Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 15:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 242 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 19 kwietnia 2015, 06:25 
Ekspert
Ekspert

jokaer napisał(a):
Romanie, ja właśnie specjalnie kupiłam ten Microthiol, bo nie było siarkolu, żeby go zrobić z tym olejem :sick:
A tu takie info na opakowaniu, pod żadnym pozorem nie łączyć z olejem i innymi środkami. :?

http://doradztwosadownicze.pl/preparaty ... -w-sadzie/
skopiowane z linka
Cytuj:
W Europie Zachodniej bardzo wczesną wiosną, w okresie pękania pąków na gruszach (zanim pojawi się zielona tkanka) stosuje się mieszaninę 5?10 l oleju + 5 kg siarki (np. Thiovit Jet), w celu ograniczenia populacji miodówki gruszowej.

-- N, 19.04.2015 5:38 --

http://doradztwosadownicze.pl/komunikat ... rafinowym/

skopiowane z linka

Cytuj:
Mieszanie oleju parafinowego z innymi produktami

W zalecanej fazie rozwojowej (mysie ucho-zielony pąk) nie zaleca się wykonywania mieszanin zbiornikowych oleju parafinowego z innymi produktami, ze względu na prawdopodobieństwo wystąpienia fitotoksyczności

Wyjątkiem jest zabieg w gruszach w fazie pękania pąków mieszaniną oleju parafinowego oraz siarki, w celu zwalczenia miodówki gruszowej oraz szpecieli

Katanol 96 EC lub Catane 800 EC ? 10 l/ha

+

Microthiol 80 WG lub Thiovit Jet 80 WG ? 5-6 kg/ha

http://www.sadinfo.pl/artykuly-2012/220 ... icach.html

skopiowano z linka

Cytuj:
Czasami środki olejowe mogą wykazać objawy niewielkiej toksyczności na liściach, widoczne w postaci drobnych plamek, które nie mają ujemnego wpływu na dalszy rozwój liści. Fitotoksyczność występuje wówczas, gdy po użyciu preparatów olejowych temperatura przez kilka dni obniża się do zera lub poniżej.

PostNapisane: niedziela, 19 kwietnia 2015, 09:40 
Ekspert
Ekspert

Romanie dziękuję za te info. Ja szukałam i nie mogłam trafić na takie informacje.
W efekcie już chyba raczej za późno na takie opryski, opryskałam samym Microthiolem kilka dni temu.
Pąki zaczynają wchodzić w fazę wełnistą. Na dokładkę pogoda nie sprzyja opryskom, albo koszmarne wiatry całodobowe,
albo jak teraz mokro i zimno.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: niedziela, 19 kwietnia 2015, 12:13 
Kiper
Kiper

Przed rokiem albo dwa też pisałem,ja i wielu kolegów z niemieckiego forum,też tak robimy na ogrodach
jak ktoś ma dużo odmian,tylko my dodajemy troszeczkę płynu do naczyń żeby łatwiej się olej rozpuścił.
Wszystko mieszamy razem z siarkołem nikt nie ma ochoty w zabawę jeden oprysk olejem a potem
siarkolem i pomaga bardzo skutecznie,młode liście nie są tak mocno pogryzione,mniej mączniaków.
W sumie jestem z tego rozwiązania bardzo zadowolony.
pozdrawiam
Georg

-- niedziela, 19 kwietnia 2015, 13:13 --

Tak jak Roman napisał,dla mnie najważniejsze było wszystko opryskać drzewa,krzewy,słupy drewniane z szczelinami,patyki bambusowe wspierające i sztamy winogron.Od dokładnego oprysku zależy czy
wszystko albo częściowo zostanie zwalczone.Jedno czego się nie uda to nowe populacje i tak przyjdą
od sąsiada albo sami sobie przywieziemy poprzez kupienie nowych odmian i sztorbów,tu nie ma gwarancji na to bo nikt się nie przyzna.Dlatego najważniejsze jest oprysk nowych zakupionych odmian.
Georg

PostNapisane: piątek, 1 maja 2015, 13:46 
przedszkolak
przedszkolak

Czy wiecie może czy oprysk olejem(treol) na rozwijające się już pierwsze listki nie spowoduje jakiś szkód.
Z różnych przyczyn spóźniłem się z tym opryskiem a własnie się rozpogodziło nad Poznaniem i kusi mnie żeby jeszcze teraz zadziałać.

