Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 16:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 3 lutego 2016, 19:02 
nowicjusz
nowicjusz

Witam
Jak w temacie.
Większość stosuje "podstawową ochronę " i jest OK
Próbowałem znaleźć na tym forum taki profilaktyczny podstawowy zestaw , nie znalazłem ( przepraszam , siarkol to znalazłem , ale wiem , że to za mało)
Oczywiście wątki z przeplatającymi się wszystkimi dostępnymi preparatami są i mam je spisane (preparaty)

Posiadam kilka deserówek wymagających " choćby podstawowej ochrony " , np. arkadia , teraz 3 letnich.
Nie pryskane , ale latorośle jesienią były w brązowe centki , chyba nie tak wygląda "drewnienie"
Latorośle 2-3metrowe i te centki na końcach też były...
W tym roku kilka kolejnych deserówek będzie dosadzonych i chciałbym zacząć opryski od podstawowej tylko profilaktyki , jeżeli ona nie pomoże , to w kolejnym roku , będę tą profilaktykę rozbudowywał o wersję rozszerzoną/interwencyjną lub plan oprysków jak to jest przy towarowej uprawie , ale to chyba ostateczność porównywalna do szpadla...

Jeżeli ma ktoś czas i wenę , to proszę o podanie swojej podstawowej ochrony.
Środek i termin ( rozwoju winorośli oczywiście )
I czy można ewentualnie nadmiar wykorzystać na inne rośliny (jabłonie , porzeczki , agrest , maliny ) tylko w przypadku , gdy ktoś tak robi , jeżeli nie to sam sobie poszukam informacji jak wybiorę odpowiednie preparaty.

PostNapisane: środa, 3 lutego 2016, 19:19 
Kiper
Kiper

Poczytaj np. tu: http://www.galati.sk/doc/2015/Kalendar- ... a-2015.pdf
Czyta się nie najlepiej, bo język nie ten, ale przy odrobinie chęci i z pomocą translatora można się dużo dowiedzieć.

PostNapisane: środa, 3 lutego 2016, 19:28 
nowicjusz
nowicjusz

GrapesEater
Zupełnie mnie nie zrozumiałeś.

Nie chodzi mi o to jak pryskać winorośl od marca do października co 7 dni , tylko o to jakie Ty stosujesz
preparaty jako podstawową ochronę , którą sobie potem rozszerzasz o interwencje czy o rozszerzoną ochronę...

Mnie w tym roku interesuje tylko podstawowa ochrona.
Winorośle będą miały maksymalnie jedno grono kontrolne , więc parcia na chemię nie mam... i prawdopodobnie mieć nie będę...

PostNapisane: środa, 3 lutego 2016, 22:03 
Ekspert
Ekspert

U mnie podstawowa ochrona to:

1.Oprysk myjących siarka 3%
2.Siarka 0.3% na pękające pąki
3. SNL 1x

Mam bardzo przewiewne siedlisko i rzekomego nigdy nie widziałem., a prawdziwego tak, ale pod koniec sezonu i tylko na liściach.

PostNapisane: czwartek, 4 lutego 2016, 12:19 
Ekspert
Ekspert

@dar0 zadałeś trudne pytanie nawet trudniejsze niż "Jaką podstawową odmianę mam posadzić na wino?", bo to po prostu zależy i od siedliska i tak naprawdę od pogody w danym roku.
Ja nie mam dużego doświadczenia i chcę pryskać jak najmniej w dodatku obrałem z grubsza strategię interwencyjną. Typowo: 1 oprysk Ridomil Gold po pojawieniu się infekcji pierwotnej m. rzekomego (czasem powtarzam po 2-3tygodniach jak jest potrzeba i widzę nowe ogniska); po kwitnieniu Amistral Opti (w między rzędy na cebule); w wypadku infekcji m. właściwym oprysk zasadą typu soda i po dwóch dniach siarką (w razie potrzeby powtarzam do końca lipca).
Zeszły rok to susza i opryski można było minimalizować. Regent praktycznie nie chorował i nie potrzebował, Solarisa musiałem prysnąć raz w chłodnym czerwcu przeciwko rzekomemu i w lipcu 2 razy przeciwko właściwemu (zaczął się pojawiać na najbardziej zacienionych gronach).

PostNapisane: czwartek, 4 lutego 2016, 12:32 
Kiper
Kiper

Choroby grzybowe to nie jedyny problem winnicy. Roztocza, gąsienice, u mnie nawet ślimaki. Inaczej wygląda ta przysłowiowa "podstawowa ochrona" w różnych warunkach.
Podlinkowałem Galati, skąd można sobie wybrać przeciwko czemu będziemy stosować profilaktykę lub działania interwencyjne. Za mało, jak w przypadku sporej rzeszy nowych forumowiczów. Temat wałkowany każdego roku, setki, jeżeli nie tysiące strona zapisanych, trzeba tylko odrobinę wysiłku. Opcja druga - proszę o gotowca: terminy, środki, stężenie itp. Podanie wędki to lepszy sposób, niż podanie ryby, bo pozwala zrozumieć pewne sprawy. Kiedy ma się gotowca, wyłączyć można myślenie.

