Teraz jest piątek, 20 czerwca 2025, 08:14

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 30 maja 2014, 07:37 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): sobota, 3 maja 2014, 22:30
Posty: 14
Lokalizacja: staszów
Cytuj:
Na pewno zastosowałeś fatalne podłoże do ukorzeniania.
Nie dość że na pewno skażone nicieniami i innym dziadostwem to jeszcze pewnie dałeś za dużo nawozu i do tego
z tej szklarni to pewnie różne rzeczy były spłukiwane do tego podłoża.

Więc trzeba by ziemie oddać do badania, ewentualnie odkwasić kredą. Sadzonki stoją w innej szklarni w doniczkach na wysokości 1,2 metra. Wszyscy mi pisali ze z francuskich i tak nic nie będzie. Jeśli rosły by w szklarni to też niema szans no zadowalające efekty?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 30 maja 2014, 11:16 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 21 maja 2013, 21:49
Posty: 376
Lokalizacja: Szczecin na północy - Winnica CISOWA
mariano8304 napisał(a):
Wszyscy mi pisali ze z francuskich i tak nic nie będzie. Jeśli rosły by w szklarni to też niema szans no zadowalające efekty?


Mariano8304, powinieneś zastanowić się przede wszystkim nad tym, PO CO Ty to w ogóle ukorzeniasz...

Jeżeli po to by mieć kilkadziesiąt nieznanych francuskich odmian z nieznanymi chorobami to sadź w szklarni "koniecznie"!

Natomiast jeżeli chcesz z nich robić wino, to weź pod uwagę:

-To, że francuskie wina Ci smakowały nie jest równoznaczne z dobrym winem z francuskich sztobrów.
-Dowiesz się o tym, tak gdzieś za sześć lat. SZEŚĆ LAT walki z nieznanymi odmianami, które mają nieznaną odporność na choroby i mrozy. Nie są na podkładkach.
-Nie wiesz czy są to odmiany deserowe czy przerobowe...
-Może się tak zdarzyć, że owoce nie będą Ci dojrzewać. a to oznacza wino kwaśne lub tylko słodkie.

Jest jeszcze wiele innych powodów dla, których najlepiej byłoby kupić jakąś sprawdzoną w Polsce przerobówkę ale zastanów się, przede wszystkim nad tym jednym - "SZEŚĆ LAT"...

_________________
Aktualne zdjęcia i filmy - należy wpisać http://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-WINNICA-w-Zach-pom-Winnica-Cisowa


Ostatnio edytowano piątek, 30 maja 2014, 11:55 przez maciek19660714, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 30 maja 2014, 11:32 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 września 2013, 02:11
Posty: 372
Lokalizacja: Wrocław/ogród-powiat nyski
mariano8304 napisał(a):
Cytuj:
Wszyscy mi pisali ze z francuskich i tak nic nie będzie.

Tak z ciekawości - z jakiego regionu Francji pochodzą te sztobry (sadzonki)?

_________________
Pozdr Jarek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 30 maja 2014, 13:10 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): wtorek, 21 lutego 2012, 05:30
Posty: 131
Lokalizacja: Poznań
mariano8304 napisał(a):
Więc trzeba by ziemie oddać do badania, ewentualnie odkwasić kredą. Sadzonki stoją w innej szklarni w doniczkach na wysokości 1,2 metra. Wszyscy mi pisali ze z francuskich i tak nic nie będzie. Jeśli rosły by w szklarni to też niema szans no zadowalające efekty?



W ogrodniczym kupujesz substrat z odkwaszonego torfu wysokiego i masz idealne i wystarczająco sterylne podłoże do produkcji rozsady.
Ja kupuję od lat sprasowane 150 litrowe worki za około 20-25 zł.
I napisz może co chcesz uzyskać z tych winogron.
Bo mogą w szklarni dojrzewać, ale czy nie szkoda marnować dobrego miejsca na niepewne odmiany.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 30 maja 2014, 14:20 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): wtorek, 15 października 2013, 14:07
Posty: 176
Cytuj:
....... Jeśli rosły by w szklarni to też niema szans no zadowalające efekty?

Jeśli by rosły w szklarni to,

nie wiesz czy to deserówki (do zjedzenia) czy przerobówki (na wino) a chcesz sadzić bo to francuskie ? Ło matko ! :shock:
Jeżeli deserówki to OK. sadź.
W szklarni dojrzeje prawie wszystko co francuskie :wink:
Ale jeżeli to przerobówki i chcesz robić wino, to musi być to baaaardzo duża szklarnia. Wino ze szklarni, to będzie raczej kompot a nie wino, bo szkło nie przepuszcza wszystkich promieni słonecznych potrzebnych dla aromatów i tanin koniecznych we winie.
Jak nie wierzysz to próbuj. Za 6 lat ,tak jak Maciek sugeruje, przekonasz się, bo dojrzeje Ci pierwsze wino ze szklarni i wtedy zdecydujesz co z tym dalej?
Reszta na PW
(P)

_________________
Andrzej S


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 17 sierpnia 2014, 22:56 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): sobota, 3 maja 2014, 22:30
Posty: 14
Lokalizacja: staszów
Sztubry które przywiozłem są różne cześć jest deserowa część przerobowa praktycznie z wszystkich z nich jadłem owoce. Lubie winogrona jak cała moja rodzina wino też robię z odmian które uznaję za odpowiednie, ale w dużej mierze robię soki pasteryzuję i spożywam z wodą. Ale panowie już bez walki francuskie zniszczone.

-- niedziela, 17 sierpnia 2014, 23:56 --

Z góry przepraszam za post pod postem. Proszę o podpowiedz, po ulewnych deszczach wyskoczył mączniak czym go zaatakować o tej porze roku chodzi mi o owoce. Soda czy 0,3% roztwór siarkolu. te 2 srodki posiadam no i miedzian kaptan.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 18 sierpnia 2014, 05:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Może doprecyzuj , który mączniak i na jakich odmianach (ile zostało czasu do zbioru) :)

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 18 sierpnia 2014, 22:13 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): sobota, 3 maja 2014, 22:30
Posty: 14
Lokalizacja: staszów
Załącznik:
DSC08293-2.JPG
DSC08293-2.JPG [ 123.57 KiB | Przeglądane 1010 razy ]

Tak mniej wiecej wygladają liście. Ja jestem za granicą zona przesłała mi zdjęcie białawe plamy.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO