Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 23:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 6 sierpnia 2017, 09:00 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
Przyczyny więdnięcia nie ustaliłem ale najprawdopodobniej i mam taką nadzieję, że dobrą diagnozę postawił Piotr (Kapitan) brak składników pokarmowych , wodę to miała na pewno bo kiedy zaczęła usychać szukałem mrówek lub nornic pod korzeniami delikatnie rozgarniałem ziemię( a właściwie to piasek -V klasa) to ta była wilgotna

Jak brak składników pokarmowych to roślina pokazuje to objawami na liściach.
Brak azotu, roślina zrzuca liście dolne, które zaczynają żółknąć, brak potasu, zasychające brzegi liści posuwające się w głąb liścia. Brak magnezu, chloroza między nerwami liścia. Te barki makro dotyczą liści dolnych.
Brak żelaza, chloroza liści górnych.
Brak wapnia- zahamowany wzrost.

Dla mnie ta roślina została zalana, skoro piasek po rozgarnięciu był wilgotny.
Korzenie posadzone b.głeboko= brak powietrza dla korzeni plus wilgoć= więdnięcie.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: niedziela, 6 sierpnia 2017, 09:37 
Ekspert
Ekspert

Lekarz napisał by w przyczynie zgonu: niewydolność krążeniowo-oddeechowa.

PostNapisane: niedziela, 6 sierpnia 2017, 10:40 
Ekspert
Ekspert

W naszych warunkach maksymalna głębokość sadzenia to ok 30cm.

PostNapisane: niedziela, 6 sierpnia 2017, 14:33 
mistrz
mistrz

Może źle się wyraziłem , kopałem dołki 60 cm na to obornik , warstwa ziemi i dopiero sadzonka czyli jakieś 45-50cm ale z tego co piszecie to i tak zdecydowanie za głęboko, czyli "po ptakach" bo mam tak posadzonych kilkanaście dwulatków ,kilkanaście trzylatków i kilkanaście kilkulatków . Mój błąd polegał na tym, że ja "głupek z lasu" zamiast poczytać na forum o sadzeniu zasugerowałem się książką o winoroślach kupioną 25 lat temu, tak w skrócie na stronie 95 było napisane <sadzonki sadzimy w dołkach 50-60 cm na kopczyku żyznej (humusowej) gleby aby główka sadzonki wystawała 2-3 cm. nad powierzchnię> a że od kolegów z forum miałem ładne i długie sadzonki posadzone w lekkim zagłębieniu to tak wyszło niestety.Dzięki wszystkim za rady i wskazówki może się się to przyda innym nowicjuszom i nie popełnią tego błędu co ja.

Grzegorz.

PostNapisane: poniedziałek, 7 sierpnia 2017, 00:27 
Kiper
Kiper

Wstrzymałbym się od takich wniosków i krytyką tej książki. Nasadziłem trochę szczepionych sadzonek tak, że miejsce szczepienia jest 5 cm pod linią ziemi. A są to najdłuższe sadzonki jakie się produkuje. Wszystko rośnie, i takich objawów nie mam. W ogóle za dużo wody, za mało wody ? U mnie nie raz były zalane i takich objawów nie znam. Często sam je zalewam z węża. Jak mam rozumieć teorię o rozgarniętym piasku skoro ja zalewam tak, że z góry widać mokrą plamę i długo się utrzymuje :D Od przesuszenia wiotczał stożek wzrostu i to wszystko, wystarczy podlać i znowu sztywnieje. Nie kojarzę też, by w mojej jałowej ziemi takie cuda się działy. A Ty przecież zaprawiłeś obornikiem. Dwumetrowy przyrost wskazuje właśnie na właściwe posadzenie. Jak właśnie zaprawiłeś obornikiem to korzeń tam dotarł i w drugim roku huknął latoroślą na dwa metry. Wzorowa długość i grubość latorośli w lipcu, w drugim roku ! Gdyby tam nie było tego obornika to by nie było tego przyrostu a to przecież oznacza, że korzeń z niego czerpał składniki, a nie że ziemia jałowa. Gdybyś posadził 15 cm płyciej i resztę zrobił tak samo, to korzeń i tak by tam dotarł po pierwszym roku ! Masz przecież piasek, to nie jest przeszkoda w dotarciu gdziekolwiek. Przeszkoda to glina, czy jakieś kamienie. Jak 15 cm w te czy we w te w pierwszym roku może wpłynąć na to gdzie korzeń się znajduje w drugim roku ? W obu przypadkach ten sam efekt końcowy - będzie w oborniku. To w pierwszym roku, by musiały być cuda na kiju, by nie przebił 15cm piasku. Zapomnij więc o tej głębokości i krytyce książki. 25 lat to nie wieczność, winorośl się uprawia od stuleci. A już kompletnie nie rozumiem paniki odnośnie kilkuletnich krzewów.

Podsumowując nie panikuj odnośnie pozostałych krzewów. Będzie dobrze.

PS. może obornik z Czarnobyla przywiozłeś :mrgreen:

PostNapisane: wtorek, 27 marca 2018, 11:02 
mistrz
mistrz

Wczoraj wykopałem pozostałości po Europlewienie który ostatecznie usechł i dalej nie wiem co mu zaszkodziło, wygląda na to iż coś zeżarło połowę korzenia tym bardziej że w rdzeniu witać tak jakby odchody (to nie jest ziemia) dzisiaj są już wysuszone ,wieczorem były bardziej widoczne. Musiało to być jakieś małe stworzenie bo jak w zeszłym roku szukałem przyczyny więdnięcia i oglądałem odsłonięty korzeń to był jeszcze cały.

Załączniki:
IMG_0237.jpg
IMG_0237.jpg [ 90.53 KiB | Przeglądane 1019 razy ]
IMG_0236.jpg
IMG_0236.jpg [ 109.83 KiB | Przeglądane 1019 razy ]

Ostatnio edytowano wtorek, 27 marca 2018, 18:50 przez Grzelus, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 27 marca 2018, 11:58 
Kiper
Kiper

Może jakieś gryzonie skorzystały z odpowiedniego lokum do przezimowania, już jako martwej rośliny?

PostNapisane: wtorek, 27 marca 2018, 18:48 
mistrz
mistrz

Specjalnie bardzo delikatnie rozgarniałem ziemię żeby coś znaleźć i żadnych korytarzy ,gniazd i innych śladów wskazujących na żerowanie gryzoni nie było.

PostNapisane: wtorek, 27 marca 2018, 19:30 
Ekspert
Ekspert

Może któryś z przezierników, albo jakiś podobny szkodnik http://www.wikiwand.com/pl/Przeziernik_porzeczkowiec

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1