Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 15:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 1 lipca 2020, 11:08 
Kiper
Kiper

Też uważam, że osypywanie i zasychanie kwiatostanów to wina przymrozków i zimnej wiosny. Solaris w szpalerach osypuje mi się strasznie w tym roku, a posadzone pod południową ścianą szopy kilka metrów dalej dwa krzaki mają piękne grona.

PostNapisane: środa, 1 lipca 2020, 11:33 
Ekspert
Ekspert

wolq napisał(a):
Dywagacje moje dotyczą oprysków w fazie kwitnienia ale skoro z Twojego doświadczenia nie mają większego wpływu na zawiązywanie gron to jak dla mnie jest to ważna informacja. Ktoś ma podobne spostrzeżenia??

Tak nie napisałem. Nie chcę by wyszło, że proponuję pryskać w okresie kwitnienia...nie proponuję. Oznaki kwitnienia maja u mnie już tyko niedobitki i w tej sytuacji potrzeba zabezpieczenia krzewów wydała mi się ważniejsza.

PostNapisane: sobota, 4 lipca 2020, 06:40 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
W uprawie ekologicznej są trzy kluczowe opryski (wodorowęglan potasu, Armicarb):
1. Koniec kwitnienia.
2.Gdy zawiązują się owoce, przed zamykaniem gron.
3. Mięknięcie jagód, początek wybarwiania.
To plan działania w wilgotnym klimacie Europy Środkowej, niedaleko, bo w Austrii. A strategie włoskie czy hiszpańskie raczej nie są tu miarodajne.

PostNapisane: sobota, 4 lipca 2020, 14:27 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslonzok napisał(a):
W uprawie ekologicznej są trzy kluczowe opryski (wodorowęglan potasu, Armicarb):
1. Koniec kwitnienia.
2.Gdy zawiązują się owoce, przed zamykaniem gron.
3. Mięknięcie jagód, początek wybarwiania.
To plan działania w wilgotnym klimacie Europy Środkowej, niedaleko, bo w Austrii. A strategie włoskie czy hiszpańskie raczej nie są tu miarodajne.

A jaki jest mechanizm działania tego wodorowęglanu (działa profilaktycznie, wyniszczająco, czy może jeszcze inaczej) w kolejnych wymienionych terminach ?

PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2020, 07:24 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Z pewnością działa zapobiegawczo do kwitnienia i po również, ale i interwencyjnie, wyniszczająć patogen. Nie jestem tu specjalistą, by dać Ci szczegółową odpowiedź w zakresie każdego, wspomnianego okresu. U mnie regularne stosowanie Armicarbu w tym wilgotnym sezonie spowodowało, że nie mam śladu infekcji. Opryski wykonuję w połączeniu z siarką i miedzią oraz naprzemiennie z lecytyną (Lecitec) i z Limocide. Stosowanie węglanu potasu zadziałało wyniszczająco na agreście, gdzie skutecznie pozbyłem się presji mączniaka amerykańskiego, który każdego roku już w maju atakuje krzewy. Armicarb jest stosowany zarówno na mączniaka prawdziwego, mączniaka rzekomego, jak i szarą pleśń.

PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2020, 07:33 
Ekspert
Ekspert

Michale, nie znam się zbytnio na m.prawdziwym na winorośli, ale sądząc po innych roślinach,
czy on nie atakuje najbardziej latem, lipiec- sierpień?

Maj- czerwiec to raczej chyba rzadko się pojawia?

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2020, 07:54 
Ekspert
Ekspert

Jolu,ochrona przed mączniakiem w przypadku Armicarb to opryski już od fazy BBCH 13. Miałem dwa sezony mączniaka prawdziwego również na szypułkach, stad tak ważne jest opóźnienie jego ataku przed kwitnieniem.

PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2020, 09:51 
Ekspert
Ekspert

Wątek o ekologicznej ochronie jest tuż obok więc ... :wink:

PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2020, 10:18 
mistrz
mistrz

Czym proponujecie zadziałać przed zamknięciem gron? Za moment zamknie się Solaris, a jednak co roku mam trochę nalotu na gronach. To będzie moje pierwsze podejście do tego zabiegu.

PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2020, 11:05 
Ekspert
Ekspert

A co robiłeś do tego czasu?

PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2020, 11:19 
mistrz
mistrz

Topsin na początku sezonu, potem siarka, ale raczej w sierpniu kiedy już grona były zamknięte. Dopiero w tym roku doczytałem, ze zabieg zaraz przed zamknięciem gron jest kluczowy, by potem mieć zdrowe grona.
Niestety zdarzało się w niewiedzy pociągnąć topsinem również w sierpniu. Nie wiem czy wpływało to na wino.
Miałem często porażone grona potem MP nawet na Solarisie.
Lalem wtedy siarkę, zmywalne grzyba soda. Ale to wszystko było za późno.
Natomiast nie pryskalem nigdy gron przed zamknięciem z niewiedzy.

PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2020, 14:03 
Ekspert
Ekspert

Moim zdaniem najważniejsze to nie dopuścic do infekcji jako takiej. Infekcja tuż przed zamknięciem gron jest o tyle trudniejsza do zwalczenia bo dostęp do zainfekowanych jagód preparatem kontaktowym jest mocno utrudniony. Zwykle jednak mączniak prawdziwy pojawia się już na etapie wczesnego zielonego grochu, czyli w tym roku mniej więcej teraz. Uważam, że jeżeli jeszcze nie ma sladów infekcji to trzeba zabezpieczać krzewy siarką, jak najszybciej. Ja pierwszy siarkol zastosowałem poprzedniej soboty, a teraz lustruję krzewy.

PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2020, 16:13 
Ekspert
Ekspert

A ja obecnie już standardowo dodaję węglan/wodorowęglan potasu (sam lub w Armicarbie) do siarki i w ten sposób wzmacniam efekt wyniszczający mączniaka prawdziwego i poszerzam zakres oddziaływania oprysku o szarą pleśń a w pewnym zakresie też o mączniaka rzekomego.

PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2020, 16:56 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
Wątek o ekologicznej ochronie jest tuż obok więc ... :wink:

Zgadza się, zatem odpowiem tylko Koledze:
sajko71 napisał(a):
A ja obecnie już standardowo dodaję węglan/wodorowęglan potasu (sam lub w Armicarbie) do siarki i w ten sposób wzmacniam efekt wyniszczający mączniaka prawdziwego i poszerzam zakres oddziaływania oprysku o szarą pleśń a w pewnym zakresie też o mączniaka rzekomego.

Zgadza się. Działam identycznie, a Armicarb jest o tyle skuteczniejszy od samego węglanu potasu, że zawiera adiuwant, który sprawia, że środek długo utrzymuje się na roślinie.

PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2020, 21:29 
Ekspert
Ekspert

Zastanawiam sie po co wyniszczać, kiedy nie ma co wyniszczać? Czy może jest co, bo nie wiem?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1