Teraz jest piątek, 31 października 2025, 18:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 360 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 24  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 maja 2008, 07:07 
Ekspert
Ekspert

[quote="olmek"][quote="misiek52"] 05.05.2008 robiłem opryski MIEDZIANEM (w 2007 na winoroślach był mączniak prawdziwy).

Miedzian nie powinien być raczej stosowany w początkowej fazie wegetacji.

No wlaśnie. Ciekawi mnie czy Tadeusz zaobserwoawał po tym oprysku jakieś zatrzymanie rozwoju latorośli.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 maja 2008, 07:48 
Kiper
Kiper

[quote="olmek"][quote="misiek52"] 05.05.2008 robiłem opryski MIEDZIANEM (w 2007 na winoroślach był mączniak prawdziwy).

Tylko jaki to ma związek ?
Miedzian stosuje się zapobiegawczo przeciwko m. rzekomemu i nie powinien być raczej stosowany w początkowej fazie wegetacji.

Przyznaję, że nie mam doświadczenia w stosowaniu środków ochrony, unikałem ich stosowania ale po roku 2007 doszedłem do wniosku, że jednak to konieczność. Miedzian zastosowałem jako właśnie środek zapobiegawczy, a termin może rzeczywiście był niewłaściwy. Z moich obserwacji winorośli po zastosowaniu miedzianu nie zaobserwowałem żadnych zmian. Czy oprysk ten spowolnił rozwój winorośli to trudno powiedzieć nie mam skali porównawczej, opryskałem wszystkie krzaczki. Nie uzyskałem odpowiedzi co teraz mam robić po tych kilku dniowych ulewach może ktoś z "Forum" podpowie.

Pozdrawiam.

Tadeusz

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 maja 2008, 09:26 
Kiper
Kiper

Cytuj:
Nie uzyskałem odpowiedzi co teraz mam robić po tych kilku dniowych ulewach może ktoś z "Forum" podpowie.

No jak to nie uzyskałeś :roll: ,przecież Darek do spółki z Januszem napisali dokładnie co należy zrobić.
Mamy pare dni deszczowych,temperatuta w dzień i nocy 10 st.-przynajmniej tak jest u mnie.W takich warunkach m. rzekomy z duzym prawdopodobieństwem sie uaktywni.A zatem:
Wykonujesz oprysk mieszanka Amistaru i Folpanu o któej śnił Darek :wink: ,lub też wykonujesz oprysk tylko amistarem,lub jednym ze środków kontaktowych : Folpanem,Dithane,Kaptanem-co masz pod ręką).W przypadku środków kontaktowych zwracasz uwagę na dokładne zwilżenie spodniej strony liści.

Piotrek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 maja 2008, 12:04 
Kiper
Kiper

Ja wczoraj, gdy przestało padać wykonałem oprysk Ridomilem, a gdy mi go zabrakło użyłem mieszanki ze "snu nocy letniej". Od tamtej pory nie padało, myślę, że oprysk zadziała - na Siberze są już u mnie objawy zainfekowania pierwotnego :evil:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 maja 2008, 12:24 
Ekspert
Ekspert

Ja pryskam jutro po pracy. Wczoraj cały dzień padałonie było kiedy. Pryskam na początek samym amistarem. Wyśniony oprysk pozostawiam na przyszły rok. Nie mam folpanu, a nie chcę kupować bo mam sporo kaptanu, który w tym roku traci wazność. Trzeba go wykorzystać.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 maja 2008, 19:17 
Kiper
Kiper

Generalnie fitotoksyczność dotyczy przede wszystkim jabłoni ale... licho nie śpi

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 maja 2008, 19:20 
Ekspert
Ekspert

Januszu wyjaśnij proszę co to jest ta fitotoksyczność, bo dla mnie to jest zupełnie obece pojęcie.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 maja 2008, 19:26 
Kiper
Kiper

sorry czasem sie zagalopuję ... jest to po prostu toksyczność preparatu dla rośliny. Może objawiać się w różny sposób jak chlorozy, deformacje, skarłowacenia czy zahamowanie wzrostu

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 maja 2008, 19:28 
Kiper
Kiper

Micki czy jesteś pewien, ze masz już infekcje pierwotną. Muszę przyznać, że jak na tegoroczne warunki pogodowe to jest to bardzo wcześnie

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 maja 2008, 19:53 
Kiper
Kiper

[quote="PiotrekK"]
Cytuj:
Nie uzyskałem odpowiedzi co teraz mam robić po tych kilku dniowych ulewach może ktoś z "Forum" podpowie.

