doktorek napisał(a):
Ok. To oznacza, że była wykonana toksykologia, aż do najwyższej dawki 3,2 kg/ha. Ale takich założeń nie da się wprost przełożyć na wszystkie preparaty i w tym kontekście takie generalizowanie jest mylące. Podstawą prawną w całej Unii jest treść etykiety instrukcji stosowania. Jeżeli w tym konkretnym przypadku etykieta zawiera aż tak uszczegółowione informacje to można ją stosować wprost. Niestety tych założeń w żaden sposób nie da się przełożyć na pozostałe preparaty, chyba że takie informacje znajdą się na etykietach tych pozostałych. Jeżeli nie to istnieje b a r d z o d u ż e ryzyko, że będziemy się nieźle truli.
Wybraliście do omówienia dość wyjątkowe środki z bardzo dużą rozbieżnością w stosowanej dawce. Zwróćcie proszę uwagę, że w przypadku pozostałych przypadkach ta rozpiętość jest zdecydowanie mniejsza. Dajcie mi 7-10 dni to dowiem się więcej u źródła bo też mnie to zainteresowało
Czy ktoś doświadczony w temacie zgłębił temat ilości cieczy użytkowej w zaleznosci od BBCH poruszony w tym poście? Jak rozumieć różną ilość cieczy użytkowej w różnych fazach rozwoju winorośli? Czy stosować stałe stężenie np. 0,05%? Czy może zwiększać ilość wody przy stałej ilości ŚOR dla danej powierzchni upraw, tak żeby mieszaniny wystarczyło do oprysku całej plantacji?
Dziękuję za wyjaśnienie.
Ps. Też spotkałem się w jakimś niemieckim ŚOR z informacją o stałym stężeniu i mnożnikach (chyba to był Flint) w zależności od BBCH