Teraz jest środa, 18 lutego 2026, 07:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 242 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 24 października 2017, 21:37 
mistrz
mistrz

(offtopic od winorośli) (ale wcale nie od używania olejów)
Grześku, żeby to ja sobie zapisała... %)))
Niestety szybko szybko i sama teraz się głowię. Pamiętam że im więcej czytałam kiedy tego uzyć tym mniej juz wiedziałam ale w końcu jestem prawie pewna że stwierdziłam, że ma być w fazie zielonego pąka kwiatowego (tzn wtedy kiedy na drzewie zobaczysz pierwszy biały/różowy płatek wystający z zielonego pąka to pryskasz). Pryskałam w dwóch terminach, czekając na te pierwsze pąki. I rzeczywiście pomogło, zwłaszcza gruszom, ale w tym sezonie będę pryskać przynajmniej dwa razy. Dlaczego? Bo olej jest środkiem naturalnym, działającym mechanicznie a znacznie wcześniej niż faza zielonego pąka kwiatowego mam takie zdjęcia:
Obrazek Obrazek
Nie wiem co to za przyjemniaki (nigdy nie dotarłam do identyfikacji ich, wyglądają na mszyce, ale były znacznie mniejsze) za to wyraźnie mają apetyt na moje pąki więc zamierzam je olejem poczęstować. A w fazie zielonego pąka poprawić.
Jedna uwaga - oprysk ma być po przynajmniej jednym ciepłym wiosennym dniu i przez następne cztery nie może być przymrozka ani nie wolno używać preparatów siarkowych bo wystąpią uszkodzenia (wyczytane na jakiejś sadowniczej stronie w internecie)

PostNapisane: wtorek, 27 marca 2018, 12:19 
czeladnik
czeladnik

Czy Treol można wymieszać z siarkolem ?

PostNapisane: wtorek, 27 marca 2018, 12:58 
mistrz
mistrz

....a może taki środek jak AFIK na mszyce ,roztocza , przędziorki -środek naturalny bez karencji , nie zaszkodzi a pomóc może. Pani Ewo na tej gruszy to robota Miodówki gruszowej .
Pozdrawiam Jacek.

PostNapisane: środa, 28 marca 2018, 16:45 
czeladnik
czeladnik

Mam treol i mam siarkol tylko nie wiem na pewno czy można mieszać.
Wolałbym już nic nie kupować.

PostNapisane: środa, 28 marca 2018, 17:10 
Ekspert
Ekspert

post191829.html#p191829

Cytuj:
Zabiegi olejem z siarka przed pękaniem paków nie są skierowane do zwalczania przędziorków tylko szpecieli, a w szczególności Celepitrimerus vitis, który zgodnie z badaniami może zimować poza pakami i w dopiero w trakcie pękania do nich wchodzić. Zabieg ten stosuje się do fazy połowy wełnistego pąka ponieważ później może być fitotoksyczny, a sama siarka szczególnie jeżeli jest chłodno działa gorzej.

Tylko nie każdy opryskiwacz daje rady z tą miksturą i nie stosuje się się oprysków bezpośrednio przed przewidywanymi przymrozkami - chyba już było na forum.

PostNapisane: środa, 28 marca 2018, 18:13 
Kiper
Kiper

Było, olejowych nie wolno dawać przed przymrozkami, jest ryzyko uszkodzeń. No i z tego co pamiętam nie daje się tej samej ilości składników jak do oprysków pojedynczych myjących, czyli:
tylko olej - stężenie ok 2%
tylko siarka - stężenie 2% do 3%
olej + siarka:
olej 1,5% + siarka 0,5%
poprawcie mnie jak coś pomyliłem, ja w każdym razie używam takiego składu i nie mam problemu z Calepitrimerus, no i dysza opryskiwacza się nie zapycha, a przy większej ilości siarki różnie bywało
edit
Przy okazji i misecznika tym można ubić

PostNapisane: środa, 28 marca 2018, 19:12 
czeladnik
czeladnik

Właśnie chodzi mi o szpeciele.
Dopiero odkrywam powoli i jeszcze wszystko albo śpi albo powolutku nabrzmiewa więc olej z siarką będzie zastosowany.
Dziękuję Panowie za konkretną, rzeczową odpowiedź !

