dużo. Ale w praktyce, to jak Solaris dostaje cukru i jest ciągle upalna pogoda - to jest bardzo duża presja os. Połowa sierpnia najczęściej. Owoce mogłyby posiwieć do połowy września. Ale ze względu na osy i uszkodzenia po owadach trzeba zbierać wcześniej.
Jak już przychodzi wrzesień, zimne noce, to już os i owadów jest kilkukrotnie mniej…

Ciekawi mnie temat. Nie koniecznie w kontekście Mospilanu, ale ogólnie ochrony przed szerszeniami i osami.

PostNapisane: środa, 5 stycznia 2022, 17:30 
Ekspert
Ekspert

ZbyszekTW napisał(a):
Ciekawi mnie temat. Nie koniecznie w kontekście Mospilanu, ale ogólnie ochrony przed szerszeniami i osami.

Podobno niektóre rośliny odstraszają osy: bazylia, mięta, majeranek, tymianek, piołun, czosnek.
Ktoś ma jakieś doświadczenie? Może zamiast pułapek lepiej ustawić/podwiesić doniczki z bazylią? :wink:

PostNapisane: czwartek, 6 stycznia 2022, 10:08 
Kiper
Kiper

piotr85 napisał(a):
Jeśli mospilan jest środkiem systemicznym,krąży w roślinie,to będzie też w owocu.

Wszystko jest trucizną i lekarstwem czy jakoś tak to szło ;-)
Mospilan jest systemiczny, ale obawiam się że w owocu będzie zbyt małe stężenie/ilość w stosunku do masy osy.

ZbyszekTW napisał(a):
Właśnie badania pokazują ("podobno") - że dla pszczół jest dość mało szkodliwy. Sprawdzałeś jakoś ten Mospilan pod względem pszczół czy os?

Nie szkodzi pod warunkiem że stosujesz się do karty produktu, a to oznacza że nie możesz pryskać pożytków - roślin w czasie kwitnienia. Jeśli pożytkiem będzie syrop to nie możesz do niego domieszać mospilanu.
Czyli jak nie mają kontaktu to i szkody nie będzie ;-)

Cytuj:
Pszczół nigdy na owocach nie widziałem, tylko szerszenie, osy, muchy itd...

A ja widziałem i to na różnych, podstawa to zawartość cukru i ilość dostępnych owoców oraz dostępność lepszych pożytków.
Nie pamiętam niestety ile % cukrów musi być w soku by pszczoła uznała że jest słodki (kolebie mi się 12-13 albo 18%). do tego jeśli w okolicy nektaruje nawłoć czy wrzosy to kolonia raczej tam wyśle robotnice.

Cytuj:
Co do tego też się zastanawiałem - skoro to środek systemiczny i owad musi go zjść aby zadziałał, to nie wiem, czy oprysk "kontaktowy" też ma takie efekty...

Może się zlizują, może inhalują - nie wiem. Używałem mospilanu do likwidowania ziemnego gniazda os i dużego szerszeni wiszącego w stodole. Do tego sporo znajomych też korzystało i skuteczność 100%.

Cytuj:

Trzeba pamiętać o jednej najważniejszej rzeczy, osy/szerszenie to głównie drapieżniki. Dobrze by było pozwolić im żyć aż do lata, żeby tępiły szkodniki. Bez tego będziemy coraz więcej pryskać przeciw robactwu.

PostNapisane: czwartek, 6 stycznia 2022, 21:41 
Kiper
Kiper

Cytuj:
Podobno niektóre rośliny odstraszają osy: bazylia, mięta, majeranek, tymianek, piołun, czosnek.
Ktoś ma jakieś doświadczenie? Może zamiast pułapek lepiej ustawić/podwiesić doniczki z bazylią? :wink:

Wrotycz.
Nie lubią go osy jak również i kleszcze. Co do szerszeni, to trzeba sprawdzić.
Wrotycz zbiera się na łąkach w trakcie kwitnienia i suszy w bukietach.
Warto go też podwiesić w miejscach, gdzie dokuczają nam osy np. w trakcie grillowania.