PostNapisane: poniedziałek, 11 maja 2015, 11:11 
czeladnik
czeladnik

W tamtym roku pryskałem treolem po zielonym- nic się złego nie działo

PostNapisane: wtorek, 19 maja 2015, 10:05 
przedszkolak
przedszkolak

Jest fajny olej do oprysków jest to OLEJ RYDZOWY, można tym pryskać no zielone części roślin.

PostNapisane: piątek, 7 kwietnia 2017, 16:32 
Kiper
Kiper

Erikos napisał(a):
Piękna pogoda, moje krzewy także dziś dostały (łosz end goł :lol: ) Siarkol + Treol.

Czy już ktoś jest po takim zabiegu?
Zaczynają się pojawiać powoli już "włochate" paki a pogoda na weekendzie będzie chyba powyżej 10*C .

PostNapisane: piątek, 7 kwietnia 2017, 17:53 
Ekspert
Ekspert

Rety, co ja się obszukałam tych informacji. Nie zapisałam sobie i niestety nie byłam w stanie znaleźć.

Jednak w tym roku już wykonałam dwa opryski i może powiem, że połączyłam Microthiol z olejem i siarką.
Ponieważ kilka razy teraz wyjeżdżałam, to niestety nie winorośle, a śliwy, morele, grusze, jabłonie.

Może po niedzieli trafi mi się pogoda dla winorośli.

Pryskałam słabym roztworem siarki 0,3%.
Olej ( wzięłam rzepakowy) najpierw zemulgowałam mydłem w płynie
( byłoby bardzo dobre mydło potasowe ogrodnicze),
rozpuściłam w opryskiwaczu Mircrothiol i dodałam tą olejową emulsję. ( woda taka letnia, nie zimna)
Dzięki temu, że zrobiłam emulsję z oleju, nic się w wodzie nie rozdzieliło.
10 litrów wody + 1 szkl. oleju zemulgowanego 1/5 szklanki mydła + 30 gr Microthiolu

( Jest to również b.dobry oprysk dla świerków karłowatych Conica szczególnie. Jak ktoś ma problemy z przędziorkami)

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: sobota, 8 kwietnia 2017, 08:16 
Ekspert
Ekspert

wolq napisał(a):
Erikos napisał(a):
Piękna pogoda, moje krzewy także dziś dostały (łosz end goł :lol: ) Siarkol + Treol.

Czy już ktoś jest po takim zabiegu?
Zaczynają się pojawiać powoli już "włochate" paki a pogoda na weekendzie będzie chyba powyżej 10*C .

Ja prysnąłem przed wczoraj pod folią Siarkol 0,3%+ Treol 1,5%.
Trochę mam pietra, bo nie wiem jaki będzie efekt,
"włochate" odleciały i pokazało się zielone na niektórych winoroślach...

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: sobota, 8 kwietnia 2017, 08:46 
Kiper
Kiper

Ja to robię zanim są włochate pąki i jestem bardzo zadowolony, sąsiedzi mają w ogródku pełno robatcwa, ja nie. U nich zaczynają się choroby grzybowe wcześniej i niszczą wszystko a ja nie będę głupiego uczył bo on myśli że na drugi rok będzie lepiej.

PostNapisane: sobota, 8 kwietnia 2017, 17:23 
Kiper
Kiper

Właśnie prysnąłem tą "zabójcza" mieszanką.
Co roku tuż przed kwitnieniem jabłoni pryskałem drzewka owocowe mieszaniną Mospolian+Topsin i miałem spokój z mszycami w fazie kwitnienia i z mączniakiem do sierpnia.
Zobaczymy jak spisze się treol+siarkol. Pryskając winorośl pojechałem po wszystkim co ma nabrzmiałe pąki. Lada dzień wszytko będzie kwitło a pogoda niezbyt sprzyjająca.
Swoją drogą jak często używacie w sezonie takiej mieszanki?

PostNapisane: niedziela, 9 kwietnia 2017, 09:10 
Ekspert
Ekspert

redfox napisał(a):
Pewnie tak że siarka nie zadziała jeśli będzie zmieszana z olejem, nie będzie sublimować.

redfox napisał(a):
Olej pierwszy. Jeśli dasz najpierw siarkę a później olej to ta pierwsza już nie zadziała.

