Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 00:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 360 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 24  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 maja 2008, 19:25 
Micki jak chcesz się upewnić to zrób komorę do badania grzybów. Bierzesz podstawkę lub talerz. Nakładasz na to przemoczoną gazę, na to kładziesz zerwanego liścia z podejrzaną infekcją. Teraz talerz wkładasz do konstrukcji pokrytej folia lub do odwróconego małego akwarium. Tak zrobiona komorę stawiasz gdzieś w ciepłym pomieszczeniu, tak aby w komorze zrobić małą szklarnię z dużą wilgotnością i wysoka temperaturą. Ale nie do przesady z temperaturą ponieważ powyżej 30'C rozwój grzybów zostaje zachamowany. Jeśli po jakimś czasie stwierdzisz biały nalot to jest to mączniak rzekomy. W ten sposób sprawdza się infekcje grzybów w ogóle, a w szczególności w momencie przebarwiania się jagód. Aby rozróżnić m.rz. od szarej pleśni.
I miłej zabawy.

ps. Taki sposób sprawdzania z jakim grzybem mamy :twisted: można stosować do wszystkich roślin po uprzednim skonsultowaniu się z odpowiednim lekarzem lub farmaceutą. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 maja 2008, 19:49 
Kiper
Kiper

[quote="zbigu"]Micki jak chcesz się upewnić to zrób komorę do badania grzybów. Bierzesz podstawkę lub talerz. Nakładasz na to przemoczoną gazę, na to kładziesz zerwanego liścia z podejrzaną infekcją. Teraz talerz wkładasz do konstrukcji pokrytej folia lub do odwróconego małego akwarium. Tak zrobiona komorę stawiasz gdzieś w ciepłym pomieszczeniu, tak aby w komorze zrobić małą szklarnię z dużą wilgotnością i wysoka temperaturą. Ale nie do przesady z temperaturą ponieważ powyżej 30'C rozwój grzybów zostaje zachamowany. Jeśli po jakimś czasie stwierdzisz biały nalot to jest to mączniak rzekomy. W ten sposób sprawdza się infekcje grzybów w ogóle, a w szczególności w momencie przebarwiania się jagód. Aby rozróżnić m.rz. od szarej pleśni.
I miłej zabawy.

ps. Taki sposób sprawdzania z jakim grzybem mamy :twisted: można stosować do wszystkich roślin po uprzednim skonsultowaniu się z odpowiednim lekarzem lub farmaceutą. :wink:

Do czasu przebarwiania jagód to jeszcze troszkę czasu upłynie...... Jak potrzymasz takiego liścia w środowisku wilgotnym i wysokiej temperaturze to "na bank" jakiś grzyb Ci urośnie i na pewno będzie to pleśniak biały :lol:, a co jeszcze to Bozia raczy wiedzieć.

Nie skorzystam z twojego śmiesznego sposobu :lol: , ale życzę Ci udanej zabawy.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 maja 2008, 20:00 
Kiper
Kiper

ja dziś też chciałem prysnąć "wyśnioną" mieszanką ale nie było w sklepie folpanu więc prysnąłem tylko amistarem -mam jeszcze dithane, ridomil i siarkol więc prosze o radę czym i za ile dni jeszcze prysnąć zapobiegawczo - bo nie znam się ma tym a pewnie ten sam amistar to za mało- a moze zmieszać coś z czymś? proszę o radę :D
p.s. u mnie na razie przebarwień nie ma ale na starych labruskach ojca 50metrów od mojej winniczki jest już chyba wszystko co moze być od szpeciela poprzez maczniaki itd :evil: , a ojciec jest jaki jest i mu nie przegada że potrzeba prysakać bo mu wystarczy to co się z tych chorych labruch urodzi :roll:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 maja 2008, 20:22 
Kiper
Kiper

Zapobiegawcze to po 2 tygodniach możesz prysnnąć 2-gi raz Amistarem.Fajnie byłoby go połaczyć z Dithane.Niestety nie wiem czy mozna :roll:.

