KiG napisał(a):
Ja pisałem o strategii interwencyjnej...
Pisałeś o STRATEGII PO INFEKCYJNEJ... Ja oczywiście też pomyliłem nazwę.
Mam takie, zresztą wrażenie, że obie strategie i tak spotykają się właśnie w punkcie 10:10:24, kiedy to trzeba prysnąć układowymi.
Ja tymczasem dokonałem jakby połączenia (zresztą przypadkowo) obu strategii, bowiem:
w ramach S. PROFILAKTYCZNEJ - prysnąłem Dithane (6 liści) - kontaktowym,
a dzisiaj/jutro
w ramach S. PO INFEKCYJNEJ - Ridomil (po spełnieniu warunku infekcji 10:10:24) - układowy i wgłębny
Dr Mazurek pisze o takim połączeniu, choć nie w prost. Tak mi się przynajmniej wydaje. Tak wnioskuję z tekstu:
Cytat z Wirtualnej Kliniki dr Mazurka: "Ochrona profilaktyczna (wg strategii profilaktycznej - przypis mój) zakłada, że wszystkie zielone części roślin muszą być chronione przy użyciu polecanych środków kontaktowych. Jednak w warunkach wyjątkowo sprzyjających rozwojowi mączniaka rzekomego do ochrony i tak powinny zostać włączone środki układowe (tutaj traktowane jako profilaktyczne) zastosowane przed okresem spodziewanych, silnych infekcji."
Popraw mnie jeżeli się mylę.
olmek napisał(a):
Ridomil Gold MZ ... stężenie powinno wynosić 0,25%, o czym już wspomniał KiG. Zawsze dawkowałem trochę więcej - 0,3% ponieważ przy bardzo intensywnym wzroście stężenie metalaxylu szybko spada.
Ja kupiłem Ridomil Gold MZ 67,8 WG. Wy piszecie o Ridomilu Gold MZ 68 WG. Czy jest jakaś różnica ( chodzi o te 0.2)
DW napisał(a):
Maćku, polecam lekturę tematu który zaginął w informacyjnym gąszczu tego forum:
choroby-i-szkodniki/do-kolegow-opryskiwaczy-t5085.htmlTemat przeczytam.
Natomiast bardzo jestem ciekawy Twojej listy oprysków i ewentualnych infekcji, które wystąpiły u Ciebie.
U Heawy byłem