PostNapisane: czwartek, 4 lutego 2016, 18:50 
mistrz
mistrz

choroby-i-szkodniki/opryski-zgodnie-z-fazami-bbch-t9068.html

Coś się chyba słabo przykładasz do prób szukania:)...na tym forum lepszego mieć nie będziesz..na chwilę obecną.
Licz się z tym że częścią środków trzeba pryskać np ziemniaki między szpalerami hehe :D

Ponadto..
http://www.klinikaroslin.com/ochrona-wi ... -winorosli

Przyjemnej lektury:) baaardzo dużo wiedzy.
Pozdrawiam

PostNapisane: czwartek, 4 lutego 2016, 20:42 
nowicjusz
nowicjusz

Podziękowania dla Suszi i Zodiak za zrozumienie pytania i udzielenie odpowiedzi :)

Niestety GrapesEater i Basti , Tworzycie tylko spam jaki jest we wszystkich wątkach czego by one nie dotyczyły.
Basti Podane przez Ciebie linki oba czytałem , to nie czytanie to przedzieranie się przez spam...

Maciek podał plan oprysków ułożony na podstawie "mądrych opracowań" takich jak link drugi od Basti i pierwszy od GrapesEater ...
i co ? I dostał ... reprymendę ... odpowiedzi na moje pytanie tam nie ma.
Inny wątek : viewtopic.php?f=13&t=5085&view=unread#unread
I tak możemy te wątki dodawać i dodawać...
Dodam jeszcze jeden :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=52707
Dla odmiany o pomidorach , przyklejony i moderator dodaje wartościowe linki do niego... tutaj nie ma w ochronie nic przyklejonego...
By nie było , że ja nie szukam tylko chcę odpowiedzi... to moje notatki :
1 M.Rzekomy - Ridomil Gold MZ Pepite 67,8WG
2 M. Prawdziwy - Topas 100EC , Topsin M 500SC (działa też na szarą pleśń) , Kendo EW , Siarkol 80WP , Siarkol Bis 80 WG , Siarkol Extra 80WP , SNC
3 Szara pleśń - Rovral Aquaflo 500sc , Switch 62,5 WG , Topsin M500SC , Prolectus 050WG , Pyrus 400sc

GrapesEater jeżeli znasz preparat skuteczny na ślimaki to ja poproszę , nawet bardzo , ale nie będzie to podstawowy oprysk , tylko rozszerzony... nawet na sąsiednie działki :P

No i dodać jeszcze roztocza , gąsienice , osy , szpaki i trzeba zrobić plan oprysków jak zrobił Maciek w podanym już wątku...
super ale potem strach będzie wpuścić zwierzęta na działkę... :mrgreen:

A wracając do tematu , ponownie proszę o ODPOWIEDZ tych którym chce się jej udzielić.

Na razie mam wyklarowane to :
Podstawowa Ochrona:
1. Opryski myjący Siarkolem 3% (rozumiem , że przed ruszeniem wegetacji , czyli w moim przypadku zaraz po odkryciu
i przymocowaniu do szpalerów) Rodzaj siarkolu z tych co wyżej wymieniłem ma jakieś znaczenie ?
2,Oprysk siarkolem 0,3% na pękające pąki (rozumiem , że na części zielone nie można już stężeniem większym niż 0,3%)
3,Oprysk przed kwitnieniem (Na mączniaki i szarą pleśń ?)
4,Oprysk po kwitnieniu (Jak w punkcie 3 ? ) Jeżeli tak , to dobiorę preparaty z dopuszczonych.

Interwencyjna Ochrona:
5.Jeżeli w lipcu/sierpniu pojawi mi się M. Prawdziwy , to oprysk sodą i siarkolem 0,3% (czy stosować dopuszczone preparaty np.TopsinM500SC trzymając się okresu karencji ?)
6,Jeżeli Pojawi się mączniak rzekomy , to Ridomil Gold , trzymać się okresu karencji , czy np. od sierpnia w ogóle podarować sobie walkę by nie pryskać tym jagód ? Czy są może domowe metody jak np. soda ?
7,Szara pleśń , Jaki preparat wybrać do interwencji w czerwcu-lipcu , czy ten sam w sierpniu-wrześniu ? (dla "linkowców" z tej grupy : Rovral Aquaflo 500sc , Switch 62,5 WG , Topsin M500SC , Prolectus 050WG , Pyrus 400sc. Czy może inny lepszy ?)

Ochronę rozszerzoną na razie chcę odpuścić i poobserwować rośliny , nawet w chorobie.
Będą sobie notował , czy warunki np. 10/10/24 spowodują atak i wyciągnę wnioski na kolejne lata.

PostNapisane: czwartek, 4 lutego 2016, 20:58 
Kiper
Kiper

dar0 powiem Ci,że coś w tym jest co napisałeś. Niewielu użytkowników forum ma choćby chęć aby zrozumieć pytającego.
Uprawę winorośli traktują jako swoistą religię i ciężko jakiekolwiek informacje uzyskać (większość nie wszyscy). Po lekturze tych "doktoratów" człowiek powinien się zniechęcić. Powinien?

