Teraz jest wtorek, 13 maja 2025, 18:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 360 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 29 maja 2014, 13:22 
Kiper
Kiper

Cytuj:
Pokręciłeś. SNL to kombinacja innych substancji czynnych, a mianowicie azoksystrobina+folpet.

Nie pokręciłem :wink: ,miałem na myśli środek będący w sprzedaży dla kombinacji o której wspomniałem (Bravo +Amistar).

P.

PostNapisane: czwartek, 29 maja 2014, 17:18 
Ekspert
Ekspert

PiotrekK napisał(a):
Cytuj:
Pokręciłeś. SNL to kombinacja innych substancji czynnych, a mianowicie azoksystrobina+folpet.

Nie pokręciłem :wink: ,miałem na myśli środek będący w sprzedaży dla kombinacji o której wspomniałem (Bravo +Amistar).

P.

Pytanie było o zamiennik dla Folpanu (czyli Folpetu) w SNL. Ani Bravo, ani Amistar Opti nie zawierają Folpetu, więc nie widzę związku, dlatego tak napisałem.

PostNapisane: sobota, 31 maja 2014, 22:47 
Ekspert
Ekspert

Nie wiecie może czy SNL (i inne podobne np. Quadris Max) można stosować na dziką różę. Nie żebym miał taką potrzebę ale posadziłem sobie jesienią po krzewie przy każdym szpalerku i teraz nie wiem czy przed opryskiem mam je okrywać czy wręcz przeciwnie pryskać równo z winoroślami?

PostNapisane: niedziela, 1 czerwca 2014, 06:41 
Kiper
Kiper

Przy opryskach winorośli zawsze zostaje nieco w opryskiwaczu i to idzie właśnie na róże ozdobne w ogrodzie - nie zauważyłem, aby szkodziło. Zresztą niektóre środki jak amistar, topsin są do stosowania na różach.

Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.

PostNapisane: środa, 4 czerwca 2014, 17:46 
nowicjusz
nowicjusz

W poniedziałek pryskalem amistarem 2.5 ml/3l wody.było okolo 15st C a po pół godzinie zaczęło kropic.dziś już nie pada więc myślałem że zabieg powtórzę a tu patrzę liścia się pozwijaly a grona delikatnie jakby podwiedly.moje pytanie-czy to poparzenie wyklucza dalszy rozwój gron,czy dojdą do siebie?

-- środa, 4 czerwca 2014, 18:46 --

W poniedziałek pryskalem amistarem 2.5 ml/3l wody.było okolo 15st C a po pół godzinie zaczęło kropic.dziś już nie pada więc myślałem że zabieg powtórzę a tu patrzę liścia się pozwijaly a grona delikatnie jakby podwiedly.moje pytanie-czy to poparzenie wyklucza dalszy rozwój gron,czy dojdą do siebie?

PostNapisane: środa, 4 czerwca 2014, 22:39 
Kiper
Kiper

gbed napisał(a):
Nie wiecie może czy SNL (i inne podobne np. Quadris Max) można stosować na dziką różę. Nie żebym miał taką potrzebę ale posadziłem sobie jesienią po krzewie przy każdym szpalerku i teraz nie wiem czy przed opryskiem mam je okrywać czy wręcz przeciwnie pryskać równo z winoroślami?

Większość odmian róż dostaje wcześniej mączniaki i są sadzone przy winnicach jako indykator
zachorowań dlatego najpierw trzeba ochraniać róże a potem winorośle.Ja też tak robię bo mam
wiele kultur roślinnych w ogrodzie nawet drzewa opryskiwałem przed rozbiciem pąków na likwidację
jaj przędziorków i musiałem stwierdzić że wszystkim roślinom pomogłem.Teraz przekwita mi
pierwsza partia róż które też stoją przy winoroślach i przed końcem przekwitania ścinam jej
kwiaty w szczególności tych odmian które mają dużo kwiatostanów te są bardziej narażone na mączniaki bo za gęsto rosną kwiat przy kwiecie.Kultura pielęgnacji róż jest konieczna jak przy winoroślach,też je przerzedzam i słabe pądy wyłamuję.Jak tego nie będziesz robił narażasz się automatycznie po każdym deszczu a za mało przewiewu na powtórne zachorowanie.
Tym czym robię opryski winorośli tym też róże.
pozdrawiam serdecznie
georg

PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2014, 06:46 
Ekspert
Ekspert

lukaszbroda napisał(a):

No tak. Amistar 250SC zastosowany w zbyt wysokiej temperaturze, pod osłonami lub w zbyt wysokim stężeniu może powodować uszkodzenia. Stężenie zastosowałeś raczej prawidłowe. Min. z tego powodu przestałem go stosować. Stosuję natomiast Amistar Opti 480 i nic się nie dzieje. Ten drugi ma szersze spektrum działania i jeszcze tę zaletę, że po ok 2 godzinach jest praktycznie niezmywalny z powierzchni liści. Nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie- czas pokaże.

