Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 23:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 242 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 17  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 26 kwietnia 2013, 20:07 
Ekspert
Ekspert

U mnie przędziorki się mocno panoszyły w ubiegłym roku.
W tym roku ze 2 tyg temu myłem siarkolem.
Aktualnie winorośl kończy płacz i lekko nabrzmiewają pąki.
Jak myślicie można jeszcze zrobić jakiś oprysk na przędziorki?
Tym Treolem np?

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: czwartek, 6 marca 2014, 20:39 
Ekspert
Ekspert

Najbliższy tydzień to chyba będzie najlepszy moment na zapodanie oleju. Po takiej lekkiej zimie i prognozowanej, ciepłej wiośnie, plaga nas nie minie.

PostNapisane: czwartek, 6 marca 2014, 21:08 
czeladnik
czeladnik

DW napisał(a):
Najbliższy tydzień to chyba będzie najlepszy moment na zapodanie oleju. Po takiej lekkiej zimie i prognozowanej, ciepłej wiośnie, plaga nas nie minie.

Ja mam jeszcze wszystko pod ziemią, więc jak to pogodzić.
Nawet nie okopane MF-y śpią sobie w najlepsze i chyba błędem z mojej strony byłoby już teraz odkopywać pozostałe.
Plan miałem taki aby po zauważeniu nabrzmiewania pąków u odmian nie przykrytych, odkryć te,które są pod warstwą ziemi i wtedy zrobić oprysk myjący siarką a następnie olejem.
DW, jak to widzisz...?

pozdrawiam

PostNapisane: czwartek, 6 marca 2014, 21:16 
Kiper
Kiper

Czytając tematy dotyczące terminów stosowania olejów znalazłem opinie, że powinno się je stosować dopiero po rozchyleniu pąków lub jednak już na etapie ich nabrzmiewania. Nie wiem ostatecznie kiedy to zrobić aby efekt był najlepszy. Druga sprawa to co powinno być pierwsze, zabieg myjący Siarkolem czy oleje. Mi wychodzi, że Siarkol pierwszy przed pękaniem a potem olej na początku pękania pąków. Czy tak powinno być?

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: czwartek, 6 marca 2014, 21:37 
Ekspert
Ekspert

Daniel słusznie przypomina. Szkodniki nie patrzą chyba na fazę w jakiej są pąki, a na panujące temperatury.
Ja ze względu na zeszłoroczną aurę spóźniłem się z olejami i zabieg nie był zbyt skuteczny.
No ale właśnie...
jpionka napisał(a):
Ja mam jeszcze wszystko pod ziemią, więc jak to pogodzić.
Myślę że w tym roku zwlekanie z odkryciem w celu opóźnienia wegetacji, by zminimalizować zagrożenie przymrozkami, na niewiele się zda. Krzaki zważyło jesienią wcześnie, luty ciepły, to nic roślin nie powstrzyma przed wcześniejszym startem. Nawet nocami nie ma przymrozków żeby się ziemia trochę schładzała. Pierwsze krzaki zaczęły płakać już 22 lutego :shock:
Jeszcze nie odkryłem, ale też głowię się co zrobić. Olej mam :?

PostNapisane: czwartek, 6 marca 2014, 21:41 
Ekspert
Ekspert

Czytałem kiedyś taki artykulik (naukowy) o testowaniu różnych olejów parafinowych w ochronie sadów przed roztoczami i tam stało jak wół, że preparaty te są najskuteczniejsze kiedy stosować je bardzo wcześnie, na początku marca. Warunki pogodowe: słonecznie i temperatury ok. 10*C. Próbowałem go dzisiaj znaleźć, jednak bez rezultatu.

O odkrywaniu krzewów niestety nie mam pojęcia. Nigdy tego nie praktykowałem.

PostNapisane: czwartek, 6 marca 2014, 22:28 
Ekspert
Ekspert

Patrząc w notatki, w zeszłym roku pryskałem pod koniec kwietnia i na wiele to się nie zdało. Spróbuję w tym roku jak radzi Daniel. Ale tylko przerobowe (nie okryte). Deserówki co mam pod ziemią prysnę olejem później.

PostNapisane: piątek, 7 marca 2014, 16:42 
Ekspert
Ekspert

W zeszłym roku olej poszedł 14 IV, ale wiosna była bardzo opóźniona. Trafiłem, nigdy tak czystych liści nie miałem. A przędziorów z roku na rok było coraz więcej.
Od przyszłego tygodnia podobno ma być ok -5C. Poczekam jeszcze, ale już chyba długo się nie da.

