Teraz jest piątek, 16 stycznia 2026, 09:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 26 maja 2010, 07:53 
czeladnik
czeladnik

Widze Misza ze jestes ostatnio wyjatkowo zgryzliwy,odpowiadajac na rozne tematy.Odpowiadam w twoim stylu;Jak sie nie umie robic wina to lepiej zabrac sie za konfitury,a na zgage polecam tobie wizyte u weterynarza tego ktory leczy kundle,bo rasowe chodza do rodzinego :P :P

PostNapisane: środa, 26 maja 2010, 09:30 
Ekspert
Ekspert

Nie dargut, to żadna złośliwość. Po prostu w przyrodzie już tak jest, że im coś szlachetniesze to tym wrażliwsze. I nic na to nie poradzisz. Można sobie zafundować pewien ograniczony zestaw odmian deserowych i przerobowych, które na dobrym stanowisku i odpowiednie agrotechnice oraz przy odrobinie szczęścia nie będą wymagały oprysków,a jednocześnie będą dość atrakcyjne, ale nie ma się co czarować, na wysoki poziom jakościowy bez ochrony chemicznej się nie podskoczy.
Co do zgagi to mam ją po prostu po antranilanie metylu.
Ja nie kwestionuję umiejętności winiarskich twojego kolegi. Mamy chyba inne gusta, a wiadomo o gustach się....

dargut napisał(a):
na zgage polecam tobie wizyte u weterynarza tego ktory leczy kundle,bo rasowe chodza do rodzinego

Tego żartu niestety nie chwycilem.... :cry:

PostNapisane: środa, 26 maja 2010, 16:05 
Ekspert
Ekspert

Nie wiem w jakiej masce można chodzić po wsi kiedy ludzie zaczynają palic plastikowe , głownie , smieci .Ma już spory zestaw wrogów , być może bedzie to maska zmieniająca rysy twarzy . Zbyszek

PostNapisane: środa, 26 maja 2010, 17:15 
Ekspert
Ekspert

Na każdej ulotce pisze o bhp . Ze swojej strony dodam że ja staram sie nie pryskać pod wiatr .Lepiej wiecej sobie pochodzić . W Niemczech choroby i zgony rolników po i przed piećdziesiątką to częsta przypadłość .Tylko że tam pryskają po 20 razy i więcej .Zbyszek
.

PostNapisane: czwartek, 27 maja 2010, 12:54 
mistrz
mistrz

BHP też jest bardzo ważne. Szczególną uwagę należy zwrócić na ochronę dłoni bo przez nie najczęściej się trujemy. Zabezbieczamy się maskami, kombinezonami, opryskujemy w okresie bezwietrznym lub z wiatrem a tu taka wpadka z rączkami.

PostNapisane: czwartek, 27 maja 2010, 14:29 
czeladnik
czeladnik

Po opryskaniu(odpryskaniu) ważne jest dokładne umycie rąk i uzupełnienie płynów -najlepiej 0,5 l na pryskającego. :lol: :P :lol:

PostNapisane: piątek, 28 maja 2010, 11:57 
mistrz
mistrz

piem1970 napisał(a):
Po opryskaniu(odpryskaniu) ważne jest dokładne umycie rąk i uzupełnienie płynów -najlepiej 0,5 l na pryskającego. :lol: :P :lol:

No to zależy od użytego środka z tym że nie bezpośredno po oprysku :lol:

PostNapisane: niedziela, 20 czerwca 2010, 21:32 
Kiper
Kiper

Niestety znowu mnie dopadło, wiosną zlekceważyłem BHP i po miedzianie miałem bóle głowy, teraz bardziej się przyłożyłem, ale znowu coś jest nie tak (chyba brak rękawic podczas rozrabiania mieszaniny - Calypso). Nie będę opisywał objawów bo ktoś właśnie może jeść ;-). Od razu zaznaczę, że bardziej mi się opłaca kupić 50 kg owoców niż wydawać 450 na pełnotważową (chociaż korci....).
Używam ręcznego spryskiwacza z dość dużymi kroplami, więc większość od razu opada na ziemię, do tego zwracam uwagę na wiatr, ale komu ja tłumaczę...;-), dlatego myślałem nad maską pyłową + osłona na całą twarz (taka pełna, razem z czołem). Możecie polecić coś konkretnego i w miarę rozsądnego cenowo ? (obleciałem przed opryskami wszystkie ogrodnicze+castoramy itp, ale mają lipną ofertę....).
Niby zwracam na to uwagę, ale raz jest dobrze, a następnym razem odrobina nieostrożności i dokuczliwe skutki...

