Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 17:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 256 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 10 grudnia 2006, 09:00 
nowicjusz
nowicjusz

[quote="kapitan"]Mam dwa pytania. Czy te urządzenia uruchomiają się w nizalwżnie od kierunku nadejścia zwierza? Jaką rolę spełnia ten kolec w otworze?

Niezależnie z której strony podejdzie zwierz kleszcze łamią go wpół.
Kolec w dziurce (występuje tylko w tym jednym modelu) to na wypadek gdybe zwierz był mniejszych gabarytów.
turwit

Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 grudnia 2006, 21:12 
Ekspert
Ekspert

Czy może ktoś już miał okazję wypróbować?

Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 grudnia 2006, 23:53 
Kiper
Kiper

[quote="kapitan"][quote="DW"][quote="kapitan"]Obrazek
A tak to wygląda prototyp w rzeczywistości. Tym prymitywnym urządzeniem zwalczysz każdego kreta. Na zdjęciu nie ma żarówki kontrolnej, którą wpinam w miejscu najbardziej dogodnym do obserwacji. :idea:

to z lewej to skarpetka.. a z prawej ??? :lol: :lol: :lol: :lol:
Spytam żony :D :D :D Ona to składała
Wygląda jakby Szymon Majewski Ci w tym pomagał :lol: :lol: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 grudnia 2006, 23:59 
Kiper
Kiper

[quote="kapitan"]Teraz poważnie. Napiszcie o zagrożeniach ale może tak bardziej przystępnie.
1. Czy istieje możliwość przedostania się tak zwanej fazy na zero ( po drodze jest żarówka)?Prąd fazowy wracając od pułapi zapala żarówkę. Więc sytuacja jest dokładnie taka sama jak w żyrandolu, no może z tą różnicą że ta sama faza pyłynie w tym samym czasie do ziemi, gdziś tam np 100 metrów od domu. Natomiast przepalenie włókna odcina pzepływ prądu w kierunku gniazda przewodem zerowym. To jest moje chłoski rozumowanie, jeżeli jest inaczej to napiszcie (tylko bez tych ,tam ...no wiecie)
2. Według mnie największe zagrożenie występuje w rejonie pułapki po jej włączeniu przez kreta( odizolowane przewody pod napięciem w ziemi) i w tym kierunku powinny iść działania modernizacyjne tzn aby po upływie np 10 sek następowało samoczynne odcięcie napięcia. To czy kret był bardzo łatwo stwierdzić wzrokowo odkrywając pokrywę otworu. Po jego bytności zawsze jest rozpierducha w ustawieniu urządzenia ( to z doświadczenia). Dlatego stwierdzenie czy są tam zwłoki nie wymago dodatkowych wskaźników bo itak trzeba ponownie wszystko ustawiać ręcznie.
3 Konstrukcję mechaniczną można łatwo wykonać w ten sposób aby nie było żadnego zagrożenia porażeniem przed uruchomieniem pułapki. Zdaję sobie sprawę że moje obydwie propozycje mają spore braki w tym zakresie, ale to można poprawić.
4. Grożne jest również odwrotne ( na żarówkę) podłączenie fazy, ale wówczas żarówka zazwyczaj się żarzy. Ale zawsze przed pozostawieniem "uzbrojonej"pułaplki spradzam to neonóką.
5. Olmek, ta przetwornica to coś na model elektrycznego pastucha dla bydła? Jeżeli tak to myślałem o tym ale nie dysponowałem odpowiednimi urządzeniami i nie miałem pewności że załatwię tym sprawę kreta definitywnie. Pozdrawiam.
A co z napięciem krokowym :?: :?: :?: Wyobraź sobie, że po deszczu znajdzieszs się Ty lub ktoś nieświadomy np.w sandałach lub boso w pobliżu czynnej pułapki :!: :!: :!:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 grudnia 2006, 07:39 
Ekspert
Ekspert

[quote="SBYSZEG"] A co z napięciem krokowym :?: :?: :?: Wyobraź sobie, że po deszczu znajdzieszs się Ty lub ktoś nieświadomy np.w sandałach lub boso w pobliżu czynnej pułapki :!: :!: :!:

I po kroku! :lol: :lol: :lol:
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 grudnia 2006, 11:46 
Kiper
Kiper

napięcie krokowe jest niebezpieczne raczej tylko przy zwarciach linii wysokiego napięcia:"Przy mniejszych napięciach zasilających (np. napięcie sieciowe 230 V) napięcie krokowe zazwyczaj spada poniżej wartości bezpiecznych i jest niegroźne."
:idea:
wartość bezpieczna przy pradzie zmiennym to 50V

