Podziękowania dla Suszi i Zodiak za zrozumienie pytania i udzielenie odpowiedzi

Niestety GrapesEater i Basti , Tworzycie tylko spam jaki jest we wszystkich wątkach czego by one nie dotyczyły.
Basti Podane przez Ciebie linki oba czytałem , to nie czytanie to przedzieranie się przez spam...
Maciek podał plan oprysków ułożony na podstawie "mądrych opracowań" takich jak link drugi od Basti i pierwszy od GrapesEater ...
i co ? I dostał ... reprymendę ... odpowiedzi na moje pytanie tam nie ma.
Inny wątek :
viewtopic.php?f=13&t=5085&view=unread#unreadI tak możemy te wątki dodawać i dodawać...
Dodam jeszcze jeden :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=52707Dla odmiany o pomidorach , przyklejony i moderator dodaje wartościowe linki do niego... tutaj nie ma w ochronie nic przyklejonego...
By nie było , że ja nie szukam tylko chcę odpowiedzi... to moje notatki :
1 M.Rzekomy - Ridomil Gold MZ Pepite 67,8WG
2 M. Prawdziwy - Topas 100EC , Topsin M 500SC (działa też na szarą pleśń) , Kendo EW , Siarkol 80WP , Siarkol Bis 80 WG , Siarkol Extra 80WP , SNC
3 Szara pleśń - Rovral Aquaflo 500sc , Switch 62,5 WG , Topsin M500SC , Prolectus 050WG , Pyrus 400sc
GrapesEater jeżeli znasz preparat skuteczny na ślimaki to ja poproszę , nawet bardzo , ale nie będzie to podstawowy oprysk , tylko rozszerzony... nawet na sąsiednie działki

No i dodać jeszcze roztocza , gąsienice , osy , szpaki i trzeba zrobić plan oprysków jak zrobił Maciek w podanym już wątku...
super ale potem strach będzie wpuścić zwierzęta na działkę...
A wracając do tematu , ponownie proszę o ODPOWIEDZ tych którym chce się jej udzielić.
Na razie mam wyklarowane to :
Podstawowa Ochrona:
1. Opryski myjący Siarkolem 3% (rozumiem , że przed ruszeniem wegetacji , czyli w moim przypadku zaraz po odkryciu
i przymocowaniu do szpalerów) Rodzaj siarkolu z tych co wyżej wymieniłem ma jakieś znaczenie ?
2,Oprysk siarkolem 0,3% na pękające pąki (rozumiem , że na części zielone nie można już stężeniem większym niż 0,3%)
3,Oprysk przed kwitnieniem (Na mączniaki i szarą pleśń ?)
4,Oprysk po kwitnieniu (Jak w punkcie 3 ? ) Jeżeli tak , to dobiorę preparaty z dopuszczonych.
Interwencyjna Ochrona:
5.Jeżeli w lipcu/sierpniu pojawi mi się M. Prawdziwy , to oprysk sodą i siarkolem 0,3% (czy stosować dopuszczone preparaty np.TopsinM500SC trzymając się okresu karencji ?)
6,Jeżeli Pojawi się mączniak rzekomy , to Ridomil Gold , trzymać się okresu karencji , czy np. od sierpnia w ogóle podarować sobie walkę by nie pryskać tym jagód ? Czy są może domowe metody jak np. soda ?
7,Szara pleśń , Jaki preparat wybrać do interwencji w czerwcu-lipcu , czy ten sam w sierpniu-wrześniu ? (dla "linkowców" z tej grupy : Rovral Aquaflo 500sc , Switch 62,5 WG , Topsin M500SC , Prolectus 050WG , Pyrus 400sc. Czy może inny lepszy ?)
Ochronę rozszerzoną na razie chcę odpuścić i poobserwować rośliny , nawet w chorobie.
Będą sobie notował , czy warunki np. 10/10/24 spowodują atak i wyciągnę wnioski na kolejne lata.