Także szukałem jakiś wskazówek i dzięki jednemu z forumowiczów znalazłem. Zawsze czyjeś doświadczenia są bezcenne a złote myśli pozostałych świadczą jedynie o nich samych.

Pozdr.

PostNapisane: czwartek, 4 lutego 2016, 21:11 
Ekspert
Ekspert

W 2015 wegetacja u mnie na północy była mocno opóźniona. Oprysk myjacy robilem 10.04.
Oprysk na pękające pąki pod koniec kwietnia 0,3 siarkol plus olej Taenol na przędziorki. Tak jak napisałeś większe stężenie siarki spali zielone.
SNL Przed kwitnieniem początek czerwca.
Stosowałem siarkol extra 80 WP.
W tym roku dam jeszcze coś na szarą pleśń

PostNapisane: czwartek, 4 lutego 2016, 21:19 
Ekspert
Ekspert

@dar0 nie obraź się, ale według mnie, nic nie masz jeszcze "wyklarowane". Już na dwóch wspomnianych przez Ciebie postach widać, że sprawa nie jest prosta. Np. Suszi trzyma w zanadrzu jako "podstawę" Radomil, a Zodiak nie wyobraża sobie tej samej "podstawy" bez oprysku myjącego na wczesną wiosnę. Robią kompletnie co innego. Jak by się tu pojawiło więcej takich "przepisów" na sukces to bałagan tylko by narastał. Może jednak zaczniesz od podanych linków które problem traktują całościowo.

Ja jeszcze dodam dla początkujących, zwłaszcza tych co boją się sięgać po chemie, że środki ochronny roślin przede wszystkim dzielimy na powierzchniowe i układowe. Pierwsze łatwo zmyć nawet z owoców, drugie krążą wewnątrz rośliny, aż się rozpadną do poziomu nieszkodliwego dla potencjalnego zjadacza ;).

PostNapisane: czwartek, 4 lutego 2016, 21:42 
nowicjusz
nowicjusz

Suszi jak już zauważyłeś , to ja się nigdy nie obrażam.

I dokładnie chodzi mi o to , by poznać "podstawową ochronę" wielu osób ,
by na podstawie tej wiedzy stworzyć moją wersję...
Te linki ja czytałem , analizowałem.
Powinieneś też się domyślić , że tutejsi "początkujący"
mają już często półwieku życia za sobą i wiedzą co to są środki powierzchniowe i układowe...
Pokaż mi jakiegoś winoogrodnika , który nie ma posadzonych pomidorów... wiesz pomidory , to dopiero ... zaraza i te sprawy... pryskasz już przy wsadzaniu do ziemi... gimbazy tutaj nawet wśród nowicjuszy nie znajdziesz... uwierz czasami w ludzi :wink:
Pozdrawiam wszystkich oczywiście :thumbup:

ps. Suszi a co poza Radomilem jest w Polsce dopuszczone na mączniaka rzekomego ? Dilhane już nie dopuszczone dla winorośli...

PostNapisane: czwartek, 4 lutego 2016, 21:54 
nowicjusz
nowicjusz

Canin napisał(a):
dar0 napisał(a):
Niestety GrapesEater i Basti , Tworzycie tylko spam jaki jest we wszystkich wątkach czego by one nie dotyczyły.
Basti Podane przez Ciebie linki oba czytałem , to nie czytanie to przedzieranie się przez spam...

Przychodzisz na forum, żądasz odpowiedzi na swoim poziomie - a jak dostajesz, w twoim mniemaniu, zbyt mądre odpowiedzi - obrażasz się, obrażasz innych - może warto się wysilić i spróbować zrozumieć bardzo wartościowy link do "kliniki roślin"? Mam nadzieję że to Ciebie nie przerasta?

A co Kolego wniosłeś swoją wypowiedzią do tematu ? Oczywiście nic , więc to jest właśnie spam. Gdybyś doczytał , to ja te wątki , poza obcojęzycznym czytałem bardzo dokładnie i co ? I dalej mam pytania. Znasz na nie odpowiedzi ? Przełam się napisz coś na temat. A Ja i inni "nowicjusze" będą Ci bardzo wdzięczni. Może nawet admin pierwszy wątek "przypnie" bo będzie on coś wnosił do tematu...
Po usunięciu spamu oczywiście. Czyli tego posta też na aut...

ps. Ja tutaj nie przyszedłem dziś... jestem tutaj już dwa lata... mało piszę dużo czytam...

PostNapisane: czwartek, 4 lutego 2016, 21:56 
Ekspert
Ekspert

Ridomil i nic więcej.

PostNapisane: czwartek, 4 lutego 2016, 22:02 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
Ridomil i nic więcej.

Też byłem taki pewny - do czasu jak MP zniszczył mi zielone grona :)
Jeśli stosujecie TYLKO Ridomil - trzeba uważać na grona na etapie zielonego groszku - i trzeba wtedy interweniować szybko!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1