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 grudnia 2006, 13:48 
Ekspert
Ekspert

[quote="SBYSZEG"]
Wyobraź sobie, że po deszczu znajdzieszs się Ty lub ktoś nieświadomy np.w sandałach lub boso w pobliżu czynnej pułapki :!: :!: :!:

Wyobraź sobie, że nie czekając na desz, leję przed ustawieniem pułapki, w krecie korytarze po konewce wody, żeby mu było "przyjemniej" i jeszcze żyję. A agunia ma zupełną rację. Czyli nikt jeszcze nic nie upolował?

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 grudnia 2006, 21:15 
Kiper
Kiper

[quote="Janusz"][quote="SBYSZEG"] A co z napięciem krokowym :?: :?: :?: Wyobraź sobie, że po deszczu znajdzieszs się Ty lub ktoś nieświadomy np.w sandałach lub boso w pobliżu czynnej pułapki :!: :!: :!:

I po kroku! :lol: :lol: :lol:
Janusz
Janusz - zależy jeszcze jaki jest ten krok :lol: :lol: :lol: i czy w męskim czy w żeńskim wydaniu. :oops: :roll: :oops: :roll: :oops: :roll:, bo krok krokowi nie dorówna :!: :!: :!:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 grudnia 2006, 21:26 
Kiper
Kiper

[quote="kapitan"][quote="SBYSZEG"]
Wyobraź sobie, że po deszczu znajdzieszs się Ty lub ktoś nieświadomy np.w sandałach lub boso w pobliżu czynnej pułapki :!: :!: :!:

Wyobraź sobie, że nie czekając na desz, leję przed ustawieniem pułapki, w krecie korytarze po konewce wody, żeby mu było "przyjemniej" i jeszcze żyję. A agunia ma zupełną rację. Czyli nikt jeszcze nic nie upolował? Jak chcesz zwiększyć skuteczność swego lania to lej roztworem (uprzedzam nie mam na myśli moczu) z solą, bo wtedy lepsza przewodność (wiadomo jakieś tam jony- skrót myślowy). Może być jakaś sól nawozowa np.potasowa.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 grudnia 2006, 17:19 
Ekspert
Ekspert

Właśnie przed chwilą na trawniku przed domem sąsiada nastała jasność i bynajmniej nie z powodu lampek na choinkach. Ta jasność to od żarówki kontrolnej mojej elektro-pułapki. Żal mi się chłopa zrobiło jak zobaczyłem jego trawnik. Nastawiłem swoje ustrojstwo elektryczne i chłopina nie posiadał się ze szczęścia jak zobaczył kreci nosek wystający z norki. Obiecał koniak. Wszystkim życzę wesołych Świąt Bożego Narodzenia.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 grudnia 2006, 13:08 
nowicjusz
nowicjusz

A czy wy wiecie że krety to ssaki i są pod ochroną.Radził bym usunąć te zdjęcia a działać sobie po cichutku.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 grudnia 2006, 13:55 
Ekspert
Ekspert

Świnia też jest ssakiem...i co? :D

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 grudnia 2006, 23:47 
Kiper
Kiper

[quote="rico"]A czy wy wiecie że krety to ssaki i są pod ochroną.Radził bym usunąć te zdjęcia a działać sobie po cichutku.

Przeczytaj sobie chłopie cały ten topic, od początku, powoli i uważnie, a dowiesz się, że krety są pod ochroną, i owszem, ale CZĘŚCIOWĄ.
W ogrodach można i należy je tępić i żaden przepis tego nie zabrania.

A według mego zdania najlepsza żywa i to bez opakowania.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 grudnia 2006, 13:05 
mistrz
mistrz

rico napisał
Cytuj:
A czy wy wiecie że krety to ssaki i są pod ochroną.Radził bym usunąć te zdjęcia a działać sobie po cichutku.

Myślę, że można je lekko zretuszować aby ten kret wyglądał na nornicę. :lol: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 grudnia 2006, 18:40 
Kiper
Kiper

Ja wiem, że są pod częściową ochroną. Wiem, że dla nas są szkodnikami, ale czy z okazji Świąt nie możemy podejść do sprawy bardziej humanitarnie i przez te kilka dni odpuścić im?
Przecież aż przykro patrzeć na te zdjęcia. Może jednak je usunąć? Każdy widział. Po co napawać się ich nieszczęściem.
Włodekj

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 256 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1