dziadek2 napisał(a):
Cytuj:
Niestety, ale nigdzie nie mogę dostać już folpan-u w małych opakowaniach tylko 1 kg:( jest możliwość zastąpienia jakimś innym środkiem, który nie jest sprzedawany w opakowaniach 1 kg?
Zamiennie stosowałem kiedyś Bravo 500 SC - został wycofany, ale na rynku wciąż jest Gwarant 500 SC a to ten sam środek pod inną nazwą.
Gwarant 500 SC z tego co widzę nie będzie problemu żeby kupić, jeżeli chodzi o dawkowanie to dalej pozostaje bez zmian by zmieszać go z Amistarem?
kapitan napisał(a):
Lub Shavit 72wg
Sprzedawany tylko w 1 lub 10 kg opakowaniach:(
redfox napisał(a):
rafcio18 napisał(a):
Drugi termin to już na szarą pleśń i mączniaka prawdziwego tj. pod koniec fazy wzrostu jagód i na początku dojrzewania (mięknięcie jagód), czyli tak mniej więcej który dzień jakiego miesiąca bo kompletnie nie wiem, a niech chciał bym nie trafić z terminem? Dawkowanie 15 ml w 5-9 l wody/100 m2.
Rafcio, każda odmiana ma taką fazę w innym czasie.
Ta sama odmiana może mieć tą fazę w innym terminie niż rok czy dwa lata wcześniej.
A Ty w maju pytasz o datę...

Ok:) to liczę że ktoś kto się bardziej na tym zna i mieszka w okolicach Wrocławia, poinformuję na forum kiedy będzie można wykonać oprysk, gdy nadejdzie na to czasu.
-- Cz maja 21, 2015 8:02 pm --
kapitan napisał(a):
@rafcio18: nie wiem gdzie wyczytałeś, że Ridomil i Topsin należy stosować w początkowym okresie dojrzewania, ale za mądre to nie jest. Ridomil ma ponad 30 dni karencji dla deserowych, a ponad 50 dla przerobowych. Topsin nie lepiej.
Z poniższej strony wziąłem informację jakie środki stosować:
http://www.winnica.golesz.pl/choroby-sz ... rosli.htmlRidomil miałem zastosować na mączniaka rzekomego przed i po kwitnieniu, to jest chyba OK?
Topsin miałem zastosować na mączniaka prawdziwego i szarą pleśń bo akurat działa na te dwie choroby, tego że ma za długi okres karencji to nie widziałem. Ale że folpan zastąpię gwarantem sc i połączę z amistarem opryskam mączniaka prawdziwego i rzekomego razem przed i po kwitnieniu.
Pozostał oprysk na szarą pleśń jeżeli oprysk Topsinem jest za późny z powodu okresu karencji, to którym z tym środków mogę opryskać: Rovral Aquaflo 500 SC, Switch 62,5 WG, Topsin M 500 SC, Prolectus 050 WG oraz Pyrus 400 SC, który z nich ma najkrótszy okres karencji?