PostNapisane: piątek, 30 marca 2018, 18:57 
Kiper
Kiper

Czy już ktoś się odważył wykonywać pierwsze opryski?
Ja przymierzam się jutro odkopać łozy z ziemi.

DariuszNS napisał(a):
olej 1,5% + siarka 0,5%

Nad tym się zastanawiam.

PostNapisane: poniedziałek, 9 kwietnia 2018, 20:10 
Ekspert
Ekspert

U mnie jeszcze za wcześnie bo pąki mocno uśpione, w sobotę dopiero zaczęły mi płakać pojedyncze łozy na ubiegłorocznych cięciach. Poza tym pogoda kiepska i prognozy też nie bardzo. Obecnie leje a na siarkę za zimno. Połowa przyszłego tygodnia to dopiero zapowiadane ocieplenie i wtedy będę coś myślał.
Generalnie po zimie to to co odkryłem prysnąłem topsinem w którym moczyłem sztobry.

-- poniedziałek, 9 kwietnia 2018, 20:10 --

Dzisiaj jak na termometrze pojawiło się +24 a po przyjściu z pracy zobaczyłem że pąki już konkretnie pobudzone stwierdziłem że nie ma na co czekać. Poszedł Treol, i na razie to by było na tyle. Teraz jeszcze tylko nawożenie przed sezonem i czekamy na przymrozki majowe ;)

PostNapisane: poniedziałek, 16 kwietnia 2018, 21:09 
Ekspert
Ekspert

Wątek na czasie więc odświeżam. Pewnie wszyscy wiedzą kiedy stosujemy oleje ale jakby ktoś miał kłopot to polecam mój film https://www.youtube.com/watch?v=1Nz2vHiLq5g

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2018, 15:07 
mistrz
mistrz

Czytałem, że robicie też sami mikstury olejowe na bazie zwykłego oleju, czy oliwa z oliwek także spełni swoje zadanie?

PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2018, 22:04 
czeladnik
czeladnik

Kiedy należy wykonać kolejny oprysk, czym i na co ? tzn po otwarciu którego liścia ?

PostNapisane: sobota, 12 maja 2018, 14:52 
czeladnik
czeladnik

Drodzy Forumowicze, dwa dnitemu pojawiły się brązowe nakłucia na liściach, lekkie pofałdowania, pod spodem drobna pajęczynka -przędziorki? Zmieszałem litr oleju rzepakowego z litrem wody do tego trochę płynu do naczyń wstrząsnąłem i prysnąłem solidnie na krzaki.
Teraz wszystkie liście świecą się z daleka cokolwiek na nich usiądzie, już nie startuje. :D Pinot Wrotham i Traminer nie jest już taki biały :D zrobił się zielony. Natomiast inne odmiany Leon Milot, Marechal Foch, Rondo, Swenson Red, Monarch mają sinozielonobrązowe plamy, liście mają kolor jak wymiętolona zleżała sałata. Kształt liści jest OK. Wszystkie miejsca "nakłuć" stały się ogniskiem takich plam. Też tak mieliście czy coś przegiąłem?

Pozdrawiam Łukasz

PostNapisane: sobota, 12 maja 2018, 15:07 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
Zmieszałem litr oleju rzepakowego z litrem wody

Ciekawe skąd wziąłeś taką recepturę (stężenie) - nie prościej samym olejem :oops: :silent:

PostNapisane: sobota, 12 maja 2018, 18:38 
czeladnik
czeladnik

:oops: trochę dużo wyszło. Sam olej pewnie nie przeszedłby przez opryskiwacz. Nie przypuszczałem, że to aż tak istotne skoro olej ma zatkać przetchlinki lub płucotchawki stawonogów to niech zatyka. Liście nie straciły do tej pory turgoru. Myślę, że pomogły im ostatnie burze. Myślicie że te plamy to może być oznaka "uduszenia" liści?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 242 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1