PostNapisane: poniedziałek, 17 stycznia 2022, 07:19 
Kiper
Kiper

Też mogę potwierdzić skuteczność Mospilanu. Gdy miałem inwazję mszyc na brzoskwini, na drzewie poza mszycą był rój wszelkiego latającego dziadostwa. Jakieś 15 min po oprysku na ziemi bzykało sporo wielkich much, które szybciutko spadły porażone środkiem (pszczół ani os nie było więc nie wiem jak na nie działa). Wygląda że nie potrzeba wielkiego stężenia by owada załatwić. Na gąsienice ćmy bukszpanowej jest też dużo skuteczniejszy niż dedykowane dla niej inne środki. Jak mam sytuację wyjątkową to po niego sięgam z natychmiastowym skutkiem, jednak jakoś nie mam przekonania by pryskać tym po owocach, jak zresztą każdą inną chemią.
Jak jest rok bogaty w osy czy szerszenie to znajdują sobie jakiś krzew i niestety się z nimi dzielę ;). Pilnuję tylko przy pomocy pułapek wabiących by ich naloty nie były takie zupełnie bezkarne.

PostNapisane: piątek, 26 sierpnia 2022, 16:52 
Ekspert
Ekspert

Jak się pozbyć os :?:

Jestem załamana. Zjedzą chyba PNP, takie ilości przy nim latają.
Bywa, że na gronku jest po 10 os.
Pułapki porozwieszałam prawie co metr.

Mają całą masę innych owoców i czepiły się tego PNP.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: piątek, 26 sierpnia 2022, 19:36 
Kiper
Kiper

Jolu źle sformułowane pytanie - albo nieprecyzyjne. Jak skutecznie ograniczyć ilość tych szkodników - bo wyeliminować do końca nie ma szans!
Os pozbywamy się wiosną! Tzn. tzw. "oblatywaczy".
Należy rozpocząć ten nierówny pojedynek najpóźniej z końcem kwietnia aby w sezonie winogronowym mieć jakiekolwiek szanse.
U mnie w chwili obecnej nie mogę powiedzieć, że nie ma os czy szerszeni na jagodach ale nie jest to aż taka ilość abym nie mógł skosztować całego nienaruszonego grona którejkolwiek dojrzewającej odmiany.
Jeżeli chodzi o ubiegłe sezony to jest diametralna różnica... .

PostNapisane: piątek, 26 sierpnia 2022, 19:59 
czeladnik
czeladnik

jokaer napisał(a):

Spróbuj oprysk Limocide. U mnie pułapki w dużej mierze pomogły a dodatkowo wygląda że limocide im nie smakuje i do tego faktycznie ma tendencję do wysuszania grzybni m.rz.

Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: piątek, 26 sierpnia 2022, 21:41 
Ekspert
Ekspert

Właśnie jak tylko pozawieszałam pułapki to był efekt.
Teraz jest jakaś wręcz inwazja.
Są w takim amoku, że ja wymieniając dziś pułapkowe wsady
praktycznie byłam w centrum jakiegoś roju. Cud, że nie są agresywne.

Znalazłam też gniazdo i je zlikwidowałam, zresztą któreś już z kolei.
Dziś to byłam załamana.

Wolg- ja nigdy nie miałam tylu os.
W tunelu na deserówkach pozakładałam woreczki to powygryzały dziury :!:

Cały czas od wiosny jak tylko trafiło się na gniazdo to było likwidowane,
ale ja mam spory teren położony w dodatku w lesie.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: sobota, 27 sierpnia 2022, 10:39 
Ekspert
Ekspert

Dali napisał(a):
jokaer napisał(a):

Spróbuj oprysk Limocide. U mnie pułapki w dużej mierze pomogły a dodatkowo wygląda że limocide im nie smakuje i do tego faktycznie ma tendencję do wysuszania grzybni m.rz.

Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

Ja próbowałem, nic nie pomaga. :(

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 187 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1