Czytam i się zastanawiam bo jestem przed opryskami w gruncie.
Zawsze pryskałem siarką i olejem osobno z bardzo dobrym rezultatem. Czy pryśnięcie mieszanką, w dodatku o zmniejszonym stężeniu zmniejszy skuteczność zabiegu? Też bym wolał prysnąć raz "na leniucha".
A jeśli osobno to czy rzeczywiście olej wcześniej, czy najpierw siarka?
Dopiero odkryłem w gruncie. Bardziej by mi pasowało najpierw siarką, a później jak się cieplej zrobi olejem.
W tunelu już prysnąłem siarką, a po tygodniu olejem.

PostNapisane: niedziela, 9 kwietnia 2017, 09:53 
Kiper
Kiper

Michał, chyba masz za dużo czasu, ja od lat mieszam wszystko razem i funktionuje.Ja już mam pędy po 10cm na niektórych odmianach pod murem, oprysk już przed miesiącem, jeszcze nigdy nie zauważyłem jakiś poparzeń albo coś tam.

PostNapisane: niedziela, 9 kwietnia 2017, 10:33 
Ekspert
Ekspert

Bynajmniej nie cierpię na nadmiar wolnego czasu, ale skuteczność zabiegu jest dla mnie priorytetem.
Niektórzy spece od oprysków radzą jak chronić, czym chronić. A w innych tematach piszą to mi choruje, tamto choruje, to chorowite, to pod szpadel itp. Nie zawsze najważniejsze jest co się wyleje na pole. Równie ważne bywa jak, kiedy, w jakiej fazie, przy jakiej pogodzie i w jakim stężeniu. Stąd moje pytanie, mimo że opryski olejem i siarką stosuję od wielu lat. Zawsze można się jeszcze czegoś dowiedzieć, nauczyć, poprawić.
Pomijając skuteczność mieszanki i wpływu oleju na działanie siarki, optymalne terminy oprysku tymi preparatami też chyba się nie zawsze pokrywają.
Jeśli jakiś zabieg stosuje się profilaktycznie trudno czasami obiektywnie i wiarygodnie ocenić jego rzeczywistą skuteczność.

PostNapisane: niedziela, 9 kwietnia 2017, 11:26 
Ekspert
Ekspert

alkor napisał(a):
redfox napisał(a):
Pewnie tak że siarka nie zadziała jeśli będzie zmieszana z olejem, nie będzie sublimować.

redfox napisał(a):
Olej pierwszy. Jeśli dasz najpierw siarkę a później olej to ta pierwsza już nie zadziała.

Czytam i się zastanawiam bo jestem przed opryskami w gruncie.
Zawsze pryskałem siarką i olejem osobno z bardzo dobrym rezultatem. Czy pryśnięcie mieszanką, w dodatku o zmniejszonym stężeniu zmniejszy skuteczność zabiegu? Też bym wolał prysnąć raz "na leniucha".
A jeśli osobno to czy rzeczywiście olej wcześniej, czy najpierw siarka?
Dopiero odkryłem w gruncie. Bardziej by mi pasowało najpierw siarką, a później jak się cieplej zrobi olejem.
W tunelu już prysnąłem siarką, a po tygodniu olejem.

Też się zastanawiałam jak to będzie z tą siarką i olejem.
Jednak w dniu kiedy pryskałam, wieczorem, na drugi dzień jak wyszło słońce wszędzie pachniało siarką.
Okaże się w praniu, a najlepszym królikiem doświadczalnym będzie mój świerk Conica,
który w połowie jest zniszczony przez przędziorki. Zobaczymy jak będzie sobie radzić po opryskach.

Co do terminów to pokrywają się, bo można i olejem i siarką pryskać w fazie ruszających i pąków liściowych
i kwiatowych ( drzewa owocowe), wszystko zależy od stężenia siarki.
Nie należy też zapominać, że " ciężki" oprysk siarki to potencjalne działo na pożyteczne organizmy,
które żywią się szpecielami, przędziorkami itp.
Ja od kiedy tu gospodarzę czyli od 7 lat, nie widziałam jeszcze w takiej olbrzymiej ilości biedronki tej naszej siedmiokropki jak tej wiosny.
Jednak praktycznie nie stosowałam ani razu strasznej chemii na szkodniki.
( po za wrotyczem, którym wytłukłam na różach wszystko, nie tylko mszyce).

Pozdrawiam- Jola.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 242 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1