Teraz jest poniedziałek, 9 czerwca 2025, 16:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 29 lipca 2020, 14:26 
Kiper
Kiper

Jak napisałem, tylko Regent wygląda trochę marniej.
Wszystkie pozostałe trzymają się chyba OK jak na taką kurację chemiczną...
Zasilenie miało też w moim odczuciu pomóc/wzmocnić trochę roślinki, gdyż są w trzecim roku, a chciałbym mieć już jakiś zbiór w tym roku...

Oberwałem te najniższe liście z racji mącznika/mączniaków.
Trochę żal redukować grona...
Mam średnio po 2 na każdej łozie.
Solaris wygląda "mocno", Seyval taki trochę "delikatniejszy" się wydaje...

Kiedyś, w starej lokalizacji, 6-io letni Seyval przy dłuższej suszy "osłabł" z przeciążenia...
Tamten nie był w ogóle podlewany i nie pryskany żadnyni ŚOR ani witaminkami...
Ot takie dylematy...

PostNapisane: sobota, 1 sierpnia 2020, 23:12 
przedszkolak
przedszkolak

Cześć, wiem że może i było, ale jakiego siarkolu używacie jeszcze teraz? Dlaczego siarkol SC ma 56 a WP 5 dni karencji? zepsuło się komuś wino z powodu zbyt późnego stosowania siarki? Ja stosuję płynny ale ze względu na karencję mam obawy mimo, że przecież siarka to nie jakaś ciężka chemia...

PostNapisane: niedziela, 2 sierpnia 2020, 00:45 
czeladnik
czeladnik

Oba mają długą karencję w przypadku owoców na wino. Do jedzenia oba mają karencję 5-7 dni. Wino z owoców pokrytych siarką nie rozpocznie fermentacji w ogóle lub szybko ją zatrzyma.

PostNapisane: środa, 16 kwietnia 2025, 20:57 
mistrz
mistrz

kapitan napisał(a):
Dzisiaj wykonałem oprysk myjący 0,2 % roztworem Topsinu. Umyłem dokładnie łozy i całe pnie na krzewach. Jutro jak pogoda pozwoli planuję oprysk Trolem. Oprysk na blisko 300 krzewach zrobiłem małym 5 l opryskiwaczem i nawet sprawnie poszło. Takim precyzyjnym urządzeniem udało się ograniczyć ilość cieczy roboczej do ok 35 l. Nie chodzi w tym działaniu o oszczędność, a o to by niepotrzebnie, nie lać Topsinu gdzie popadnie. Przypuszczam, że gdybym użył turbiny to pewnie ze 100 litrów cieczy by poszłoa, a z tego 80 % poza krzewy. Po świetach może już być za późno na te opryski, szczególnie na oleje parafinowe, które działają fitotoksycznie na zielone.

Cześć,

Czy jest obecnie dostępny jakiś środek działający podobnie do topsinu w kontekście oprysku myjącego? Kompletnie nie wiem, czy ogólnie polecane alternatywy mają zdolność wnikania i niszczenia grzybni.

-- Śr kwi 16, 2025 8:57 pm --

_Andrzej_ napisał(a):
kapitan napisał(a):
Dzisiaj wykonałem oprysk myjący 0,2 % roztworem Topsinu. Umyłem dokładnie łozy i całe pnie na krzewach. Jutro jak pogoda pozwoli planuję oprysk Trolem. Oprysk na blisko 300 krzewach zrobiłem małym 5 l opryskiwaczem i nawet sprawnie poszło. Takim precyzyjnym urządzeniem udało się ograniczyć ilość cieczy roboczej do ok 35 l. Nie chodzi w tym działaniu o oszczędność, a o to by niepotrzebnie, nie lać Topsinu gdzie popadnie. Przypuszczam, że gdybym użył turbiny to pewnie ze 100 litrów cieczy by poszłoa, a z tego 80 % poza krzewy. Po świetach może już być za późno na te opryski, szczególnie na oleje parafinowe, które działają fitotoksycznie na zielone.

Cześć,

Czy jest obecnie dostępny jakiś środek działający podobnie do topsinu w kontekście oprysku myjącego? Kompletnie nie wiem, czy ogólnie polecane alternatywy mają zdolność wnikania i niszczenia grzybni.

Już znalazłem;) - Kendo 50 EW oraz Merces 50 EW.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Strefa czasowa: UTC + 1