PostNapisane: sobota, 14 czerwca 2014, 11:53 
nowicjusz
nowicjusz

i po dwoch tygodniach efekty zastosowania amistaru przerazające-grona zaschnięte,liścia zniekształcone a wzrost niemal calkowicie zahamowany.co dziwne,poparzenia występują tylko na szlachetnych odmianach deserowych bo np Ontario jest nieruszone

PostNapisane: sobota, 14 czerwca 2014, 12:00 
Ekspert
Ekspert

No i ? przecież sam Amistar tak by nie zadziałał. Szukaj innej przyczyny. Nie pryskałeś herbicydami jakimiś (niedomyty opryskiwacz). Pokaż foty jak wyglądają liście.

PostNapisane: sobota, 14 czerwca 2014, 12:11 
Ekspert
Ekspert

lukaszbroda napisał(a):
i po dwoch tygodniach efekty zastosowania amistaru przerazające-grona zaschnięte,liścia zniekształcone a wzrost niemal calkowicie zahamowany.co dziwne,poparzenia występują tylko na szlachetnych odmianach deserowych bo np Ontario jest nieruszone

Mniej więcej po takim czasie są widoczne efekty działania Roundupu. Źle wymyty opryskiwacz? Jest mało prawdopodobne aby taka dawka Amistaru spowodowała tyle spustoszenia.

PostNapisane: sobota, 14 czerwca 2014, 13:15 
Kiper
Kiper

Też obstawiam niedomyty opryskiwacz. Też tak miałem kilka lat temu. A zakładałbym się że wymyłem dokładnie. Od tego czasu mam oddzielny opryskiwacz tylko do Roundupa.

Krzysztof

PostNapisane: sobota, 14 czerwca 2014, 13:50 
Ekspert
Ekspert

donald1209 napisał(a):
Od tego czasu mam oddzielny opryskiwacz tylko do Roundupa.

Dokładnie tak! Do chwastobójczych trzeba mieć osobny opryskiwacz dokładnie oznakowany. Ja mam i nie mam takich problemów.

PostNapisane: sobota, 14 czerwca 2014, 17:02 
Kiper
Kiper

Po SNL nigdy nie zauważyłem uszkodzeń poza jedną odmianą - Aloszenkinem - chyba jest wrażliwy właśnie na Amistar i tylko młode liście. Po około 2 tygodniach widać na liściach czarne kropki. W poźniejszym okresie na kolejnych liściach kropek nie ma i chyba dlatego właśnie, że stosuję inne środki.

Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.

PostNapisane: poniedziałek, 16 czerwca 2014, 14:39 
nowicjusz
nowicjusz

wszystko możliwe,wcześniej ojciec pryskał na zielsko.twierdzi że wymył.ale dlaczego tylko te odmiany tak zareagowały? (nero,frumoasa albae,nadiezdza azos,arkadia,tp25) a ontario, beta itp zero reakcji.jutro wstawie zdjęcia jak to wygląda.na łozach pojawiła się jakby opuchlizna,takie zgrubienia

-- poniedziałek, 16 czerwca 2014, 15:35 --

tak po oprysku wygląda NADIEZDZA AZOS
http://images62.fotosik.pl/1084/cd032dbca350ef08.jpg[/img]
ARKADIA
http://images65.fotosik.pl/1084/f85addd17f3fc2e2.jpg[/img]
TP25
http://images63.fotosik.pl/1081/830f564648e1ee98.jpg
grono FRUMOASA ALBAE
http://images61.fotosik.pl/1081/7b5012884a82ab70.jpg
grono NERO
http://images64.fotosik.pl/1083/ff8d21e245662cc2.jpg

Dalej przedstwiam zniekształcenia na latoroślach,są też zauważalnepękniecia
http://images63.fotosik.pl/1081/59815d3628e0178f.jpg
http://images65.fotosik.pl/1084/76fc7e67fe37e978.jpg
http://images63.fotosik.pl/1081/0ae9e308011e5ab7.jpg

-- poniedziałek, 16 czerwca 2014, 15:39 --

czy jest jeszcze sposób na odratowanie tego co pozostało,coś żeby wzmocnić krzewy po ewentualnym herbicydzie?

Zostawiłem linki, nastepnym razem wykasuję całość. Kłania się Regulamin p3.1. [olmek]

PostNapisane: poniedziałek, 16 czerwca 2014, 14:48 
Kiper
Kiper

Ale ogromne zdjęcia...
lukaszbroda napisał(a):
czy jest jeszcze sposób na odratowanie tego co pozostało,coś żeby wzmocnić krzewy po ewentualnym herbicydzie?

Jak najszybciej Asahi + nawóz wieloskładnikowy (z mikroelementami). Nic więcej nie zrobisz.

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 360 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1