No jak to nie uzyskałeś :roll: ,przecież Darek do spółki z Januszem napisali dokładnie co należy zrobić.
Mamy pare dni deszczowych,temperatuta w dzień i nocy 10 st.-przynajmniej tak jest u mnie.W takich warunkach m. rzekomy z duzym prawdopodobieństwem sie uaktywni.A zatem:
Wykonujesz oprysk mieszanka Amistaru i Folpanu o któej śnił Darek :wink: ,lub też wykonujesz oprysk tylko amistarem,lub jednym ze środków kontaktowych : Folpanem,Dithane,Kaptanem-co masz pod ręką).W przypadku środków kontaktowych zwracasz uwagę na dokładne zwilżenie spodniej strony liści.

Piotrek

Tak rzeczywiście zgadza się Darek z Januszem napisali co należy robić ale ja myślałem, że to tylko "sen nocy letniej", a sny nie zawsze się sprawdzają. Teraz po przeczytaniu kilku postów myślę inaczej.

Dzięki Piotr.

Pozdrawiam.

Tadeusz.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 maja 2008, 21:05 
Kiper
Kiper

[quote="doktorek"]Micki czy jesteś pewien, ze masz już infekcje pierwotną. Muszę przyznać, że jak na tegoroczne warunki pogodowe to jest to bardzo wcześnie

Pewny nie jestem, teraz jest już za ciemno, ale jutro zrobię i wkleję fotki.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 maja 2008, 07:53 
Kiper
Kiper

Napisz jeszcze proszę w jakiej fazie rozwojowej masz Siberę. To dość istotne. A tak przy okazji warto pomyśleć o ustaleniu jednego schematu dla faz rozwojowych. Ważne abyśmy wszyscy posługiwali sie tym samym językiem przy ich określaniu. Na świecie szeroko funkcjonują dwa rodzaje takich schematów Einchorna-Lorenza i uniwersalny dla Uni Europejskiej system BBCH. Wkrótce coś zaproponuję

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 maja 2008, 16:58 
Kiper
Kiper

Po tych kilku dniach ulewy (dzisiaj jeszcze do godziny chyba 12... troszkę padało) myślę, że dobrze będzie jeżeli prysnę jutro winorośl jakiś środkiem chemicznym. Nadmieniam (wcześniej pisałem w poście), że stosowałem już Siarkol Extra 80 WP(26.04.2008) i Miedzian 50 WP (05.05.2008).

PiotreK podpowiedział żeby zastosować ten ze "snu nocy letniej", ale okazało się że w Stalowej Woli nie mogłem kupić Folpanu 50 WP.
Kupiłem:
1. Amistar 250 SC.
2. Kaptan zawiesinowy 50 WP.
3. Dithane NecoTec 75 WG.

Który z tych środków proponujecie zastosować (a może jeszcze poczekać obserwować zmiany. Dzisiaj byłem zobaczyć jak wyglądają moje winorośla. Na Jupiterze - na 2 szt. są białe liście od góry i dołu przypomina to mączniaka. Mam ich pierwszy rok może to taka uroda ?) i w jakim stężeniu.

Pozdrawiam.

Tadeusz.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 maja 2008, 17:07 
Kiper
Kiper

[quote="micki64"][quote="doktorek"]Micki czy jesteś pewien, ze masz już infekcje pierwotną. Muszę przyznać, że jak na tegoroczne warunki pogodowe to jest to bardzo wcześnie

Pewny nie jestem, teraz jest już za ciemno, ale jutro zrobię i wkleję fotki.

Oto obiecane fotki z dnia dzisiejszego:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy to to już m. rzekomy na Siberze ? Niektóre porażone liście są łódeczkowato wygięte w kierunku spodu blaszki.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 maja 2008, 18:21 
Kiper
Kiper

Mam podobne przebarwienia na paru odmianach w foliaczku.Wystepuja one zazwyczaj na dwóch, dolnych lisciach,towarzyszą im deformacje i łódeczkowe wygięcia.
U mnie nie stawiam na rzekomego,u Ciebie też to troszke to odbiega od książkowych objawów,ale pewny nie jestem.

Piotrek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 360 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1