PostNapisane: niedziela, 20 czerwca 2010, 22:17 
czeladnik
czeladnik

http://brinkman.pl/brinfo_2008_april.pdf Uzywalem 10 lat temu podobnej maski jak robilem zamgławianie PULSFOG-iem w szklarniach.Jest taka jak szukasz na cale czolo,niesamowicie szczelna (mozna chodzic we mgle po zamglawianiu i nic nie czujesz-swietnie oczyszcza powietrze) Wtedy byla barzdzo droga ok.550zl,ale przy zamglawiaczach nie ma zartow i taka uzywalem.Moze w Brinkmanie dzisiaj maja bardziej ,,ludzkie,,ceny.Pamietaj ze maska ma wymienne filtry i praktycznie kupujesz ja na 20lat,albo i dluzej,a nawet jakby kosztowala tyle co wtedy to podziel to przez lata ktore bedziesz uzywał to na rok wyjda ci smieszne pieniadze. :P :P

PostNapisane: niedziela, 20 czerwca 2010, 22:41 
Kiper
Kiper

Ja mam opryskiwacz spalinowy, więc nawet pryskając pod wiatr mało co na mnie leci. Pomimo to dla pewności korzystam z odpowiednich rękawic, płaszcza i maski Advantage 3000.
Obrazek
Wygląda to śmiesznie i jest niewygodne, ale wolę nie ryzykować.

PostNapisane: poniedziałek, 21 czerwca 2010, 06:36 
Kiper
Kiper

Polecam pełną maskę 3M. Bardzo wygodna, nie przeszkadza nawet w mocnych upałach. Na allegro z kompletem filtrów węglowych można kupić poniżej 200zł

PostNapisane: poniedziałek, 21 czerwca 2010, 07:37 
Ekspert
Ekspert

Ganz napisał(a):
Niestety znowu mnie dopadło, wiosną zlekceważyłem BHP i po miedzianie miałem bóle głowy, teraz bardziej się przyłożyłem, ale znowu coś jest nie tak (chyba brak rękawic podczas rozrabiania mieszaniny - Calypso). Nie będę opisywał objawów bo ktoś właśnie może jeść ;-). Od razu zaznaczę, że bardziej mi się opłaca kupić 50 kg owoców niż wydawać 450 na pełnotważową (chociaż korci....).
Używam ręcznego spryskiwacza z dość dużymi kroplami, więc większość od razu opada na ziemię, do tego zwracam uwagę na wiatr, ale komu ja tłumaczę...;-), dlatego myślałem nad maską pyłową + osłona na całą twarz (taka pełna, razem z czołem). Możecie polecić coś konkretnego i w miarę rozsądnego cenowo ? (obleciałem przed opryskami wszystkie ogrodnicze+castoramy itp, ale mają lipną ofertę....).
Niby zwracam na to uwagę, ale raz jest dobrze, a następnym razem odrobina nieostrożności i dokuczliwe skutki...

Jeśli po miedzianie masz takie sensacje to po co go używasz ? Topsin , Ridomil , Amistar , Bravo , Aliette , Nimrod [ m. prawdz.] . Wybór masz duży . Te środki to inna epoka . Zbyszek

PostNapisane: poniedziałek, 21 czerwca 2010, 20:20 
Kiper
Kiper

Oglądałem już wcześniej tą Advantage 3000, ale cena raczej dla obszarników ;-) .
Zastanawiam się czy w ogóle niezbędna jest pyłowa na twarz, ponieważ oprysk praktycznie zawsze robię przy bezwietrznej pogodzie, a kropla jest na tyle duża, że od razu spada, więc może wystarczy osłona na całą twarz?

Wesoły, możesz wskazać konkretną? bo pod hasłem 3M są zarówno półmaski jak i pełnotwarzowe.
http://www.allegro.pl/listing.php/searc ... =1&order=p

zypsek napisał(a):
Jeśli po miedzianie masz takie sensacje to po co go używasz ? Topsin , Ridomil , Amistar , Bravo , Aliette , Nimrod [ m. prawdz.] . Wybór masz duży . Te środki to inna epoka . Zbyszek

wiem, wiem - pierwszy raz to miałem... i ostatni.

Jeszcze jedno: czy da się te pełnotwarzowe myć pod kranem? (czy wystarczy zdemontować filtr?)

PostNapisane: wtorek, 22 czerwca 2010, 11:17 
Kiper
Kiper

Ganz napisał(a):
Możecie polecić coś konkretnego i w miarę rozsądnego cenowo ? (obleciałem przed opryskami wszystkie ogrodnicze+castoramy itp, ale mają lipną ofertę....).

Zamiast sklepów ogrodniczych polecam oblecieć hurtownie z odzieżą roboczą i art. BHP. Na pewno coś znajdziesz w dobrych cenach.

Krzysztof

PostNapisane: wtorek, 22 czerwca 2010, 20:00 
przedszkolak
przedszkolak

Ganz napisał(a):
Oglądałem już wcześniej tą Advantage 3000, ale cena raczej dla obszarników ;-) .

A może coś takiego :
http://www.allegro.pl/item1084518198_maska_przeciwgazowa_polmask_bcm.html
Trochę to tańsze .

pozdrawiam
Jacek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1