Piotrek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 maja 2008, 20:44 
Micki tak się sprawdza jakim grzybem zainfekowane są liście. Aby dobrać odpowiedni środek. Możesz to zrobić w każdym momencie.

Z tym przebarwieniem chodziło mi o to, że w tym momencie wegetacji (przebarwianie gron- początek dojrzewania) oznaki choroby są takie same dla mączniaka rzekomego i szarej pleśni. I nie wiadomo jaki grzyb zaatakował. Ponieważ szara pleść zaczyna się rozwijać po przebarwianiu gron a mączniak wręcz odwrotnie to aby wiedzieć z czym mamy do czynienia robimy sobie taką małą mini szklarnie.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 maja 2008, 20:45 
Kiper
Kiper

Jeżeli będę chciał zastosować do opryskania winorośli środek Amistar 250 SC to jakie powinno być stężenie cieczy (w ulotce brak informacji o winorośli).

Pozdrawiam.

Tadeusz.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 maja 2008, 20:51 
Kiper
Kiper

0.1-015%

Piotrek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 maja 2008, 21:02 
Kiper
Kiper

[quote="PiotrekK"]0.1-015%

Piotrek

Dzięki za informację.
Postaram się zrobić ciecz o stężeniu w tym przedziale.

Pozdrawiam.

Tadeusz.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 maja 2008, 21:22 
Kiper
Kiper

skasowane

Ostatnio edytowano piątek, 23 maja 2008, 21:23 przez PiotrekK, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 maja 2008, 21:23 
Kiper
Kiper

Cytuj:
Nie skorzystam z twojego śmiesznego sposobu , ale życzę Ci udanej zabawy.

A ja bym jednak radził posłuchać Zbyszka :wink:Taki sposób na sorawdzenie,czy dane przebarwienie to mączniak polecał także Janusz(doktorek).
Nie znam sie na grzybach,ale czy pleśniak biały na spodniej stronie liscia wytworzy biały mączysty nalot charakterystyczny dla mączniaka:roll: ?

Piotrek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 maja 2008, 22:28 
Kiper
Kiper

[quote="PiotrekK"]Zapobiegawcze to po 2 tygodniach możesz prysnnąć 2-gi raz Amistarem.Fajnie byłoby go połaczyć z Dithane.Niestety nie wiem czy mozna :roll:.

Piotrek

no właśnie ja też myślałem żeby tak zrobić tylko czy można? a moze jak dziś prysnałem amistarem to np za 2 dni prysnać dithane z sarkolem? co wy na to?

Ostatnio edytowano sobota, 24 maja 2008, 09:01 przez aguniatarnow, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 maja 2008, 22:51 
Kiper
Kiper

Ditane można łaczyć z Baycor 25 WP lub z Nimrod 250 EC lub z Rubigan 12 EC lub z Siarkol EXtra 80 WP lub z Topsin M 70 WP. Jeżeli skład chemiczny środka Amistar 250 SC jest bardzo podobny do w/w to myślę, że w takim przypadku można go łączyć z Ditane, wymaga to sprawdzenia.

Pozdrawiam.

Tadeusz.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 maja 2008, 23:23 
Kiper
Kiper

Amistar mozna łaczyć z Captanem i Bravo.Captan jest znany nie od dziś..Bravo to bardzo dobry,skuteczny,kontaktowy fungicyd o spectrum działania bardzo podobnym do Folpanu.

pozdrawiam Piotrek

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 maja 2008, 08:43 
Kiper
Kiper

[quote="zbigu"]Micki tak się sprawdza jakim grzybem zainfekowane są liście. Aby dobrać odpowiedni środek. Możesz to zrobić w każdym momencie.

Tak, tylko zanim grzybek rozwinie się badanej próbce i stwierdzisz co to za jeden, to z dużą prawdopodobnością plantacja będzie już mocno porażona.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 maja 2008, 08:59 
Ekspert
Ekspert

Jakie stężenie stosuje się używając Nimrod?, Czy takie samo w otwartym gruncie i w szklarni?

Wojtek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 360 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1