PostNapisane: piątek, 7 marca 2014, 20:20 
Kiper
Kiper

Trochę się dziwię u nas też jest ciepło ale nigdzie i na winnicach też płaczących łóz nie widziałem.
A plagę miałem przed dwoma latami a w tamtym roku jeden oprysk przed rozbiciem pąków
z mieszanką olej rzepakowy siarkol i coś na przędziorki sprawę całkowicie załatwił.
pozdrawiam
georg

PostNapisane: sobota, 8 marca 2014, 12:28 
nowicjusz
nowicjusz

georg napisał(a):
.....doświadczenia z zwalczaniem przędziorków......

Ja myślę że olej rzepakowy jest naturalnym środkiem tanim,naturalnym,do jedzenie i nieszkodliwym
dla człowieka dlatego będą obserwował moje młodziutkie latorośle,jeśli wystąpią przy listeczkach
objawy ataku przędziorków powtórzę oprysk,olej0,1 siarkolu.
Pozdrawiam serdecznie
georg

Georg, czy w zeszłym roku, stosowałeś powtórnie oprysk olejowo - siarkowy, jeśli tak to z jakim skutkiem?

PostNapisane: niedziela, 9 marca 2014, 11:22 
Kiper
Kiper

U mnie wiosna w pełni. Ruszyły mi w zasadzie wszystkie krzaczki: agrest, porzeczki, borówki, brzoskwinie, róże. Wczoraj odkopałem kiwi które pod ziemią wypuściło zielone. Stwierdziłem że nie ma na co czekać, odkopałem i winorośle. Nic ich już nie zatrzyma a do zimnej zośki i tak już będzie zielono na krzakach więc przynajmniej nie będą mi pleśniały pod ziemią. W przyszłym tygodniu planuję oprysk siarkolem.
Zastanawiam się nad opryskiem olejowym. W zeszłym roku pryskałem tak jak radzą już po pękaniu pąków (Treol 2013-04-22) i muszę przyznać że dało to oczekiwane rezultaty. Jak nigdy roztocza mi odpuściły.

PostNapisane: niedziela, 9 marca 2014, 16:27 
nowicjusz
nowicjusz

Kiedy powinno wykonać się oprysk takim olejem parafinowym ? W momencie jak zaczynają powoli nabrzmiewać pąki ? Podobno te oleje są fitotoksyczne i na otwarte pąki może być szkodliwy.

PostNapisane: niedziela, 9 marca 2014, 17:32 
Ekspert
Ekspert

gbed napisał(a):
Patrząc w notatki, w zeszłym roku pryskałem pod koniec kwietnia i na wiele to się nie zdało. Spróbuję w tym roku jak radzi Daniel. Ale tylko przerobowe (nie okryte). Deserówki co mam pod ziemią prysnę olejem później.

Jak pisałem, tak zrobiłem. Wczoraj dałem Promanal 2% na nie okryte krzewy. Okrytych na razie nie odkrywam.

PostNapisane: wtorek, 11 marca 2014, 18:39 
mistrz
mistrz

jawormcz11 napisał(a):
Kupiłem CATANE 800 EC, i myślę że nie ma różnicy w stosunku do innych środków. Dodatkowo ten posiada najwięcej EC bo 800. Pozostałe mają mniej a kosztują więcej.

http://allegro.pl/atpolan-80ec-1l-wspomaga-dzialanie-srodkow-i4044459002.html

Co prawda to adiuwant ale proszę zwrócić uwagę na skład :shock: natomiast cena :D :thumbup:

PostNapisane: wtorek, 11 marca 2014, 20:59 
mistrz
mistrz

krys napisał(a):
Czytając tematy dotyczące terminów stosowania olejów znalazłem opinie, że powinno się je stosować dopiero po rozchyleniu pąków lub jednak już na etapie ich nabrzmiewania.

Jak wspominał Daniel (DW) teraz to ten czas
krys napisał(a):
Druga sprawa to co powinno być pierwsze, zabieg myjący Siarkolem czy oleje. Mi wychodzi, że Siarkol pierwszy przed pękaniem a potem olej na początku pękania pąków. Czy tak powinno być?

Olej pierwszy już teraz a siarkol potem praktycznie przy pękaniu pąków.
Gdyby komuś przyszło do głowy łączyć siarkol z olejami to zmniejszamy stężenie siarkolu do 0,3% (taki mix jest silnie fitotoksyczny) czyli tak jak na zielone (autortyatywnie stwierdzone przez dra Janusza Mazurka (doktorek)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 242 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 17  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1